Já jsem úplně zapomněla zapět ódu na myrobalány.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_myrobal%C3%A1n - i když u nás se to zamněňuje se špendlíky.
Dostala jsem koš těch červených, nešly od pecky. ALe po nasypání do hrnce a podlití vodou se začly vařit bez připalování a ihned pustily spoustu šťávy. Bez lisování jsem ji přecedila a výtěžnost byla asi 750ml šťávy z kila plodů. Krásná barva, sytá růžová, nakyslá chuť, dobře želíruje, parádní hmota.
Udělala jsem marmeládu, část rozvaru (varem trochu zredukován objem) jsem použila na čokoládovou omáčku, část zamarazila s myšlenkou, že to použiju na další omáčku, do směsi s něčím na nanuky a ještě si zamrazím celé plody na říjen, až budu potřebovat něco kyselého ke kdoulím.
A asi ještě zajdu na lov a udělám sirup do vody.
Máte někdo (Trissie? :)) základní univerzální recept na sirup?