• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRANCINE: Já sterilizuju v myčce, zatím drží téměř vše, co ne, bylo patrně špatně uzavřené (asi 3 sklenice za 5 let).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRANCINE: dávala si tam sůl? Nebo jiný konzervant? Těch 20 minut bylo do dosažení 85 stupňů ve sklenici nebo v hrnci okolo?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRANCINE: Pokud z něčeho jdou bublinky, dá se to použít maximálně tak, že se to přihodí k tomu, z čeho jdeš pak vypálit alkohol. V domácnosti - vyhodit...
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Zavarila jsem leco (cibule, papriky, rajcata podusit a do sklenic), pak ho sterilovala 20 minut pri 85 stupnich. A po tydnu koukam na sklenice a oni se tam vytvari bublinky, ktere stoupaji vzhuru. Takze mi to nejspis kvasi. Prosim o radu, da se to jeste nejak zachranit, nebo uz je to na vyhozeni? Diky moc, jsem zavarovaci diletant.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Povzbuzujici cteni:
    Marmelády ze samoty na Šumavě chutnají i britské královně – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/.../styl/314061-marmelady-ze-samoty-na-sumave-chutnaji-i-britske-kralovne.html
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: jeřáb nejím, na bezinky jsem alergická - tam referenci nedám.
    Ale loni jsem dělala - vyšel parádní půl na půl jablečnošvestkový (+ skořice celá), pak jsem zkoušela jablečnozázvorovej (to by šlo, ale je potřeba dát mnohem víc zázvoru než jsem dala já, jinak vyšel jablečnej skořicovej - já dávám kusy skořice vylouhovat do všeho :-) Občas taky přidám celý badián, nebo hřebíček.

    dělala jsem po dávkách 2kg ovoce, 1kg cukr - u jablečného navíc vymačkaný citron, vše do trouby, přidat koření na dobu pečení (když hřebíčky, tak do takového vajíčka na čaj - ať se pak nehledaj blbě).

    U míchaného mi to vychází tak, že půlka jsou jabka - půlka něco silnější chuti.

    Pekla jsem to myslím půl hodinu na 150.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Byl by recept na pečený čaj? Googlit umím, ale když už se s tím budu patlat, tak bych raději nějaký s referencí. Budu mít k dispozici čerstvé švestky a jablka, z mrazáku bych mohla vytasit rybíz a třešně. A někde bych mohla naškubat bezinky.. A máme jedlý jeřáb - asi by do toho šel taky. Nebo ne?
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Někdo nějaký osvědčený recept na šípkovou zavařeninu? A kdy sbíráte? Před zámrzem nebo až přemrzlé?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Nemate nejaky recept na cokoliv ze spagetove dyne? Urodilo se nam ji celkem dost, zapecenou s mletym masem uz jsem delala a ted premyslim co dal - zkouseli jste ji zavarit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: z jablečných jsme to zkoušela dle pranávodu a nic moc. Jednka vylouhuješ nejisté množství, jednak konzervuješ pektin a znova cílový produkt, možnost dvakrát zanést plísně :)


    VODOMERKA: tu jsme zkoušela spáchat já ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VODOMERKA: nejspíše ano, ale nutno naznat, že jsem ji tu přehlédla. Ještě jsem v tom měla hložinky, ale ty fakt nemají moc chuť.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: ja dal letos jenom pulku jablek (slupek) a hustota ok :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: zni to jako variace na tu mou svestko-bezovo-jablecnou ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: mám tu dvě experimentální skleničky špendlíků, bezinek a padavčat, spolu se skořicí, hřebíčkem a kardamonem. Moc dobré - ideální na linecké.

    Ale teda dávala jsem do toho pektco gel - těch jablek v tom nebylo moc. Imho ta surová jablečná vláknina se bude blbě rozpouštět a bude potřeba s ní trošku laborovat (namáčet a rozpouště jako želatinu?), jinak bude cuckovat.

    Jinak se dá vyrobit domácí pektin z té bílé části citrusových slupek. A teda i z těch jablečných :-)

    How to Make Your Own Pectin Powder | eHow
    http://www.ehow.com/how_6550822_make-own-pectin-powder.html
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak chystám velký pektinový pokus.
    Koupila jsem 250g jablečné vlákniny za 22 Kč ve zdravé výživě. Jablečná vláknina by měla být pektin, ten co je užévaný v přípravcích pro želírování.
    Zkusím zajít na špendlíky - ovoce zadarmo, kterého není "škoda" a samo moc netuhne. A zkusím z kila udělat marmeládu za použití pektinu, cukru a kys. citronové

    Protože balíček gelfixu (apod.) obsahuje cca 10g pektinu a stojí 25 Kč. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak jsem koukala v obchodě, že (jako obvykle) žádné konzervační přípravky už nemají.
    A to dozrávají ještě haldy ovoce, jenže to holobrádci-nákupčí z Tesca neví. (Už aby byly v mnohých profesích ceněni ženy 40+, fakt.)

    Loni jsem honem jela do makra pro balík gelfixů, letos jsem dokoupila jen kyselinu citronovou a sorbovou a co přijde později, budu zavařovat postaru bez pomůceků. To bude srandy.

    Ale čekají mě z ovocných marmelád jen kdoule (tuhnou na písknutí) a jablka (tuhnou na dvě písknutí) a možná jedny špendlíky, když se dokopu na ně zítra dojít. V zimě bych chtěla pomerančovou a grepovou (nebe, na pohled i na chuť) a to si asi už někde objednám velkoobchodní balení pektinu.

    Možná bych měla zkusit vyrobit pektin z kdoulí nebo jablek, návod mám, ale moc mu nevěřím.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: kase a tekutiny mrazim v ledovatko, mam jen jedno, ale zamrazim a kostky presypu do pytliku/krabicky, cele kousky povarim nebo necham syrove a dam do uzavriatelnych pytliku (treba ikea...), odloupu pak vzdy jen kolik potrebuju. v tvem pripade, pokud nemas ledovatko, tak bych ji proste nakrajela, dala do pytliku a hotovo... pak vyloupes, kolik do ceho potrebujes a zase zavres...?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: mám zamraženou svařenou švestkovou šťávu. Prostě ten mezikrok po švestkách před marmeládou. Přesně s tímto úmyslem :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Tekutá marmeláda se mi jednou tedy ze švestek z jedné várky povedla - byla naprosto fantastická jako toping na obyčejnou vanilkovou zmrzlinu...

    Již nikdy se to nepovedlo (škoda).... :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    AETHER: já právě takyže nejsem expert,jen si říkám,že když se dává podobné množství octu do povidel a taky vydrží,tak jestli by to nešlo obejít.. :) je to jen moje pohodlnost
    LUCHUB
    LUCHUB --- ---
    Tak jsem udělala ze švestek povidla :)
    Prohnala jsem je na dvakrát v domácí pekárně, rozmixovala a konzistence je ideální :)
    Díky všem za rady :)
    I bez pektinu to jde :)

    Zítra budu pokračovat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCHUB: ty pektiny a pektogely jsou na tuhnutí, ne na sterilizaci.
    Budeš-li ovoce s cukrem vařit mírným varem řekněme 10 -30 minut, na konci přidáš lžičku kys. citronové, lžíci rumu, popřípadě i soli (nemá vliv na chuť a konzervuje) a pak dáš do čistých sklenic, bude z toho marmeláda běžně trvanlivá. Jen se může stát, že poteče. Švestky tuhnou samy, broskve spíš ne. Máš-li kyselá jablka, dej je napůl s broskvema, tak to taky lépe ztuhne.

    Tekuté marmelády lze využít do jogurtových a tvarohových krémů, koktejlů apod.
    Bez pektinu se obejdeš, dřív taky nebyl ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam