• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Můžu poprosit recept na tu angreštovou, máme ho letos hrozně moc.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: super, tak ta je příští na řadě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ANO!
    Pár let jsme j nedělali, ale pak mi zachyběla. Vychází podle zralosti a odrůdy od světležluté nazelenalé po oranžovo růžovou. A je nakyslá, ale jen lehce a jinak sladká a voňavá a prostě jiná.
    Teď mám nový stromek a ten ještě neplodí dost, tak ža za rok.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: a stálo to za to, tedy byla dobrá?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: loni ano, trochu víc sem je rozvařila podlité vodou (od oka, cca 1 deci na kilo ovoce) a pak dlouho mačkala přes cedník děrovaný (ne síťovaný). Ve směsi jsou trochu pecičky, ale maličko. Bubáci tam nejsou.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: já pasiruju přes síto,ale pasiruju jen maliny a ostruziny. Jinak mixují (jahody,merunky)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    děláte někdo angreštovou marmeládu?

    jo, a přes co pasírujete? Když jsem zkoušela ten rybíz přes cedník, tak jsem to za minutu vzdala, protože skrz nelezlo nic.
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: Taky na sporaku a v pohode ...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: taky necháváme stát na lince,a taky dobrý. :)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VERONIKA22: Jsem přesvědčenej že ne, louhoval jsem to stylem že jsem to nechal postavený na sporáku a dobrý.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já bych k té šťávě/sirupu z květů černého bezu měla dotaz. loni se mi povedla a letos hnus na entou. ač podle stejného receptu. jediné co si nepamatuju zda jsem to loni 24hodin louhovala v lednici či při pokojové teplotě. letos jsem kvůli velkému množství zvolila pokojovou teploty a nevím jestli to právě nebylo špatně. Nevíte zda se to má louhovat v lednici?
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    pouzivate nekdo takove ty 'hezke' sklenicky od wecku? http://www.ezavarovani.cz/produkty/zavarovaci-sklenice/ zkousela jsem zavarovat poprve v zivote a hned tady do tech a zajima me, jestli jsou to jen debilni sklenice nebo se chovaji jinak nez vsechny ostatni nebo jsem neco udelala spatne :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SNELA: bezinkový sirup už jsem jednou dělala, byl dobrý, ale koukám, že v sešitu mám napsaný jenom recept na bezinkový likér z černého bezu :-(
    Zkusím se ti večer podívat po receptu na ten sirup, bylo to z internetu, ale nevím už, odkud.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Tak mám zavařovací :D od jogurtu a tak.. super, tak to zkusim v tý troubě, děkuju, snad mi to chvíli vydrží :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: tak v čem to máš zavařený? (Zavařovací je každá skleněná s víčkem, které má gumové těsnění, i od tatarky ;)

    Já už v hrnci nezavařovalo roky. Dávám hlubší pekáč do trouby, na dno utěrku (aby to neskákalo a neprasklo při varu), vodu aspoň do třetiny výšky sklenic - podle hloubky pekáče, a do trouby na 100st na 30 minut.

    Do hrnce se to dávalo ponořené a mám pocit, že 20 minut na skorovar (90-95st).
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Děkuju, zavařovací sklenice jsem nemela, ale vyvařila jsem je a dala i dnem nahoru, blbej dotaz, ale zavařit celý ponořeny? (nikdy jsem nezavařovala :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: pokud jsi měla vypařené sklenice a víčka a jsou to zavařovací sklenice a dala jsi je dnem vzhůru po naplnění, mělo by to vydržet pár let. Nebo je dodatečně zavař a vydrží to jistě.
    SNELA
    SNELA --- ---
    Chci se zeptat, dělala jsem z červenýho rybízu marmeládu, ale na cca kilo rybízu jsem dala půl kila třtinovýho cukru a zahustila agarem, chutná výborně, ale, jak dlouho myslíte, že vydrží ? Půl dávky jsem dělala z celejch kuliček a druhou jsem rozmixovala, ta mi neztuhla, tak jsem ji převařila znova a přidala agar. Skleniček je dost a do ledničky se mi to všechno nevejde.

    A ještě děláte někdo sirup z černého bezu ? Dělala jsem z květů a sice byl vůbornej, ale zkvasil mi (opět jen s třtinovým cukrem bez konzervantů), ale piju ho i tak :D ale chtěla bych si udělat i z plodů..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: dát ho mně! :D
    černorybízovou marmeládu, ze prolisované šťávy - tj. bez peciček - s cukrem v poměru 2:1 a nějakým tím pektinem. My to milujeme nejenom na linecké cukroví.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Danajsky dar v podobe lisky cerneho rybizu. Co s nim, aby to bylo jedle?
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Omlouvám se za spam - nabízím za odvoz sklenice na zavařování (šroubovací), opečovávané, používané. Praha 10, Malešice
    [ BLANCHE1 @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-) ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam