• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    WERKA: tak mamka dela caj z toho, co ma zrovna po ruce - momentalne tu kraji jablka, svestky a hroznove vino, k tomu citron, primerene cukru, skorice, vanilka, dneska tu ma kousek zazvoru, tak prida jeste zazvor. zalezi fakt na tom, co mas zrovna za ovoce. jerab ani bezinky jsem nikdy jako plod nejedla, tak nevim. ale jestli je to sladsi, nebalabych se toho. proste fakt u nas jsou caje: co dum dal. a jeste se nam nestalo, ze by to nebylo dobry. babicky to naopa vyjidaji rovnou ze sklenicek, ani si to nezalivaji vodou - diabeticky:-DDD a teda mamka pece 2 hodiny (1h pod poklickou, 1h bez poklicky) a pak horke plni do sklenicek.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRANCINE: dávala si tam sůl? Nebo jiný konzervant? Těch 20 minut bylo do dosažení 85 stupňů ve sklenici nebo v hrnci okolo?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRANCINE: Pokud z něčeho jdou bublinky, dá se to použít maximálně tak, že se to přihodí k tomu, z čeho jdeš pak vypálit alkohol. V domácnosti - vyhodit...
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Zavarila jsem leco (cibule, papriky, rajcata podusit a do sklenic), pak ho sterilovala 20 minut pri 85 stupnich. A po tydnu koukam na sklenice a oni se tam vytvari bublinky, ktere stoupaji vzhuru. Takze mi to nejspis kvasi. Prosim o radu, da se to jeste nejak zachranit, nebo uz je to na vyhozeni? Diky moc, jsem zavarovaci diletant.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Povzbuzujici cteni:
    Marmelády ze samoty na Šumavě chutnají i britské královně – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/.../styl/314061-marmelady-ze-samoty-na-sumave-chutnaji-i-britske-kralovne.html
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: jeřáb nejím, na bezinky jsem alergická - tam referenci nedám.
    Ale loni jsem dělala - vyšel parádní půl na půl jablečnošvestkový (+ skořice celá), pak jsem zkoušela jablečnozázvorovej (to by šlo, ale je potřeba dát mnohem víc zázvoru než jsem dala já, jinak vyšel jablečnej skořicovej - já dávám kusy skořice vylouhovat do všeho :-) Občas taky přidám celý badián, nebo hřebíček.

    dělala jsem po dávkách 2kg ovoce, 1kg cukr - u jablečného navíc vymačkaný citron, vše do trouby, přidat koření na dobu pečení (když hřebíčky, tak do takového vajíčka na čaj - ať se pak nehledaj blbě).

    U míchaného mi to vychází tak, že půlka jsou jabka - půlka něco silnější chuti.

    Pekla jsem to myslím půl hodinu na 150.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Byl by recept na pečený čaj? Googlit umím, ale když už se s tím budu patlat, tak bych raději nějaký s referencí. Budu mít k dispozici čerstvé švestky a jablka, z mrazáku bych mohla vytasit rybíz a třešně. A někde bych mohla naškubat bezinky.. A máme jedlý jeřáb - asi by do toho šel taky. Nebo ne?
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Někdo nějaký osvědčený recept na šípkovou zavařeninu? A kdy sbíráte? Před zámrzem nebo až přemrzlé?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Nemate nejaky recept na cokoliv ze spagetove dyne? Urodilo se nam ji celkem dost, zapecenou s mletym masem uz jsem delala a ted premyslim co dal - zkouseli jste ji zavarit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: z jablečných jsme to zkoušela dle pranávodu a nic moc. Jednka vylouhuješ nejisté množství, jednak konzervuješ pektin a znova cílový produkt, možnost dvakrát zanést plísně :)


    VODOMERKA: tu jsme zkoušela spáchat já ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VODOMERKA: nejspíše ano, ale nutno naznat, že jsem ji tu přehlédla. Ještě jsem v tom měla hložinky, ale ty fakt nemají moc chuť.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: ja dal letos jenom pulku jablek (slupek) a hustota ok :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: zni to jako variace na tu mou svestko-bezovo-jablecnou ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: mám tu dvě experimentální skleničky špendlíků, bezinek a padavčat, spolu se skořicí, hřebíčkem a kardamonem. Moc dobré - ideální na linecké.

    Ale teda dávala jsem do toho pektco gel - těch jablek v tom nebylo moc. Imho ta surová jablečná vláknina se bude blbě rozpouštět a bude potřeba s ní trošku laborovat (namáčet a rozpouště jako želatinu?), jinak bude cuckovat.

    Jinak se dá vyrobit domácí pektin z té bílé části citrusových slupek. A teda i z těch jablečných :-)

    How to Make Your Own Pectin Powder | eHow
    http://www.ehow.com/how_6550822_make-own-pectin-powder.html
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak chystám velký pektinový pokus.
    Koupila jsem 250g jablečné vlákniny za 22 Kč ve zdravé výživě. Jablečná vláknina by měla být pektin, ten co je užévaný v přípravcích pro želírování.
    Zkusím zajít na špendlíky - ovoce zadarmo, kterého není "škoda" a samo moc netuhne. A zkusím z kila udělat marmeládu za použití pektinu, cukru a kys. citronové

    Protože balíček gelfixu (apod.) obsahuje cca 10g pektinu a stojí 25 Kč. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak jsem koukala v obchodě, že (jako obvykle) žádné konzervační přípravky už nemají.
    A to dozrávají ještě haldy ovoce, jenže to holobrádci-nákupčí z Tesca neví. (Už aby byly v mnohých profesích ceněni ženy 40+, fakt.)

    Loni jsem honem jela do makra pro balík gelfixů, letos jsem dokoupila jen kyselinu citronovou a sorbovou a co přijde později, budu zavařovat postaru bez pomůceků. To bude srandy.

    Ale čekají mě z ovocných marmelád jen kdoule (tuhnou na písknutí) a jablka (tuhnou na dvě písknutí) a možná jedny špendlíky, když se dokopu na ně zítra dojít. V zimě bych chtěla pomerančovou a grepovou (nebe, na pohled i na chuť) a to si asi už někde objednám velkoobchodní balení pektinu.

    Možná bych měla zkusit vyrobit pektin z kdoulí nebo jablek, návod mám, ale moc mu nevěřím.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: kase a tekutiny mrazim v ledovatko, mam jen jedno, ale zamrazim a kostky presypu do pytliku/krabicky, cele kousky povarim nebo necham syrove a dam do uzavriatelnych pytliku (treba ikea...), odloupu pak vzdy jen kolik potrebuju. v tvem pripade, pokud nemas ledovatko, tak bych ji proste nakrajela, dala do pytliku a hotovo... pak vyloupes, kolik do ceho potrebujes a zase zavres...?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: mám zamraženou svařenou švestkovou šťávu. Prostě ten mezikrok po švestkách před marmeládou. Přesně s tímto úmyslem :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Tekutá marmeláda se mi jednou tedy ze švestek z jedné várky povedla - byla naprosto fantastická jako toping na obyčejnou vanilkovou zmrzlinu...

    Již nikdy se to nepovedlo (škoda).... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam