• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: To atomicke mnozstvi, co je v porci marmelady, to fakt vadi? (Jahody s rebarborou delam, a dobry.)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: vím vím, mám zafixovaného svatého Jana, tak snad ten týden by se už vydržel :) plánovala jsem to jako dárek tchyni k narozeninám (slavíme příští víkend), takže by to určitě bylo začátkem týdne. Ale děkuju za info.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: pokud chceš vyzkoušet ještě letos, tak moc dlouho neodkládej - rebarbora už má prakticky po sezóně, sklízí se max. do června, pak už má moc vysoký obsah kyseliny šťavelové (jo a marmeládu nesmí nikdo, kdo má problémy s ledvinami nebo játry a měly by se jí vyhnout radši i těhotné).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    HABRENKA: o rebarboře jsem taky uvažovala, ale nevěděla jsem, jestli to někdo zkoušel :) tak díky za tip(y)!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SQUZZA: Kdyby to byla střední morava... tak vím, meruňky, třešně, jabka, hrušky, švestky, téměř bio (stříkány pouze 1x ročně, mimo dobu plození)... loni meruňky á 20, 25/kg.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    QUANTI: jahody + banány.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    mirne ot dotaz: existuje nejaky jiny samosber/samotrhani nez jahod? praha/str cechy/sever... brala bych treba tresne a merunky a rybiz jeste :] googl mi moc nepomohl
    v nejhorsim aspon jestli maji nekde za dobrou cenu.. diky
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    QUANTI: Ozkoušené mám s mátou, s vanilkou a s trochou banánu, všechny dobré.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    QUANTI: za mne rozhodne rybiz... nebo citrusy, angrestu je skoda, a co rebarbora?
    letos nemam vubec zadny rybiz a placu... merunky jsou k jahodam uz moc sladky podle mne... jinak staci i pridat vanilku a citronovou stavu treba, nebo ja miluju tu rebarboru...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    prosím vás, chtěla bych udělat něco z jahod (džem), ale samotné mi přijdou tak nějak nudné - kombinovali jste to s něčím? Třešně, meruňky, rybíz...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TERA79: ještě mě napadlo, já většinou dotahuju tou kyselinou až hotovou šťávu - když už je, odeberu lžičku do skleničky a když se mi rozředěná líbí, tak ji lahvuju, když ne, tak ještě dotáhnu trochou kyseliny (ale určitě by šlo takhle i postupně dávkovat i ten cukr...)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TERA79: redukce je naprosto minimální.
    Já teď z kila jahod vytěžila 3,5 litru šťávy - příště budu louhovat v menším množství vody, výsledný produkt při mém ředění (ehm, asi jedna čajová lžička na 0,3 litru vody) není tak jahodový, jak jsem si představovala - teda, pořád je to jahodovější než to, co se jako jahodový sirup prodává, ale možná by to mohlo být ještě lepší :-)
    TERA79
    TERA79 --- ---
    TERA79: Pardon za kvality prispevku. Z mobilu je to pekelne.:-/
    TERA79
    TERA79 --- ---
    TRISSIE: Tak jsem zalozila na sirup podle Tveho doporuceni. Zitra koupim jeste kilo cukru. Zredukuje se nejaka tekutina? Pokud pises pouze zahrat, pak bych mela koncit na puvodni tszave z ryzibu plus tech cca 1,5 l?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak ten polotovar (ovoce s kyselinou citronovou ve vodě) vydrží i víc než do druhého dne, maximum jsem to nechala asi 60 hodin, když jsem na něj zapomněla v garáži...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TERA79: já používám postup podle Balaštíka, na 1kg rukou rozmačkaného ovoce 1 až 1,5litru vroucí vody s rozmíchanou kyselinou citronovou ( 20-30g). Nechat odstát do druhého dne, pak vykapat šťávu.
    Při rybízové (vysokopektinové) přivést samotnou šťávu k varu, pak přidat cukr (0,75-1kg na 1 litr šťávy) s kyselinou citronovou (nemusí být, ale my radši kyselejší) (cca 10g na litr šťávy), ohřát na 75-80C (odhadem), odpěnit a plnit, lahve nechat 10 minut stát na víku a pak otočit.

    Malinové a jahodové, které nemají tolik pektinu, se můžou svařit s cukrem rovnou.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    TRISSIE: Našla jsem prošlý, ale neotevřený obvaz v lékárně, cedník s kovovou síťkou mám tady také. Máš na mysli sirup za studena, nebo ten jak se prováří? Jde mi o to, že nemám jak to zvážit, leda i se sebou na lidské váze a nevím, jestli mám dost cukru. Kdybych dělal ten za studena, tak by to snad v lednici do zítra přečkalo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TERA79: a máš cedník s kovovou síťkou? Přes ten jsem minule cedila jahody a k plátnu už se vracet nehodlám. Ale taky jsou dobrý jednorázový trojcípý šátky z autolékárničky.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    TABBY: Se přiznám, že z borůvek nedělám. To málo, co zbyde, končí v mrožáku a jde do koláče. Zkusila bych možná černý rybíz, ale určitě Ti tu poradí povolanější.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    TRISSIE: Jasně! Akorát nemám ani záclonu, přes kterou to nechat prokapat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam