• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANNNA: Jak jsem už psala, já to řeším myčkou. Na okurky ideál!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda můj je z LIDLu asi za 1600? Chtěla jsem ho pořídit už loni, ale to byl v nabídce od čtvrtka a v pátek už neměli ani jeden. Letos vyšel v nabídce na dlouhý víkend v červenci, tak byl i v sobotu :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: mám a nechápu, proč jsem s jeho pořízením čekala tak dlouho. Je to asi tak milionkrát pohodlnější, než zavařovací hrnec na plotně, teplota je opravdu přesně, ne jen odhadem, čas sterilace to počítá až od dosažení teploty... a vroucí voda jde vylít tak, že posunu hrnec ke dřezu a otevřu výpust.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MOIRAIN: http://zavarovaci-hrnce.heureka.cz/ Taková velká remoska, co do ní člověk naskládá sklenice, zaleje vodou, nastaví teplotu a jde si po svých, zatímco hrnec udržuje nastavenou teplotu po nastavený čas...
    A krom toho mívají výpusť na nápoje a dají se použít na opravdu velké množství horkýho pití :)

    Já o tom přemýšlím hlavně z toho důvodu, že nemám pořádnej zavařovací hrnec, normální okurkovky se mi do ničeho pořádně nevejdou. Tak přemýšlím, jestli si kupovat velkej low-tech hrnec na plotnu, nebo si koupit další krám s drátem...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ANNNA: co to je za bazmek?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Co si myslíte o elektrických zavařovacích hrncích? Užitečná věc, nebo nesmyslný werk? Zavařování je pro mě zatím bohužel dost otrava a hledám cesty, jak si ho zpříjemnit.

    Rozumím tomu dobře, že zavařovací hrnec je na sterilování, tj. na džemy je zbytečný?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SANTAL: Prostě nejprve dělám ten recept "bez míchání" a poté ještě pekárnu - to už s mixovaným produktem.
    Dělá se to sice dlouho, ale je to velice dobré a nijak náročné (a když to stojí v hrnci den jen tak, neboť ten den mám práci a nevěnuju se tomu, taky nevadí... pokračuju zítra.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MOIRAIN: á, tak já je vařím den dva, tři, postupně - a ještě navíc 2-3x pekárna :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: na to, aby to dlouhodobě vydrželo v otevřené nádobě v teple bez toho, aby se to zkazilo, to je dost málo, musí se odpařit značné množství vody, aby to stačil konzervovat vlastní cukr, špetička soli to opravdu zakonzervovat neumí
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: No dobre, ale 3x marmelada jsou 4 hodiny v pekarne, pricemz to vidim na cca 3 ciste hodiny varu a michani. A to neni zrovna malo. (Nebo jo?)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Vicka jsou spatna, o tom nepochybuju. Jsou od Alnatura presnidavky a uz jsem do nich loni zavarovala svoje presnidavky. Povidla jsem polila rumem a dala do lednice. Myslim, ze do vanoc nevydrzi (paac je snime ;)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: jenže ta povidla se vařila třeba den dva, to nebylo 3x projedu program marmeláda
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: nebo v zavření, zvlášť u těch nacvakávacích... když jsem zavírala jen jednou, tak mi taky vždycky pár lahví (s novými víčky) netěsnilo. Pak jsem si zvykla vzít to dvakrát (se sundáním hlavy mezitím) a od té doby dobrý.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Povidla se zavírala taky jenom pergamenovým papírem, takže vydrží - a v lednici klidně do Vánoc.
    jinak problém bude ve víčku (třeba jsi použila již použité, ony taky vydrží jen něco - nebo špatný kus, tyhle věci se dnes dělaj na kvantitu, ne kvalitu)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Já v řetězci MILK AGRO :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Pisu si, dik.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: když s tím můžou chirurgové operovat, tak proč bys ty nemohla pracovat s ovocem? :-)
    jinak sádlo dobrý, ale v kombinaci s měsíčkem je ještě lepší. Já mám tuto: http://www.lekarna.cz/aromatica-mesickova-mast-50ml/ - krabička je sice maličká, ale vydrží hodně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: když to z nějakého důvodu potřebuju, taky používám latexové rukavice. Radši mám těsné tenké přesně na ruku, krabici ze zdravotních potřeb. Pokud ti vadí klouzavost, mají v DM nějaké drsnější.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A s tema rukavicema se da, jo? (Da, neda, bude se muset dat ;) Sadlo si pisu, to doma mam, vyzkousim. (Co se mych rukou tyka, tak ty si mazu poslednich pet let antibiotickou masti s kortikoidy, co se smi max. 14 dni ;) Takze prostor pro to, aby ruce byly po vetsi praci s ovocem na odpis, tu je ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ad 1) - nechala bych je v ledničce, případně navíc ješět otevřela a zalila trochou rumu. Otevřené marmelády mi v ledničce vydrží týdny (pokud se do nich leze jen čistým nožem), tak povidla musí taky.

    2) pokud pracuju s něčím, co barví (bezinky) nebo pálí (aka, šest kilo slovenských paprik do leča), používám chirurgické rukavice. Mám jich krabici z DM nebo Hornbachu nebo odkud.
    Jinak, následné mazání, čím mažeš? Já si teď o víkendu absolutně dokurvila ruce (kombinace lepidla z lepových pásů na stromy, které nešlo odstranit jinak, než velkým množstvím neředěného přípravku na podlahy, a moření cibulek tulipánů v Sulce) - měla jsem je rozpraskané a šupinaté od špiček prstů až po zápěstí. Jedno natření měsíčkovou mastí se sádlem (zbyla mi po mazání jizvy od císaře) a bylo to dobré - dost mě to překvapilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam