• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tak jsem přijela na chalupu a vypadá to na neplánované zavařování. Je tady kvantum jahod (lesní i zahradní), rybízu- všechny druhy, muchovníku atd. To se nedá ujíst ve fresh stavu a stále dozrávají další a další) Mátu aj. Byliny zítra asi vezmu kosou.

    Mám jako zavařovací novic opět nějaké dotazy:

    1) neprozřetelně jsem použía všechny šroubovací skleničky na bezovou šťávu :( dají se koupit šroub. Skleničky v domácích potřebách? Podobně jako jsou zavařovačky na okurky, akorát menší? Ve vedlejší vesnici je zázračné smíšené zboží a old skůl domácí potřeby. Pokud by to byl běžný sortiment, tak to tam určitě budou mít- je to běžný sortiment? :)

    2) kombinujete někdo do jedné marmelády lesní a zahr. Jahody? Nebo je lepší dělat jednodruhovky?

    3) zaujal mě mix jahody/rybíz- jaký je cca ideální poměr? Půl na půl? Hodí se i černej nebo jenom červenej?

    4) uvažuju, že bych udělala z části urody i nějaké pyré (zmrazit) a část zmrazit jak je (na tácku a sesypat). Má to nějaké další kuch. Upotřebení kromě jedení alá zmrzlina? miluju totiž tohle letní ovoce, ale nějak jsem přejedená koláčů a moučníků (jakýchkoliv vč. Tvarožníků, knedlíků/ noků se žahourem atd). Na druhou stranu udělat desítky marmelád taky nechci (tolik jich zase nejíme).


    5) dá se tento typ ovoce nějak sušit? ( plánuju pořídit patrovou sušičku na podzim na jablka/švestky apod.


    V retrospektivě musím říct, že na to, že jsem ty keře sázela před 2,5 lety, tak to už teď plodí přebytky ;)

    Dobře se naučit domácí uchovávání a konzervace potravin je tedy můj projekt na následující pětiletku. Strašně mě mrzí, že moje šumavská babička zemřela dřív než jsem se rozhoupala k předání know how ;(((
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    tak jsem udělala tu vanilkovou, snad to bude dobrý, děkuju za nápady :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Zdravím všechny přítomné :) Právě jsem namlela černý rybíz, a muž mi dovezl meruňky myslíte že je nevhodné to dát k sobě? nebo ty meruňky dát zvlášt na marmeládu??? Děkuji za poznatky.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Jo a rebarboru tu mám ještě taky - s tou bych měla něco udělat rychle, ale koláčů už bylo letos celkem dost. Co s ní jiného?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Mám tu otrhaný černý bez a chystám se na nevařenou marmeládu - nikdy jsem ji nedělala, jen jsem našla pár receptů na netu (http://recepty.vareni.cz/nevareny-dzem-z-rybizu/) - fakt ho stačí stáhnou ze stonků a mixovat s cukrem? Nevadí tam pak ty pecicky a slupky? Není lepší propasírovat a smíchat s cukrem? Jsou ty poměry ok, nebo doporučíte nějakej lepší? Když už do toho jdu, tak ať to nevyhodím.

    A - budu to dávat do skleniček od dětskejch příkrmů - stačí je vymejt a vypařit horkou vodou, dát do nich marmeládu a nahoru nalít trochu rumu?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    QUANTI: Jedla jsem parádní marmeládu z jahod a "šampaňského". Recept bohužel nemám, ale internety by mohly něco použitelného vyplivnout.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SANTAL: tak to je asi az moc z ruky :/ skoda
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SQUZZA: Lipník nad Bečvou, příští měsíc tam jedu i s velikým hrncem :-)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SANTAL: a kde presne? :]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: smrtelná dávka (pro zdravého dospělého člověka) je prý něco kolem pěti kilo rebarbory, ale nevím, zda té jarní nebo té pozdně letní.
    Kdybych jo toužila po rebarboře a měla současně nemocný játra, asi bych se omezila jen na dubnovou...
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: To atomicke mnozstvi, co je v porci marmelady, to fakt vadi? (Jahody s rebarborou delam, a dobry.)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: vím vím, mám zafixovaného svatého Jana, tak snad ten týden by se už vydržel :) plánovala jsem to jako dárek tchyni k narozeninám (slavíme příští víkend), takže by to určitě bylo začátkem týdne. Ale děkuju za info.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: pokud chceš vyzkoušet ještě letos, tak moc dlouho neodkládej - rebarbora už má prakticky po sezóně, sklízí se max. do června, pak už má moc vysoký obsah kyseliny šťavelové (jo a marmeládu nesmí nikdo, kdo má problémy s ledvinami nebo játry a měly by se jí vyhnout radši i těhotné).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    HABRENKA: o rebarboře jsem taky uvažovala, ale nevěděla jsem, jestli to někdo zkoušel :) tak díky za tip(y)!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SQUZZA: Kdyby to byla střední morava... tak vím, meruňky, třešně, jabka, hrušky, švestky, téměř bio (stříkány pouze 1x ročně, mimo dobu plození)... loni meruňky á 20, 25/kg.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    QUANTI: jahody + banány.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    mirne ot dotaz: existuje nejaky jiny samosber/samotrhani nez jahod? praha/str cechy/sever... brala bych treba tresne a merunky a rybiz jeste :] googl mi moc nepomohl
    v nejhorsim aspon jestli maji nekde za dobrou cenu.. diky
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    QUANTI: Ozkoušené mám s mátou, s vanilkou a s trochou banánu, všechny dobré.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    QUANTI: za mne rozhodne rybiz... nebo citrusy, angrestu je skoda, a co rebarbora?
    letos nemam vubec zadny rybiz a placu... merunky jsou k jahodam uz moc sladky podle mne... jinak staci i pridat vanilku a citronovou stavu treba, nebo ja miluju tu rebarboru...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    prosím vás, chtěla bych udělat něco z jahod (džem), ale samotné mi přijdou tak nějak nudné - kombinovali jste to s něčím? Třešně, meruňky, rybíz...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam