• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo, cukety...
    nakonec jsem dělala cuketový kompot podle tohohle receptu: http://recepty.vareni.cz/cuketovy-kompot/

    Za mě - dobré, kyselé tak akorát, jen má trochu ocas po tom octu (příště zkusím experimentovat s kyselinou citronovou/citronovou šťávou), ovšem mladej se po tom může utlouct. A kdo jsem já, abych rozporovala způsob, jakým batole hodlá konzumovat vyšší dávky zeleniny :-)
    Pomerančová tresť v tom není cítit vůbec, takže buď nedávat vůbec, nebo zkusit svařit s pomerančovou kůrou.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZABITULKA: Já je zalila vodou, promačkala, nechala stát do druhého dne. Pak povařila s nějakou skořicí atd. Následně propasírovala a šťávu svařila s cukrem (1:1) a trochou kyseliny citronové. Někdo přidává ještě rum (1:1 a máme likér), vanilku, skořici...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    FRENNET: Sousedka s cuketou dělá "směs na topinky", chutná to jako něco mezi domácí čalamádou a lečem. Základ jsou cuketa, rajčata, paprika a přidává houby + nějaké koření, uvaří, zavaří. Takže já bych šla asi tímto směrem. Jinak ve sklepě/lednici vydrží celá cuketa celkem dlouho.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    prosím Vás, dá se nejak zavařit cuketa? zamrazit ji nemůžu, páč mám mikromražák, takže tak to nepůjde
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    prosim prosim, nekdo osvedceny recept na bezinkovou stavu? privezla jsem si z vyletu kosik bezinek...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to taky. A zachová barvu. Jahodové džemy jsou bez ní hnědočervené hned, s ní sytě červené půl roku a hnědnout začnou až po roce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak ona ta citronovka zlepší želírování, pektin nějak líp funguje při nižším PH.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: zkažený by byl zkvašený - bublinky, octový nebo alkoholový zápach nebo s plísní. Jestli ti chuť nevadí, jen je jiná, asi to nebude jedovaté.

    Jo a na stabilizaci chuti a barvy ovoce velmi funguje přidat při zavařování kyselinu citronovou, cca lžičku na 1kg. KOmu vadí kyselina, vymačká jeden citron a přidá šťávu ;)
    KRKA
    KRKA --- ---
    MAR_TINA: a ja tam alkohol nedavam teda ...
    KRKA
    KRKA --- ---
    jo sklenice byly vyvarene (no vyvarene, poradne prolite vrouci vodou) ... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KRKA: pokud to naleješ do důkladně vyvařených sklenic s vyvařeným víčkem, tak teoreticky ano. Ale chuť se může pokazit kdykoliv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: marmelády jsme jedli i po 5 letech a v těch není alkohol. Nedávej to dětem, radši, jinak bych se nebála.
    KRKA
    KRKA --- ---
    jeste dotaz k tem pecenym cajum .. kdyz to plnim horke do sklenicek a postavim na vicko, tak by to melo takhle vydrzet jak dlouho cca? Rok, dva i klidne dele? Ted jsem jeden objevila ve skrini, delala jsem ho nekdy vloni a dostala na nej takovou chut jak to tu ctu.. vicko normalne cvaklo, ale chutove mi prijde nejakej divnej. Kdyby to bylo zkazene, tak by tam byla plisen ze?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Asi vám vyfotím svojí zavařeninovou špajzku :)
    Leto sje plná po strop. ještě kdoule a dýňové a pyré a čaj a budu mít snad čas sepsat postupy a recepty.
    KRKA
    KRKA --- ---
    WERKA: zavidim :-) kazdopadne z toho to muzes udelat a bude vybornej :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: Já mám podobný. Odpeckovali jsme jím s mámou spoustu třešní i višní. Třešně mám dílem zamražené - hlavně na bublaniny (jeden pytlík bych právě chtěla použít na ten čaj) a z části jsem udělala zkušebně bezpeckové kompoty. Všechny odpeckované višně jsem zlikvidovala do marmelády, protože mrazit už jednak nebylo kde a jednak mne ani moc nenapadlo využití. Pečený čaj mne napadl až s křížkem po funuse...
    ZUZKAOU: Jo - s jablky to zkusím a možná s tím zázvorem.
    KRKA: Já právě nic moc kupovat nechci, měli jsme letos docela velkou úrodu ovoce - třešní, jablek, višní, švestek, tak chci zpracovat hlavně to. I tak budu mít na chalupě letos zplněný sklep jako už několik let ne.
    KRKA
    KRKA --- ---
    WERKA: jak psala holky, delam to taky ze vseho ... vetsinou koupim od kazdeho ovoce jeden kus (jo a kupuju i mrazene kdyz neni cerstve) a vsechno nakrajim na male kousky, dam do zapekaci misky, k tomu cukr, skorici, hrebicek, citron.. pecu dokud mam pocit ze ovoce pousti stavu
    .. uplne jsem na nej dostala chut, ze si ho musim udelat! :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: mám takový jednoduchý odpeckovávač mechanický - a v tomhle pokud zbyde 1 na 10, nevadí - zejména pokud vylouhovanej čaj cedíš přes sítko (někdo nerad to husté naspodu).

    Mechanický odpeckovávač je skvělý relax - u nás je o to přímo bitka, baví to ještě i mého muže (který si je vědom že se ozývá to dítě v něm, co chce "štemplovat" - v omto případě je to úplně bezpracné (pro mě) .-)

    Mám něco takové: http://www.4home.cz/odpeckovavac-tresni/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: jablka taky dobrý, nebo třeba napůl s kyselejšíma pomerančema. Imho do toho můžeš dát jakékoliv z "kompotových koření" skořice, hřebíček, badyán, kardamon, muškátový oříšek a tak. K těm třešním by nebylo špatné třeba i troška chilli.
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: To zní rozumně - kombinovat méňě druhů. Asi do všeho narvu jablka - těch máme hodně (a ne zrovna moc na dlouhé skladování) a jinak to rozdělím. Škoda, že jsem neměla v létě morálku odpeckovat víc višní než na džem, taky by se hodily...
    S čím kromě hrušek by se hodilo zkombinovat ty jeřabiny (hrušky nemáme a kupovat se mi je nechce)? A nějaký nápad na jiné koření k třešním než vanilku? Já čaje s příchutí vanilky moc nemusím... (ale třeba v tom ovoci mi to nakonec chutnat bude)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam