• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: Dělat marmeládu a zavařovat třesně tři dny po sobě na sporáku na dřevo v kuchyňce o rozměru cca 8m2 vylo taky "výživné"-. Nicméně chalupa skýtala možnost posléze uniknout do prostor, kde bylo lehce nad dvacet. Návrat do paneláku, kde je ještě teď 29, byl dneska více než nepříjemný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    bedna meruňek a tenhle víkend nebyl dobrej nápad...
    WERKA
    WERKA --- ---
    WERKA: Tak odpeckovávač Handy od Tescomy se osvědčil. Myslím, že kdybych ho neměla, tak jsem višně nechala špačkům. Odpeckovat višně na 40 skleniček marmelády by se mi asi nechtělo...
    WERKA
    WERKA --- ---
    SNELA: Jestli to zavaříš, tak vydrží fakt několik let.

    MAR_TINA: Já na chalupě zavařuju v prádelním hrnci (máme sporák na dřevo, takže v troubě by to bylo komplikované). Vodu dávám cca centimetr pod hranu víčka nejnižší sklenice, většinou mi to nakonec vaří (sporák na dřevo se hůř tlumí). Marmeláda se zkazí tak jedna za dva roky, kompoty tak jeden, dva za rok. Na vině bude nejspíš to, že sklenice občas nedbale vypařím. Když jsem letos pařila asi sedmdesátou (vše umyto ručně, protože na chalupě nemáme myčku), tak už jsem to asi trochu flákala...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: super, tak ta je příští na řadě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ANO!
    Pár let jsme j nedělali, ale pak mi zachyběla. Vychází podle zralosti a odrůdy od světležluté nazelenalé po oranžovo růžovou. A je nakyslá, ale jen lehce a jinak sladká a voňavá a prostě jiná.
    Teď mám nový stromek a ten ještě neplodí dost, tak ža za rok.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: a stálo to za to, tedy byla dobrá?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: loni ano, trochu víc sem je rozvařila podlité vodou (od oka, cca 1 deci na kilo ovoce) a pak dlouho mačkala přes cedník děrovaný (ne síťovaný). Ve směsi jsou trochu pecičky, ale maličko. Bubáci tam nejsou.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: já pasiruju přes síto,ale pasiruju jen maliny a ostruziny. Jinak mixují (jahody,merunky)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    děláte někdo angreštovou marmeládu?

    jo, a přes co pasírujete? Když jsem zkoušela ten rybíz přes cedník, tak jsem to za minutu vzdala, protože skrz nelezlo nic.
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: Taky na sporaku a v pohode ...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: taky necháváme stát na lince,a taky dobrý. :)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VERONIKA22: Jsem přesvědčenej že ne, louhoval jsem to stylem že jsem to nechal postavený na sporáku a dobrý.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já bych k té šťávě/sirupu z květů černého bezu měla dotaz. loni se mi povedla a letos hnus na entou. ač podle stejného receptu. jediné co si nepamatuju zda jsem to loni 24hodin louhovala v lednici či při pokojové teplotě. letos jsem kvůli velkému množství zvolila pokojovou teploty a nevím jestli to právě nebylo špatně. Nevíte zda se to má louhovat v lednici?
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    pouzivate nekdo takove ty 'hezke' sklenicky od wecku? http://www.ezavarovani.cz/produkty/zavarovaci-sklenice/ zkousela jsem zavarovat poprve v zivote a hned tady do tech a zajima me, jestli jsou to jen debilni sklenice nebo se chovaji jinak nez vsechny ostatni nebo jsem neco udelala spatne :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SNELA: bezinkový sirup už jsem jednou dělala, byl dobrý, ale koukám, že v sešitu mám napsaný jenom recept na bezinkový likér z černého bezu :-(
    Zkusím se ti večer podívat po receptu na ten sirup, bylo to z internetu, ale nevím už, odkud.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Tak mám zavařovací :D od jogurtu a tak.. super, tak to zkusim v tý troubě, děkuju, snad mi to chvíli vydrží :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: tak v čem to máš zavařený? (Zavařovací je každá skleněná s víčkem, které má gumové těsnění, i od tatarky ;)

    Já už v hrnci nezavařovalo roky. Dávám hlubší pekáč do trouby, na dno utěrku (aby to neskákalo a neprasklo při varu), vodu aspoň do třetiny výšky sklenic - podle hloubky pekáče, a do trouby na 100st na 30 minut.

    Do hrnce se to dávalo ponořené a mám pocit, že 20 minut na skorovar (90-95st).
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Děkuju, zavařovací sklenice jsem nemela, ale vyvařila jsem je a dala i dnem nahoru, blbej dotaz, ale zavařit celý ponořeny? (nikdy jsem nezavařovala :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: pokud jsi měla vypařené sklenice a víčka a jsou to zavařovací sklenice a dala jsi je dnem vzhůru po naplnění, mělo by to vydržet pár let. Nebo je dodatečně zavař a vydrží to jistě.
    SNELA
    SNELA --- ---
    Chci se zeptat, dělala jsem z červenýho rybízu marmeládu, ale na cca kilo rybízu jsem dala půl kila třtinovýho cukru a zahustila agarem, chutná výborně, ale, jak dlouho myslíte, že vydrží ? Půl dávky jsem dělala z celejch kuliček a druhou jsem rozmixovala, ta mi neztuhla, tak jsem ji převařila znova a přidala agar. Skleniček je dost a do ledničky se mi to všechno nevejde.

    A ještě děláte někdo sirup z černého bezu ? Dělala jsem z květů a sice byl vůbornej, ale zkvasil mi (opět jen s třtinovým cukrem bez konzervantů), ale piju ho i tak :D ale chtěla bych si udělat i z plodů..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam