• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KACHNIK: Program na hrnce - je nejteplejší. Lhostejno jaký typ. Obvykle je ten první ve výběru...
    Můj má 70.

    Akorát 5l sklenice se tam nevejdou - ty tedy takřka neužívám, nebo nadávám u trouby.

    Maso bych v myčce nedělala, to bych dál vařila v troubě...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KACHNIK: já zavařovávala v pračce :) Ale to byla stará minoromo, té se vrtule zapínala sólo / na kompoty vůbec.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KACHNIK: Chééé, reakce mýho muže: "V myčce jooo?"
    "Nojo, tak pětašedesát stupňů na ovoce/zeleninu snad stačí..."
    "No a v pračce dáš i devadesát"
    "Jo, jenže ta se točí!"
    "To prolož nějakejma teplákama... :)"
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SANTAL: to zní skvěle, mě mimořádně nebaví tahat flašky z hrnce na plotně, stát u toho a kontrolovat teplotu... Ta teplota v tvojí myčce by mě taky zajímala a ještě čas na jak dlouho ti ten tvůj program jede. Programy máme určitě jiné.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    SANTAL: a jakou teplotu má tvůj program A? my máme nejvyšší teda 65° a to mi přijde dost málo nebo ne?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CAMKA: když to zkvasí, "něco" se stalo a poznáš to poměrně rychle. Jsou věci, které se mi nedaří - jako meruňkový kompot.
    Obecně základem je naprosto čisté to, v čem zavaruješ (včetně víček). Ale já to taky beru myčkou na maximální teplotu... :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KACHNIK: Naskládám do myčky, aby se flačky nedotýkaly, zapnu A-program (na nejvyšší teplotu), nechám projít celý cyklus.
    Okurky z trouby se mi už pokazily, z myčky ne. Do myčky vždy dotahuju. Nestojím o to, aby se tam něco dostalo - dotáhnu a klidně může být vedle i hrnek od kafe :-)

    Mimořádně pohodlný způsob :-)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SANTAL: He, zavařovat v myčce? Nějakej osvědčenej návod pls?
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    SANTAL: a víčka skleniček dotahovat nebo až potom?
    budu zavařovat malé - od přesnídávek, takže stačí těch 15 a 15? poznám nějak že je to zavařeno správně nebo se to ukáže až za čas?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: u botulinu jsou problém termostabilní spory, ne termolabilní toxin, ty spory přežijí i poměrně brutální záhřev a pak klíčí, proto se nekyselé potraviny musí sterilovat na několik fází, u kyselých nehrozí, protože clostridia nemají rády nízké pH
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CAMKA: Nemám zavařovací hrnec, zavařuju kdeco, buď v myčce (máš-li), nebo v troubě (do hlubokého plechu na dno hadr/letáky, zalít vodou, nesmí stát přímo plechu), taky se nesmí navzájem dotýkat, zaliješ cca 3cm vodou horkou (dáš-li ledovou teď z kohoutu bude to trvat dýl, než se začne zavařovat + další problémy, zase ne úplně vroucí, mohly by prasknout sklenice), nastavíš 150 a délku hodně určí velikost skleniček (zda děláš nějaké 2,3, nebo 6,7dcl), zahříváš 15 min, stáhneš na 100 a dáš ještě 15.

    Pokud bys měla fakt obavu z botulinu, pamatuj, že je termonestabilní takže když tohle uděláš znovu, je zlikvidován (kvasení se samozřejmě takhle nezbavíš) :-)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    MAR_TINA: jo, dík, mě ani tak nejde o to jak udělat pomazánku, ale jak jí potom správně zavařit. Zkusím kontaktovat i Phushi, dík
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMKA: chápala jsem to jako A vegan ;)
    My nevegani děláme zeleninové pomazánky taky, víš.
    zatím si základy počti tady http://www.ezavarovani.cz/
    a můžeš kouknout do blogu ID Phushi, jestli něco nezavařovala, ta má super vegan recepty. http://veganotic.blogspot.cz/?search=cibul#uds-search-results Anebo jí rovnou napiš
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    MAR_TINA: "jak zeleninové, tak třeba z různých luštěnin a semínek, vegan" - jestli toto není srozumitelné, tak se příště budu snažit víc no...
    každopádně dík, nějaký srozumitelný návod bych opravdu ocenila... citron a sůl dávám snad do všech, plánuju tam dát třeba i trochu víc oleje, tak to by mělo být v pohodě
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMKA: to, že jenom vegan, nebylo z tvého dotazu jasné.

    Normálně to lze zavařit v jakémkoli hrnci s vodou, nemusí být zavařovací. Nebo v troubě. Nebo i v mikrovlnce. Jen zelenina a pasty budou mít pH docela nízko, to půjde. Každopádně bys je měla osolit (konzervace) a když bude v něčem citron nebo ocet, bude to ještě jistější.

    Navačer ti napíšu nějaký návod.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    MOIRAIN: aha a to zjistím jak? to si mám koupit ph papírky?
    stejně z toho pořád nejsem moc chytrá...půjde to teda bez zavař. hrnce? a máma když zavařuje, má kuchyňský teploměr? budu ho potřebovat? taky jsem našla metodu zavařování v troubě, šlo by to?

    MAR_TINA: maso a mlíko jsou úplně mimo můj dotaz, psala jsem vegan, takže fakt jen zelenina a mixované pasty ze semínek. Taky vím, že se prodávají ve skle, to je hezký, ale já se ptala jak je doma zavařit
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMKA: taky je třeba určit, jestli pomazánka tepelnou úpravou (což je zavaření) neztratí konzistenci a chuť.
    Ty veganské - mixovaná pasta semínek a zeleniny lze, doma jsme dělali třeba lilkovou. A prodávají se ve skle.
    Masové teriny a paštiky zavařit lze.
    Čatný, cibulády jdou, půjdou i jiné zeleninové směsi.

    Co bych nezavařovala je pomazánka, která má v pojivu mléčný výrobek (tvaroh, lučinu) nebo majonézu. To leda udělat polotovar a vmíchat tvaroh/majonézu až na místě.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    CAMKA: Prvně je třeba si určit, zda se jedná o kyselou či nekyselou konzervu, tj. určit si pH, je-li pod cca 3,5 je to kyselá konzerva a není to taková kovbojka, jel-li pH vyšší, je to nekyselá konzerva a je to o dost složitější. (a máma zavařuje furt a zavařovací hrnec nikdy neměla)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    Ahoj, napadlo mě zavařit nějaké pomazánky na delší cestování (jak zeleninové, tak třeba z různých luštěnin a semínek, vegan), ale nemám zavařovací hrnec. Některé budu dělat za studena, některé vařit. Zkoušela jsem tu trochu filtrovat i googlit, ale moc z toho chytrá teda nejsem. Mohly byste mi poradit jak na to?
    Předem díky :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: tohle byla maďarská modrá, s čímž asi nikdo zkušenosti mít nebude.
    Téhle várky bylo jen na cca 9 "muffinů", tak jsem to zamrazila, bylo by to sotva dvě skleničky. (Mrazím to po porcích v silikonové formě podobné té na muffiny, úžasný vynález.)
    Rozmyslím, zda s nějakou další risknu zavaření. Mám ještě australskou modrou, to taky asi nikdo nemá :D
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    MAR_TINA: já mám se zavařováním hodně špatné zkušenosti. Nepovedlo se nikdy. Zkvasilo všechno. Vím ale o několika lidech, kteří bez problémů zavařují. Po urputném zkoumání, kde jsem udělala chybu, jsem dospěla k názoru, že to závisí na sladkosti a typu dýně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    mám tady nějaké dýňové pyré (přebytek ze zpracovávané dýně) a přemýšlím, co je lepší. Zamrazit nebo zavařit ve sklenicích?
    Zatím to je pečená dýně bez ničeho, rozmixuju ji a chci ji používat jako základ na cokoli (slané i sladké). Brzo budu mít větší hromadu, uskladněné dýně začínají stárnout. Tak hledám, co bude lepší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam