• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BONEMINA: Takhle je geniální grepová marmeláda - ideálně z červeného grepu, i vypadá nádherně. Vafle, šlehačka, grepová marmeláda... hmmmm, už jsem to dlouho nedělala ;)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dostala se ke mě škatule citronů ve stavu "je nejvyšší čas je sníst", tak jsem přemýšlela, co s nima a napadla mě akorát marmeláda. Ale na klasickou nebyl čas ani chuť, tak jsem použila variaci na babiččinu angreštovou. Citrony vymačkala na obyčejném lisu (tzn. šťáva a trocha dužiny included), zvážila šťávu, dala ji na 10 minut vařit na plný ceres, pak přidala krystalový cukr v poměru 1:1 se šťávou před svařením, společně vařila ještě pětiminutu a výsledek je naprosto parádní marmeláda pro lenochy, za půlhodinu hotovo i s úklidem. Je tak akorát pikantní, nemá v sobě slupky, takže se dobře roztírá, byla by ideální na slepování lineckého cukroví nebo promazání perníku. Ale asi padne zítra do kefírových lívanců.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODOMERKA: je to 3680 ml .]
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    VODOMERKA: JASNE HAHA, SEM SI RIKALA ZE PET LITRU JE KYBL NE HA HA OK
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLARYSSA: jinak teda rada: zkus jidelny. v Roudnici na gymplu, tusim. nebo v Litomericich Centralni skolni jidelnu. maji jich tam vicnezdost
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLARYSSA: shanis trilitrovky, neboli petikilovky ;)
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    SHANIM PETILITROVE LAHVE OD OKUREK ATD..KLIDNE BEZ VICEK.PRIJEDU SI PRO NE.
    ROUDNICE NAD LABEM, PRAHA!!!
    SPECHA!!!
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mate nakej tip na kram v praze, kde bych koupila ruzny sklenice? Chtela by tak 2.5l a nejaky kolem litru... Na netu jsem nasla ale spis bych si sla vybrat osobne. Nepotrebuju primarne zavarovaci, ale skladovaci... Klidne weck, kdyz bude za slusny peniz. Diky :]
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KACHNIK: Program na hrnce - je nejteplejší. Lhostejno jaký typ. Obvykle je ten první ve výběru...
    Můj má 70.

    Akorát 5l sklenice se tam nevejdou - ty tedy takřka neužívám, nebo nadávám u trouby.

    Maso bych v myčce nedělala, to bych dál vařila v troubě...
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    když jsme u těch zavařovanejch pomazánek, tak bych uvítala nějaký tipy na vegan pomazánky vhodný k zavaření...?
    Zavařuju v troubě, jak dlouho tak zavařovat pomazánky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KACHNIK: já zavařovávala v pračce :) Ale to byla stará minoromo, té se vrtule zapínala sólo / na kompoty vůbec.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KACHNIK: Chééé, reakce mýho muže: "V myčce jooo?"
    "Nojo, tak pětašedesát stupňů na ovoce/zeleninu snad stačí..."
    "No a v pračce dáš i devadesát"
    "Jo, jenže ta se točí!"
    "To prolož nějakejma teplákama... :)"
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SANTAL: to zní skvěle, mě mimořádně nebaví tahat flašky z hrnce na plotně, stát u toho a kontrolovat teplotu... Ta teplota v tvojí myčce by mě taky zajímala a ještě čas na jak dlouho ti ten tvůj program jede. Programy máme určitě jiné.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    SANTAL: a jakou teplotu má tvůj program A? my máme nejvyšší teda 65° a to mi přijde dost málo nebo ne?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CAMKA: když to zkvasí, "něco" se stalo a poznáš to poměrně rychle. Jsou věci, které se mi nedaří - jako meruňkový kompot.
    Obecně základem je naprosto čisté to, v čem zavaruješ (včetně víček). Ale já to taky beru myčkou na maximální teplotu... :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KACHNIK: Naskládám do myčky, aby se flačky nedotýkaly, zapnu A-program (na nejvyšší teplotu), nechám projít celý cyklus.
    Okurky z trouby se mi už pokazily, z myčky ne. Do myčky vždy dotahuju. Nestojím o to, aby se tam něco dostalo - dotáhnu a klidně může být vedle i hrnek od kafe :-)

    Mimořádně pohodlný způsob :-)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SANTAL: He, zavařovat v myčce? Nějakej osvědčenej návod pls?
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    SANTAL: a víčka skleniček dotahovat nebo až potom?
    budu zavařovat malé - od přesnídávek, takže stačí těch 15 a 15? poznám nějak že je to zavařeno správně nebo se to ukáže až za čas?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: u botulinu jsou problém termostabilní spory, ne termolabilní toxin, ty spory přežijí i poměrně brutální záhřev a pak klíčí, proto se nekyselé potraviny musí sterilovat na několik fází, u kyselých nehrozí, protože clostridia nemají rády nízké pH
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CAMKA: Nemám zavařovací hrnec, zavařuju kdeco, buď v myčce (máš-li), nebo v troubě (do hlubokého plechu na dno hadr/letáky, zalít vodou, nesmí stát přímo plechu), taky se nesmí navzájem dotýkat, zaliješ cca 3cm vodou horkou (dáš-li ledovou teď z kohoutu bude to trvat dýl, než se začne zavařovat + další problémy, zase ne úplně vroucí, mohly by prasknout sklenice), nastavíš 150 a délku hodně určí velikost skleniček (zda děláš nějaké 2,3, nebo 6,7dcl), zahříváš 15 min, stáhneš na 100 a dáš ještě 15.

    Pokud bys měla fakt obavu z botulinu, pamatuj, že je termonestabilní takže když tohle uděláš znovu, je zlikvidován (kvasení se samozřejmě takhle nezbavíš) :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam