• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, chci se zeptat - nevíte proč jsou takové rozdíly v množství cukru u jednotlivých zavařovacích přípravků ? Dříve jsem dělala z Oetkera 2:1, pak z Oetkera 3:1 a teď jsem sehnala jen Pektogel, kde je na kilo ovoce 800-1200 g cukru. Proč jsou takové rozdíly ? Jakto že někde stačí na kilo ovoce 350 g cukru a někde je potřeba na stejné množství ovoce tho cukru třikrát tolik ? Jde jen o výslednou chuť nebo můžu nedodržením návodu (výrazným snížením dávky cukru) něco zkazit ?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Děkuju.

    Ještě mám dotaz na zavařování fazolek (lusků). Máte někdo recept jak je zavařit aby to zůstalo křupavé?
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BLANCHE1: za 39 nebo 49 podle odrudy, ja brala za 39 a luxus, krasne stavnaty a sladky!
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    SNELA: Kupovala jsem pred tydnem na Dobrisi, udajne byly z Moravy za 39 nebo 49kc a byly vyborny. Je to stanek u nejakyho motorestu hned u sjezdu z dalnice smer od Prahy. Maji tam ceduli. Ovsem netusim, jak tam jsou, ja je kupovala v utery odpoledne
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: To jednoduché. Z omytého angreštu vyrobím čistou cezenou šťávu. Kdybych měla odšťavňovač, tak v něm. Já ho nemám, tak angrešty v hrnci podleju (cca deci vody na kilo, kilo a půl), povařím až popraskají, rozmačkám šťouchadlem na brambory a pak přepasíruji přes dírkový cedník po babičce. Většinou to tlačím sběračkou, trocha semínek projde, ale bubáci a slupky ne.

    A pak vezmu cukr a želírovací přípravek a uvařím to podle návodu na obalu přípravku (pektogel, gelfix, quitlin, cokoli), používám ty silné na málo cukru 2:1 nebo 3:1. Udělám kapkovou zkoušku a když to netuhne, přidám lžičku kyseliny citronové. Horké plním do čistých sklenic se šroubovacím víčkem (umyté a osušené myčkou, nehmatám prsty dovnitř). Otočím na víčko a až si vzpomenu otočím zpět, omyju opatlání, popíšu a uložím do spíže.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Můžu poprosit recept na tu angreštovou, máme ho letos hrozně moc.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Vysočina. A přiznávám, že jsem brala pokoj s nejnižší teplotou - třeba v kuchyni bylo víc (nejvíc 26°). A notně jsme tomu napomáhali nočním průvanem z otevřených oken (i za cenu toho, že mne každé ráno ve budili sousedi, co mají firmu prodávající slepice a nakládají je ve tři ráno za neustálého štěkotu psa)
    SNELA
    SNELA --- ---
    Nemáte někdo tip na meruňky za rozumnou cenu v okolí Prahy? (stačilo by mi pár kg)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: hele moje máma bydlí v rodinném radovem domku a v dolním patře,hlavně v obyvaku teplota nejde pres 20 ani v tomhle počasí.v sobotu mi tam byla ferova zima.a to nemluvim o sklepe. :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: lehce OT - ale z čeho a kde tu chalupu máte, že tam bylo jen 20C?
    I v našem barokním kostele bylo už včera v 8 ráno 24C!
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: Dělat marmeládu a zavařovat třesně tři dny po sobě na sporáku na dřevo v kuchyňce o rozměru cca 8m2 vylo taky "výživné"-. Nicméně chalupa skýtala možnost posléze uniknout do prostor, kde bylo lehce nad dvacet. Návrat do paneláku, kde je ještě teď 29, byl dneska více než nepříjemný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    bedna meruňek a tenhle víkend nebyl dobrej nápad...
    WERKA
    WERKA --- ---
    WERKA: Tak odpeckovávač Handy od Tescomy se osvědčil. Myslím, že kdybych ho neměla, tak jsem višně nechala špačkům. Odpeckovat višně na 40 skleniček marmelády by se mi asi nechtělo...
    WERKA
    WERKA --- ---
    SNELA: Jestli to zavaříš, tak vydrží fakt několik let.

    MAR_TINA: Já na chalupě zavařuju v prádelním hrnci (máme sporák na dřevo, takže v troubě by to bylo komplikované). Vodu dávám cca centimetr pod hranu víčka nejnižší sklenice, většinou mi to nakonec vaří (sporák na dřevo se hůř tlumí). Marmeláda se zkazí tak jedna za dva roky, kompoty tak jeden, dva za rok. Na vině bude nejspíš to, že sklenice občas nedbale vypařím. Když jsem letos pařila asi sedmdesátou (vše umyto ručně, protože na chalupě nemáme myčku), tak už jsem to asi trochu flákala...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: super, tak ta je příští na řadě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ANO!
    Pár let jsme j nedělali, ale pak mi zachyběla. Vychází podle zralosti a odrůdy od světležluté nazelenalé po oranžovo růžovou. A je nakyslá, ale jen lehce a jinak sladká a voňavá a prostě jiná.
    Teď mám nový stromek a ten ještě neplodí dost, tak ža za rok.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: a stálo to za to, tedy byla dobrá?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: loni ano, trochu víc sem je rozvařila podlité vodou (od oka, cca 1 deci na kilo ovoce) a pak dlouho mačkala přes cedník děrovaný (ne síťovaný). Ve směsi jsou trochu pecičky, ale maličko. Bubáci tam nejsou.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: já pasiruju přes síto,ale pasiruju jen maliny a ostruziny. Jinak mixují (jahody,merunky)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    děláte někdo angreštovou marmeládu?

    jo, a přes co pasírujete? Když jsem zkoušela ten rybíz přes cedník, tak jsem to za minutu vzdala, protože skrz nelezlo nic.
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: Taky na sporaku a v pohode ...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: taky necháváme stát na lince,a taky dobrý. :)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VERONIKA22: Jsem přesvědčenej že ne, louhoval jsem to stylem že jsem to nechal postavený na sporáku a dobrý.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já bych k té šťávě/sirupu z květů černého bezu měla dotaz. loni se mi povedla a letos hnus na entou. ač podle stejného receptu. jediné co si nepamatuju zda jsem to loni 24hodin louhovala v lednici či při pokojové teplotě. letos jsem kvůli velkému množství zvolila pokojovou teploty a nevím jestli to právě nebylo špatně. Nevíte zda se to má louhovat v lednici?
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    pouzivate nekdo takove ty 'hezke' sklenicky od wecku? http://www.ezavarovani.cz/produkty/zavarovaci-sklenice/ zkousela jsem zavarovat poprve v zivote a hned tady do tech a zajima me, jestli jsou to jen debilni sklenice nebo se chovaji jinak nez vsechny ostatni nebo jsem neco udelala spatne :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SNELA: bezinkový sirup už jsem jednou dělala, byl dobrý, ale koukám, že v sešitu mám napsaný jenom recept na bezinkový likér z černého bezu :-(
    Zkusím se ti večer podívat po receptu na ten sirup, bylo to z internetu, ale nevím už, odkud.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Tak mám zavařovací :D od jogurtu a tak.. super, tak to zkusim v tý troubě, děkuju, snad mi to chvíli vydrží :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: tak v čem to máš zavařený? (Zavařovací je každá skleněná s víčkem, které má gumové těsnění, i od tatarky ;)

    Já už v hrnci nezavařovalo roky. Dávám hlubší pekáč do trouby, na dno utěrku (aby to neskákalo a neprasklo při varu), vodu aspoň do třetiny výšky sklenic - podle hloubky pekáče, a do trouby na 100st na 30 minut.

    Do hrnce se to dávalo ponořené a mám pocit, že 20 minut na skorovar (90-95st).
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Děkuju, zavařovací sklenice jsem nemela, ale vyvařila jsem je a dala i dnem nahoru, blbej dotaz, ale zavařit celý ponořeny? (nikdy jsem nezavařovala :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: pokud jsi měla vypařené sklenice a víčka a jsou to zavařovací sklenice a dala jsi je dnem vzhůru po naplnění, mělo by to vydržet pár let. Nebo je dodatečně zavař a vydrží to jistě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam