• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: mám, dávala jsem: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    pokud budeš mít šťávu lisovanou/svařenou, tak se přidává cca 25g kyseliny citronové na 1l šťávy. Ale s tou kyselinou experimentuj, já většinou dávám víc (taky mi standardní přijde moc sladké). Svařím podle receptu, pak si odeberu lžičku, naředím, ochutnám, a přidávám tu citronovku, dokud se mi výsledný produkt nezačne zamlouvat.
    A teda s mým ředěním 1 lžička na čtvrt litru vody... si s tím nijak nedělám hlavu. Ale primárně si dávám do vody na pití citronovou šťávu, nejlíp mi funguje citronka z Lidlu (čistá citronová šťáva s minimem chemie), s "přírodním citronem" to většinou nějak nedopadne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jinak bezinkovou a myrobalánovou šťávu chci proto, že mně běžné sirupy (bezový květ, máta, jahoda) připadají moc sladké a do pití si k nim dávám citron. Tak hledám něco kyselého samo o sobě. A taky něco sladkokyseleho aromatickéo na zimní saláty všeho druhu.

    I když zrovna já bych cukr pít neměla. Tak max jednou denně a zruším ranní dvoudeci džusu z koncentrátu, stejně není přínosný.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem úplně zapomněla zapět ódu na myrobalány. http://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_myrobal%C3%A1n - i když u nás se to zamněňuje se špendlíky.
    Dostala jsem koš těch červených, nešly od pecky. ALe po nasypání do hrnce a podlití vodou se začly vařit bez připalování a ihned pustily spoustu šťávy. Bez lisování jsem ji přecedila a výtěžnost byla asi 750ml šťávy z kila plodů. Krásná barva, sytá růžová, nakyslá chuť, dobře želíruje, parádní hmota.

    Udělala jsem marmeládu, část rozvaru (varem trochu zredukován objem) jsem použila na čokoládovou omáčku, část zamarazila s myšlenkou, že to použiju na další omáčku, do směsi s něčím na nanuky a ještě si zamrazím celé plody na říjen, až budu potřebovat něco kyselého ke kdoulím.

    A asi ještě zajdu na lov a udělám sirup do vody.

    Máte někdo (Trissie? :)) základní univerzální recept na sirup?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Bezinky plánuju určitě. S malinama to mám podobně jako s borůvkama (letos poprvé vůbec zbylo na marmeládu...), rybízová mi nechutná... Zítra na procházce zkusím narvat "špendlíky" a uvidím, co z toho vznikne... Jsem asi vybíravá :)

    Nezkoušeli jste někdy švestkovou?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: Na jahodový sirup už je pozdě, na rybízový minimálně u nás už taky. Ten myrobalánový by se ještě stihnout dal a na bezové plody se chystám, jestli bude čas a síla.
    A od švagrové mám skleničku borůvkové, která je sice parádní, ale nedovedu si představit, že má někdo takový přebytek borůvek, aby zbylo i na sirupy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: maliny, letos jsem zkoušela i jahodový; rybízová je challenge (mně i míchaná želírovatí víc, než se mi líbí).

    Bezovou z plodů jsem taky dělala, ale moc si nepamatuju, jaká byla, už je to dýl. Ale asi letos znova vyzkouším, tři děti mají třikrát větší spotřebu než jedno, kdo by to byl řekl? :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: roky jsem to nepila, ale letos mě postihla potřeba je zavařit :) Plánuju z plodu černého bezu, to by mohlo být dobré.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BLANCHE1: Jo, však já to nepiju... resp. vypila jsem asi 3 sklenice naředěného sirupu během výroby a naštěstí jsem nic nepostřehla...

    Už jsem stihla rozdat půlku várky. To konce kojení nedožije. A bezová za chvíli taky dojde...

    Jaké máte další oblíbené sirupy/šťávy?
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ANNNA: Ja bych teda byla spis opatrna, nemam pri kojeni nedostatek, skoro opacne, a tak jsem letos v nejvetesich vedrech praktikovala listy maty s citronem do vody a pila to cely den a rekla bych, ze mleka fakt ubylo.
    Obnovitelne, nastesti.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Hele, přebytky na výrobu domácího sýra netrpím, tak to radši nebudu pokoušet ;)

    Výbornej, výbornej... tý máty na to ale padne neomezené množství, mám takový pocit. Já na to nakonec ostříhala celé hnízdo trifidů...
    AIJA
    AIJA --- ---
    ANNNA:
    To je pravda, že zastavuje kojení...Holt počkáš:-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: tak záleží, kolik budeš mít mlíka (aka, dojnice holštýnského typu se asi může mátou napájet od rána do večera) a kolik bys pila toho sirupu :-)

    ale dobrej je, to zas jo :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: V něčem asi jo, ale zase radši si odepřu pár měsíců mátovýho sirupu, než abych pár měsíců míchala do lahvičky umělý mlíko ;)

    Z jiného soudku: pokud mám recept počítající s "distilled white vinegar", můžu to prostě převést na českej ocet? Koukám, že ten bílej se dělává 5%, takže ten český bych příslušně doředila. Ještě nějaká úprava receptu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: jestli ono nebude lepší tyhle rady nečíst ;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ach jo. Tak se mi právě zavařuje mátový sirup dle místní receptury, a zrovna jsem se dočetla, jak se máta nedoporučuje při kojení. Tak nevím, jestli na mě sirup počká, protože chutná fakt výborně!
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    TRISSIE: právě že úplně za studena, dost mě to překvapilo, nechala jsem ho teď dvě hodiny na lince a houstne dál, je to už skoro želé, tak pátrám, kde se stala chyba
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADAVAZA: zastudena? Jak že jsi vůbec nezahřívala před plněním?

    Jinak rybíz prostě dobře želíruje (proto krásně dělá marmelády), ale že by želíroval zastudena až tak, to se mi nezdá (zvlášť vzhledem k tomu, že jsem dva týdny zpátky dělala želé ze šťávy s cukrem 1:1 a svařovala jsem to 45 minut, než to mělo požadovanou konzistenci...)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Ještě doplním, postup výroby- bobule jsem rozňahňala, nechala 3 hodiny stát, slila, vmíchala za studena cukr a kyselinu a nalila do lahve. Díky moc za rady!
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Mám dotaz na zkušenější zavařovatele- včera jsem dělala poprvé šťávu-sirup z červeného rybízu. Na 1,25 litru šťávy jsem dala kilo cukru a 3g kyseliny citrónové. Nalila jsem to do lahví a dneska to má konzistenci tekuté marmelády - zhoustlo to a musí se dost míchat, když se naředí vodou. Kde jsem mohla udělat chybu? Díky moc za rady, jsem fakt začátečník a nenašla jsem nic moc ani v knihách
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to mě nenapadlo, dík. Jo, je vedro :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam