• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Já teda asi mraky dělat nikdy nebudu, ale džemem nás zásobuje tchýně a z toho, co bych opravdu ráda - přesnídávky, hruškovej kompot, sterilovaná jablka na štrůdl, na všechno by se mi asi hodil... a kupovat obyč hrnec jenom na zavařování, nebo elektrickej hrnec na zavařování... no, do příští sezóny to rozmyslím :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: v dobách před myčkou jsem sklenice a víčka na marmeládu umyla v teplé vodě a pak dala na chvíli doschnout do trouby na 100st.
    Pamatuju, že na okurky se řádně umyla a v troubě usušila víčka, ale sklenice vůbec nešly ze dvora domů - vypláchnout od prachu hadicí, do každé nalít trochu horké vody z konvice, zakvedlat, vylít a bylo. Zavařovalo se na dvoře a v dílně. Ale z hlediska konzervace je okurkový roztok dost silný.

    O hrnci bych asi uvažovala, kdyby dělala mraky kompotů a okurek a měla to dělat doma na sporáku - kvůli velikosti (malosti) plotýnek. Jakýkoli velký hrnec by stál neekonomicky přes celá kamna a topilo by se pod ním v bodech. Takže do bytu spíš jo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Tak já se tě zkusím před příští zavařovací sezónou zeptat :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: tuším, že 0.4l lahve jdou dát dvě na sebe (v návodu píšou, že se to smí), 0.7l lahve asi ne (dvě nad sebou by byly moc vysoké).
    Ad sterilace skleniček - dřív jsem převařovala všechno, co se potom nesterilovalo (na marmeládu a tak), letos jsem se na to vykašlala a jen to vypařuju; sklenice, co se pak sterilujou, jen umyju (a víčka teda i propařím vroucí vodou). Uvidíme, jak to bude držet...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SANTAL: Jsme bezmyčková domácnost, takže tohle u nás bohužel nejde


    TRISSIE: To zní dobře :) Jdou tam ty sklenice vrstvit na sebe? Třeba 3 patra přesnídávek? Steriluješ předem skleničky, nebo se spokojíš s čistejma a zbytek srovná hrnec?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANNNA: Jak jsem už psala, já to řeším myčkou. Na okurky ideál!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda můj je z LIDLu asi za 1600? Chtěla jsem ho pořídit už loni, ale to byl v nabídce od čtvrtka a v pátek už neměli ani jeden. Letos vyšel v nabídce na dlouhý víkend v červenci, tak byl i v sobotu :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: mám a nechápu, proč jsem s jeho pořízením čekala tak dlouho. Je to asi tak milionkrát pohodlnější, než zavařovací hrnec na plotně, teplota je opravdu přesně, ne jen odhadem, čas sterilace to počítá až od dosažení teploty... a vroucí voda jde vylít tak, že posunu hrnec ke dřezu a otevřu výpust.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MOIRAIN: http://zavarovaci-hrnce.heureka.cz/ Taková velká remoska, co do ní člověk naskládá sklenice, zaleje vodou, nastaví teplotu a jde si po svých, zatímco hrnec udržuje nastavenou teplotu po nastavený čas...
    A krom toho mívají výpusť na nápoje a dají se použít na opravdu velké množství horkýho pití :)

    Já o tom přemýšlím hlavně z toho důvodu, že nemám pořádnej zavařovací hrnec, normální okurkovky se mi do ničeho pořádně nevejdou. Tak přemýšlím, jestli si kupovat velkej low-tech hrnec na plotnu, nebo si koupit další krám s drátem...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ANNNA: co to je za bazmek?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Co si myslíte o elektrických zavařovacích hrncích? Užitečná věc, nebo nesmyslný werk? Zavařování je pro mě zatím bohužel dost otrava a hledám cesty, jak si ho zpříjemnit.

    Rozumím tomu dobře, že zavařovací hrnec je na sterilování, tj. na džemy je zbytečný?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SANTAL: Prostě nejprve dělám ten recept "bez míchání" a poté ještě pekárnu - to už s mixovaným produktem.
    Dělá se to sice dlouho, ale je to velice dobré a nijak náročné (a když to stojí v hrnci den jen tak, neboť ten den mám práci a nevěnuju se tomu, taky nevadí... pokračuju zítra.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MOIRAIN: á, tak já je vařím den dva, tři, postupně - a ještě navíc 2-3x pekárna :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: na to, aby to dlouhodobě vydrželo v otevřené nádobě v teple bez toho, aby se to zkazilo, to je dost málo, musí se odpařit značné množství vody, aby to stačil konzervovat vlastní cukr, špetička soli to opravdu zakonzervovat neumí
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: No dobre, ale 3x marmelada jsou 4 hodiny v pekarne, pricemz to vidim na cca 3 ciste hodiny varu a michani. A to neni zrovna malo. (Nebo jo?)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Vicka jsou spatna, o tom nepochybuju. Jsou od Alnatura presnidavky a uz jsem do nich loni zavarovala svoje presnidavky. Povidla jsem polila rumem a dala do lednice. Myslim, ze do vanoc nevydrzi (paac je snime ;)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: jenže ta povidla se vařila třeba den dva, to nebylo 3x projedu program marmeláda
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: nebo v zavření, zvlášť u těch nacvakávacích... když jsem zavírala jen jednou, tak mi taky vždycky pár lahví (s novými víčky) netěsnilo. Pak jsem si zvykla vzít to dvakrát (se sundáním hlavy mezitím) a od té doby dobrý.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Povidla se zavírala taky jenom pergamenovým papírem, takže vydrží - a v lednici klidně do Vánoc.
    jinak problém bude ve víčku (třeba jsi použila již použité, ony taky vydrží jen něco - nebo špatný kus, tyhle věci se dnes dělaj na kvantitu, ne kvalitu)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Já v řetězci MILK AGRO :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Pisu si, dik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam