• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SHADOWALKER: Pečený čaj, na pekáč kilo švestek, kilo jablek, celá skořice, klinčeky, necelé kilo cukru, šťávu z cistronu... jakkoli obměňovat ovoce a koření.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHADOWALKER: švestky dělají bezvadný základ na pečený čaj, pokud máš ještě jiné ovoce
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    SHADOWALKER: svestkova omacka s chilli - dokonala ke stejkum
    proste rozvaris svestky s chilli a korenim dle chuti (ja davam skorici a hrebicek), vydusis vetsinu tekutiny a rozmixujes, da se to zavarit nebo zamrazit
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER: svestky, bezova stava, jablka. kdysi jsem sem daval recept na francouzskou marmeladu bez pektogelu :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Máme tu přemíru švestek... nemáte nějaké nápady? Do povidel se mi nějak nechce? Šlo by z toho udělat šťávu? Třeba se skořicí?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    AIJA: bud rada, sestrina tchyne dava do marmelad pro deti umele sladidlo, aby to pry bylo zdrave...

    a uz ste zkousely zazvorovy sirup? To je take namka
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: je to blbý, ale mě takový důvod vůbec nenapadl :))))
    Dělám marmelády v přirozené chuti, něco je slaké něco ne.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Aby to bylo sladké?:-)
    Moje tchýně dává kilo na kilo plus želírovací cukr. Strašný zvyk...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: proč by tam mělo být kilo krystalu navíc? Ale nápad je to dobrý.
    Většinu věcí dělám s 300-350g cukru/ kilo ovoce a k tomu nějakouo tu želírovací věc.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak mám hotovou bezinkovou marmeládu. Jen se želírovacím cukrem, bez dalšího kila krystalu navíc.
    Občas ji pak používám i do studeného pití. Lžičku do sklenice s ledem a ono se to pomaličku rozpouští, vypadá to docela efektně:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: jojo, šťávová královna jsem já :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: díky moc. No, nefiltrovala jsem, ale pachatele jsem si pamatovala dobře. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: mám, dávala jsem: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    pokud budeš mít šťávu lisovanou/svařenou, tak se přidává cca 25g kyseliny citronové na 1l šťávy. Ale s tou kyselinou experimentuj, já většinou dávám víc (taky mi standardní přijde moc sladké). Svařím podle receptu, pak si odeberu lžičku, naředím, ochutnám, a přidávám tu citronovku, dokud se mi výsledný produkt nezačne zamlouvat.
    A teda s mým ředěním 1 lžička na čtvrt litru vody... si s tím nijak nedělám hlavu. Ale primárně si dávám do vody na pití citronovou šťávu, nejlíp mi funguje citronka z Lidlu (čistá citronová šťáva s minimem chemie), s "přírodním citronem" to většinou nějak nedopadne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jinak bezinkovou a myrobalánovou šťávu chci proto, že mně běžné sirupy (bezový květ, máta, jahoda) připadají moc sladké a do pití si k nim dávám citron. Tak hledám něco kyselého samo o sobě. A taky něco sladkokyseleho aromatickéo na zimní saláty všeho druhu.

    I když zrovna já bych cukr pít neměla. Tak max jednou denně a zruším ranní dvoudeci džusu z koncentrátu, stejně není přínosný.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem úplně zapomněla zapět ódu na myrobalány. http://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_myrobal%C3%A1n - i když u nás se to zamněňuje se špendlíky.
    Dostala jsem koš těch červených, nešly od pecky. ALe po nasypání do hrnce a podlití vodou se začly vařit bez připalování a ihned pustily spoustu šťávy. Bez lisování jsem ji přecedila a výtěžnost byla asi 750ml šťávy z kila plodů. Krásná barva, sytá růžová, nakyslá chuť, dobře želíruje, parádní hmota.

    Udělala jsem marmeládu, část rozvaru (varem trochu zredukován objem) jsem použila na čokoládovou omáčku, část zamarazila s myšlenkou, že to použiju na další omáčku, do směsi s něčím na nanuky a ještě si zamrazím celé plody na říjen, až budu potřebovat něco kyselého ke kdoulím.

    A asi ještě zajdu na lov a udělám sirup do vody.

    Máte někdo (Trissie? :)) základní univerzální recept na sirup?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Bezinky plánuju určitě. S malinama to mám podobně jako s borůvkama (letos poprvé vůbec zbylo na marmeládu...), rybízová mi nechutná... Zítra na procházce zkusím narvat "špendlíky" a uvidím, co z toho vznikne... Jsem asi vybíravá :)

    Nezkoušeli jste někdy švestkovou?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: Na jahodový sirup už je pozdě, na rybízový minimálně u nás už taky. Ten myrobalánový by se ještě stihnout dal a na bezové plody se chystám, jestli bude čas a síla.
    A od švagrové mám skleničku borůvkové, která je sice parádní, ale nedovedu si představit, že má někdo takový přebytek borůvek, aby zbylo i na sirupy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: maliny, letos jsem zkoušela i jahodový; rybízová je challenge (mně i míchaná želírovatí víc, než se mi líbí).

    Bezovou z plodů jsem taky dělala, ale moc si nepamatuju, jaká byla, už je to dýl. Ale asi letos znova vyzkouším, tři děti mají třikrát větší spotřebu než jedno, kdo by to byl řekl? :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: roky jsem to nepila, ale letos mě postihla potřeba je zavařit :) Plánuju z plodu černého bezu, to by mohlo být dobré.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam