• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    SQUZZA: zdá se mi, že švestky nejsou moc chuťově výrazné oproti ostatním (letos máme jahody, meruňky, broskve, jostu, rybíz a různé směsi s rybízem), ale máme jich hodně, tak jsem je chtěla zpracovat všemi možnými způsoby. Líbí se mi, že je ten džem hodně hustý, takže myslím, že bude ideální na plnění moravských koláčů a nepoteče.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    JANAVI: taky jsem delala, dost podobne, jak popisuje MORRIGHAN
    neni to spatny. ale favoritem je merunkova a jahodova :]
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    MAR_TINA: nemám tušení - tohle je mé první kolo zavařování vůbec :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DRIZZT: dobrý nápad, omylem jsem nechal přerůst pár cuket a mám z nich obří potvory.

    Vydrží to přes zimu bez ledničky, když se to nesterilizuje?
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    Topinkovou jsem taky letos dělala z cuket (http://www.apetitonline.cz/recepty/8376-topinkova-bomba.html). Zavařila jsem 5 sklenic, odjela a po 3 dnech našla jen 1 s tím, že tohle bylo dobré a pánové líní vařit něco jiného. Dá se to použít i jako omáčka na těstoviny.
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    MORRIGHAN: díky, podobné recepty jsem našla i na googlu, ale chtěla jsem "slyšet" osobní zkušenost. Doufám, že máme rum.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: tak ségra likvidovala cukety.. a recept dělala průřez googlem
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    JANAVI: Jasne, svestkovou marmeladu delam kazdorocne, je to mnamka. Vypeckovany svestky svarim s zelirovacim cukrem, kys. citronovou, skorici a badyanem (pripadne dalsim korenim podle chuti), kdyz je to dost zmarmeladovately, tak propasiruju pres sito a jeste dovarim a dochutim, na poslednich asi 10 minut tam vrznu trochu svestek nakrajenych na kousky, jen aby se trochu povarily. Pripadne tam muzes na zaver dat trochu tuzemaku nebo slivovice (plus na vicka). Hmmm, uz se tesim na svestky :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: nevím,jeslti mám recept od aether,ale ted jsem dělala rajčata,cibule,jablka,ocet,cukr,nové koření,hřebíček..a je skvělý,ale letos mi přišel dost výrazný.. uvidím jak se rozleží,možná míň cibule a octu.Ale dělala jsem ho podle toho receptu i loni a to mi tak výrazný nepřijde a hlavně byl dost oranžový..letos ho mám opravdu červený.
    a na tu topinkovou pomazánku se zeptám ségry,říkala že letos jednu zkoušela
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    Původně jsem ale chtěla poprosit o zkušenost se švestkovým džemem. Děláte ho někdo nebo se dělají jen povidla? Tolik švestek, co letos, jsme ještě neměli.
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    TRISSIE: mě se osvědčil z rajčat jen obyčejný neochucený protlak. Celý rok z něj dělám omáčky a polévky. Jen povařím rajčata, rozmixuju, vařím do zhoustnutí a potom steriluju skleničky v horkovzdušné troubě 20 minut na 90°C.
    Ale u nás kečup nikdo moc nejí, tak proto ho nedělám.
    Směs na topinky bych vyzkoušela, pokud někdo má recept.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a taky by se možná hodil recept na dobrý kečup - taktéž nepříliš pikantní, spíš jemný, aby chutnal dětem. Zkoušela jsem ten od AETHER, ale je až příliš chuťově výrazný.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    teta mi kdysi dala skleničku nějaké rajčatové směsi na topinky - bylo to mírně pikantní, zeleninové, ne úplně pasta, ale malé kousky - nemáte někdo recept na něco podobného?
    nějak se mi přemnožily rajčata.
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    SANTAL: je proste potreba odstranit pripadnou tukovou/voskovou vrstvicku na povrchu ovoce, na ktere se ten prach zachycuje a v niz se rozpouzti vetsina organickeho svinstva, ktere se z vyfuku uvolnuje
    HANELA
    HANELA --- ---
    BONEMINA: ano, ano, jednoho takovýho pseudozahrádkáře máme doma :-((( ovoce na trhu by pomalu nekoupila, CO KDYBY bylo od silnice, ale na její zahrádce vypěstované, to je asi ze vzduchotěsné bubliny :-(((
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mě fascinuje, jak spousta zahrádkářů myslí, že jejich plot je magická bariéra. Už jsem se bavila s několika, kteří nechápali, jak může někdo jíst ovoce nasbírané někde na sídlišti, vždyť tam jezdí auta! Ale ta auta, co jim jezdí kolem domů a zahrádek, dokonale ignorují.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Kvety.cz
    http://kvety.kafe.cz/...anky/nestor-ceskych-zahradkaru-peleska-jablka-od-silnic-muzete-v-klidu-jist/
    A jak je to s ovocem na stromech u silnic? Je plné olova a dalšího svinstva?

    Lidé si myslí, že když na plody dýchne nějaký výfuk, už jsou jedovaté. To je hloupost! Každá rostlina přijme jen takové živiny a chemické sloučeniny, které se dostanou do takzvaného pravého roztoku.
    To je roztok, který všechno dokonale rozpustí. Výfukové spaliny jsou plynné, ale obsahují i pevné mikročástečky, které jsou ovšem nerozpustné a do plodu se nedostanou. Takže jablka od silnic lze s klidem konzumovat, jen je třeba je důkladně umýt.
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    TABBY: no to sice je, ale vyfukove plyny stale obsahuji celou radu dost zajimavych polykondenzovancyh uhlovodiku, ktere jsou povetsinou karcinogenni, ale podle pruzkumu staci ovoce radne omyt
    a samozrejme, ovoce od magistraly a dalnice vynechat :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: o důvod víc se nebát :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Neni posledni dobou benzin prevazne bezolovnaty?
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Tak to my češeme spíš u polňaček nebo na mezích mezi poli...Silniční se mi nelíbí:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam