• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: A chutna to jak? Pomerancovou marmeladu mam rada, ta dyne mne tam drobet znepokojuje...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Marmeláda s dýní

    1 díl pomerančů
    1 díl citronů
    1 díl muškátové dýně a nebo hokaida
    cukr
    zázvor


    Upéct dýni celou ve šlupce, dokud se na šlupce nezačnou objevovat hnědé plošky. Muškátová je aromatičtější. Určitě tam ale patří nějaká hodně oranžová. Rozříznout, vydlabat semínka, vydlabat dužinu od slupky a rozmělnit ji na jemné pyré.

    Pokud nemáte chemicky neošetřené citrusy, tak je natřít olejem, odrbat kartáčkem a pak omýt mýdlovou vodou, nebo něčím takovým. Škrabkou oloupat tenké plátky barevné kůry, nakrájet je na jemno. Dužinu s bílou kůrou nakrájet na kusy s nastrouhaným zázvorem (tak 30-40 minut). Rozmixovat na kaši, případně propasírovat, pokud to chcete hladké, zamíchat do toho dýňové pyré a slupky nakrájené na tenoučké nudličky. Přidat tolik cukru, aby vám to chutnalo a rozvařit - testovat želírování.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo, cukety...
    nakonec jsem dělala cuketový kompot podle tohohle receptu: http://recepty.vareni.cz/cuketovy-kompot/

    Za mě - dobré, kyselé tak akorát, jen má trochu ocas po tom octu (příště zkusím experimentovat s kyselinou citronovou/citronovou šťávou), ovšem mladej se po tom může utlouct. A kdo jsem já, abych rozporovala způsob, jakým batole hodlá konzumovat vyšší dávky zeleniny :-)
    Pomerančová tresť v tom není cítit vůbec, takže buď nedávat vůbec, nebo zkusit svařit s pomerančovou kůrou.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZABITULKA: Já je zalila vodou, promačkala, nechala stát do druhého dne. Pak povařila s nějakou skořicí atd. Následně propasírovala a šťávu svařila s cukrem (1:1) a trochou kyseliny citronové. Někdo přidává ještě rum (1:1 a máme likér), vanilku, skořici...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    FRENNET: Sousedka s cuketou dělá "směs na topinky", chutná to jako něco mezi domácí čalamádou a lečem. Základ jsou cuketa, rajčata, paprika a přidává houby + nějaké koření, uvaří, zavaří. Takže já bych šla asi tímto směrem. Jinak ve sklepě/lednici vydrží celá cuketa celkem dlouho.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    prosím Vás, dá se nejak zavařit cuketa? zamrazit ji nemůžu, páč mám mikromražák, takže tak to nepůjde
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    prosim prosim, nekdo osvedceny recept na bezinkovou stavu? privezla jsem si z vyletu kosik bezinek...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to taky. A zachová barvu. Jahodové džemy jsou bez ní hnědočervené hned, s ní sytě červené půl roku a hnědnout začnou až po roce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak ona ta citronovka zlepší želírování, pektin nějak líp funguje při nižším PH.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: zkažený by byl zkvašený - bublinky, octový nebo alkoholový zápach nebo s plísní. Jestli ti chuť nevadí, jen je jiná, asi to nebude jedovaté.

    Jo a na stabilizaci chuti a barvy ovoce velmi funguje přidat při zavařování kyselinu citronovou, cca lžičku na 1kg. KOmu vadí kyselina, vymačká jeden citron a přidá šťávu ;)
    KRKA
    KRKA --- ---
    MAR_TINA: a ja tam alkohol nedavam teda ...
    KRKA
    KRKA --- ---
    jo sklenice byly vyvarene (no vyvarene, poradne prolite vrouci vodou) ... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KRKA: pokud to naleješ do důkladně vyvařených sklenic s vyvařeným víčkem, tak teoreticky ano. Ale chuť se může pokazit kdykoliv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: marmelády jsme jedli i po 5 letech a v těch není alkohol. Nedávej to dětem, radši, jinak bych se nebála.
    KRKA
    KRKA --- ---
    jeste dotaz k tem pecenym cajum .. kdyz to plnim horke do sklenicek a postavim na vicko, tak by to melo takhle vydrzet jak dlouho cca? Rok, dva i klidne dele? Ted jsem jeden objevila ve skrini, delala jsem ho nekdy vloni a dostala na nej takovou chut jak to tu ctu.. vicko normalne cvaklo, ale chutove mi prijde nejakej divnej. Kdyby to bylo zkazene, tak by tam byla plisen ze?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Asi vám vyfotím svojí zavařeninovou špajzku :)
    Leto sje plná po strop. ještě kdoule a dýňové a pyré a čaj a budu mít snad čas sepsat postupy a recepty.
    KRKA
    KRKA --- ---
    WERKA: zavidim :-) kazdopadne z toho to muzes udelat a bude vybornej :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: Já mám podobný. Odpeckovali jsme jím s mámou spoustu třešní i višní. Třešně mám dílem zamražené - hlavně na bublaniny (jeden pytlík bych právě chtěla použít na ten čaj) a z části jsem udělala zkušebně bezpeckové kompoty. Všechny odpeckované višně jsem zlikvidovala do marmelády, protože mrazit už jednak nebylo kde a jednak mne ani moc nenapadlo využití. Pečený čaj mne napadl až s křížkem po funuse...
    ZUZKAOU: Jo - s jablky to zkusím a možná s tím zázvorem.
    KRKA: Já právě nic moc kupovat nechci, měli jsme letos docela velkou úrodu ovoce - třešní, jablek, višní, švestek, tak chci zpracovat hlavně to. I tak budu mít na chalupě letos zplněný sklep jako už několik let ne.
    KRKA
    KRKA --- ---
    WERKA: jak psala holky, delam to taky ze vseho ... vetsinou koupim od kazdeho ovoce jeden kus (jo a kupuju i mrazene kdyz neni cerstve) a vsechno nakrajim na male kousky, dam do zapekaci misky, k tomu cukr, skorici, hrebicek, citron.. pecu dokud mam pocit ze ovoce pousti stavu
    .. uplne jsem na nej dostala chut, ze si ho musim udelat! :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: mám takový jednoduchý odpeckovávač mechanický - a v tomhle pokud zbyde 1 na 10, nevadí - zejména pokud vylouhovanej čaj cedíš přes sítko (někdo nerad to husté naspodu).

    Mechanický odpeckovávač je skvělý relax - u nás je o to přímo bitka, baví to ještě i mého muže (který si je vědom že se ozývá to dítě v něm, co chce "štemplovat" - v omto případě je to úplně bezpracné (pro mě) .-)

    Mám něco takové: http://www.4home.cz/odpeckovavac-tresni/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: jablka taky dobrý, nebo třeba napůl s kyselejšíma pomerančema. Imho do toho můžeš dát jakékoliv z "kompotových koření" skořice, hřebíček, badyán, kardamon, muškátový oříšek a tak. K těm třešním by nebylo špatné třeba i troška chilli.
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: To zní rozumně - kombinovat méňě druhů. Asi do všeho narvu jablka - těch máme hodně (a ne zrovna moc na dlouhé skladování) a jinak to rozdělím. Škoda, že jsem neměla v létě morálku odpeckovat víc višní než na džem, taky by se hodily...
    S čím kromě hrušek by se hodilo zkombinovat ty jeřabiny (hrušky nemáme a kupovat se mi je nechce)? A nějaký nápad na jiné koření k třešním než vanilku? Já čaje s příchutí vanilky moc nemusím... (ale třeba v tom ovoci mi to nakonec chutnat bude)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRANCINE: no jo, stane se. Držím palce.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    MAR_TINA:
    SANTAL:
    Diky za vsechny vase rady, tuhle teda varku vyhodim a zitra skocim do Holesovicke trznice pro novou zeleninu. Tentokrat to leco pokorim.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a ve vinicích nedaleko dozrává víno nesmírně sladké, ale drobnokuličkaté, to by taky šlo. (v opuštěné vinici, nebudu vykrádat sousedy :)))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tak jo, to bych mohla s těma kdoulema (a jablky) zkusit. Dík
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: zkaramelizuješ ovoce, něco kyselýho a koření v sirupu v troubě, zavaříš, případně dodáš něco alkoholu a posléze ředíš horkou vodou.

    Pečený čaj - Maminčiny recepty
    http://www.mamincinyrecepty.cz/teple-napoje/peceny-caj
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: případně se plní za horka (já předdusím cibuli+rajčata+papriky asi pět minut varu) a steriluje okamžitě (při zalití vroucí vodou), pak ten předehřev už není potřeba - aspoň tedy moje vlastní mnohaleté zkušenosti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A jak že se teda v základu vyrábí ten pečený čaj?

    Sestřenice říkala, že to má ráda, hlavně kdoulový a kdoule máme, tak bych jí nějaký udělala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: nekombinovala bych všechno zaráz ale třeba švestky, jablka, bezinky a k tomu skořici, badyán a hřebíček. Popřípadě rybíz, třešně a pokud se chceš zbavit jablek, tak je k tomu přidat - moc dobrá k tomu bude vanilka. S jeřabinama jsou moc dobrý hrušky a třeba kardamom či zázvor. Do všeho se pro případné zvýšení objemu hmoty dají přidat třeba hrozinky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam