• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BLANCHE1: Jo, však já to nepiju... resp. vypila jsem asi 3 sklenice naředěného sirupu během výroby a naštěstí jsem nic nepostřehla...

    Už jsem stihla rozdat půlku várky. To konce kojení nedožije. A bezová za chvíli taky dojde...

    Jaké máte další oblíbené sirupy/šťávy?
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ANNNA: Ja bych teda byla spis opatrna, nemam pri kojeni nedostatek, skoro opacne, a tak jsem letos v nejvetesich vedrech praktikovala listy maty s citronem do vody a pila to cely den a rekla bych, ze mleka fakt ubylo.
    Obnovitelne, nastesti.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Hele, přebytky na výrobu domácího sýra netrpím, tak to radši nebudu pokoušet ;)

    Výbornej, výbornej... tý máty na to ale padne neomezené množství, mám takový pocit. Já na to nakonec ostříhala celé hnízdo trifidů...
    AIJA
    AIJA --- ---
    ANNNA:
    To je pravda, že zastavuje kojení...Holt počkáš:-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: tak záleží, kolik budeš mít mlíka (aka, dojnice holštýnského typu se asi může mátou napájet od rána do večera) a kolik bys pila toho sirupu :-)

    ale dobrej je, to zas jo :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: V něčem asi jo, ale zase radši si odepřu pár měsíců mátovýho sirupu, než abych pár měsíců míchala do lahvičky umělý mlíko ;)

    Z jiného soudku: pokud mám recept počítající s "distilled white vinegar", můžu to prostě převést na českej ocet? Koukám, že ten bílej se dělává 5%, takže ten český bych příslušně doředila. Ještě nějaká úprava receptu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: jestli ono nebude lepší tyhle rady nečíst ;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ach jo. Tak se mi právě zavařuje mátový sirup dle místní receptury, a zrovna jsem se dočetla, jak se máta nedoporučuje při kojení. Tak nevím, jestli na mě sirup počká, protože chutná fakt výborně!
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    TRISSIE: právě že úplně za studena, dost mě to překvapilo, nechala jsem ho teď dvě hodiny na lince a houstne dál, je to už skoro želé, tak pátrám, kde se stala chyba
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADAVAZA: zastudena? Jak že jsi vůbec nezahřívala před plněním?

    Jinak rybíz prostě dobře želíruje (proto krásně dělá marmelády), ale že by želíroval zastudena až tak, to se mi nezdá (zvlášť vzhledem k tomu, že jsem dva týdny zpátky dělala želé ze šťávy s cukrem 1:1 a svařovala jsem to 45 minut, než to mělo požadovanou konzistenci...)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Ještě doplním, postup výroby- bobule jsem rozňahňala, nechala 3 hodiny stát, slila, vmíchala za studena cukr a kyselinu a nalila do lahve. Díky moc za rady!
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Mám dotaz na zkušenější zavařovatele- včera jsem dělala poprvé šťávu-sirup z červeného rybízu. Na 1,25 litru šťávy jsem dala kilo cukru a 3g kyseliny citrónové. Nalila jsem to do lahví a dneska to má konzistenci tekuté marmelády - zhoustlo to a musí se dost míchat, když se naředí vodou. Kde jsem mohla udělat chybu? Díky moc za rady, jsem fakt začátečník a nenašla jsem nic moc ani v knihách
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to mě nenapadlo, dík. Jo, je vedro :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: akorát to bude chtít ubrat tu kyselinu citronovou - je to sice samozřejmá rada, ale dneska je vedro a minimálně já ve vedru občas nepřemýšlím, takže radši říkám i samozřejmé věci :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: díky moc, stačilo by mi 1:1 (tj. 1,5 kg cukru) a to máme vlastně bezinkovou a funguje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: kolik nejmíň, to nevím, ale dělala jsem rebarborovou podle tohohle receptu:
    ✭ ... Moji šťastní andělé ... ✭ : Rebarborový sirup 2013
    http://myhappyangels.blogspot.cz/2013/05/rebarborovy-sirup-2013.html

    tam jsou dvě kila na 4 litry a je to málo - po otevření plesniví (a to se u nás otočí ta půllitrovka během týdne).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to radši medové než barvivo.

    Nešlo by to udělat z méně cukru, aniž by se to kazilo? Nepotřebuju 4kg sirupu. Kolik je nejmenší podíl cukru ve šťávě, aby vydržela?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: bohužel, leda bys přidala potravinářské barvivo, samo o sobě je to spíš takové medové, jen s mírným zeleným nádechem - no zhruba jako silný mátový čaj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: bude ten sirup alespoň trochu zelený? Právě pěchuju hrnec a rád abych něco "jedovatého" :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA:
    Teda, já to názvosloví budu fakt muset oprášit. Zarazilo mě, proč řadíš špendlíky k mirabelkám a myrobalánům, když je to přece malvice a tu si s peckovicí snad nikdo nesplete - a ono to, čemu se doma říkalo špendlíky, je vlastně jeřáb oskeruše. Pro jistotu jsem projela víc těch obskurních názvů, kdo by řekl, že takovým hamrlatům se dneska říká sladkovišeň a mají nóbl název Amarelka královská :)

    Jinak poslední zbytek povidel ze špendlíkového protlaku jsem okořenila jako švestková (badyán, skořice, hřebíček, rum included) a nedožijí večera, ani jsem je neslívala do sklenice. Jsou o fous kyselejší než klasická švestková povidla, což je jenom plus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam