• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já vlastně jablečnou přesnídávku dávala místo tekutiny do nějakých pseudomuffinů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: zamrazit do nanukových tvořítek - jablečné nanuky rulez!
    použít na pečení místo oleje - třeba do banánového chleba.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    A ty piškoty omočit v rumu a navrch pořádnou čokoládu, mňam :-) Kromě dortu jsme dělávali i jako poháry...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: pokud by to bylo moc řídké na plnění buchty, dej to žávesově navrch ;)
    kynutý těsto rozplacatíš na vymaštěnej plech, potřeš tím jakopovidlím a posypeš drobenkou (lépe skořicovou, ale ani bílá neurazí) ;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    WERKA: Některý skleničky jsem právě zkusila potřetí :) Podezřívám vadná víčka... co se nechytí ani napotřetí vyhážu sklo i víčka, ale holt ten čtyřikrát vařenej obsah tu bude...jo, piškotovej dort udělám, dobrý nápad! Ještě mě napadlo svařit to dohusta a plnit buchty/kynuté koláče... a ono toho ve finále snad takový kvanta nebudou, něco se sní i jenom jako pyré...
    WERKA
    WERKA --- ---
    BALAENA: Tchýně dělávala i mix jablka + švestky a byly dobrý.


    ANNNA: A co zastrelizovat znovu?
    Jinak si myslím, že by z toho šel takový ten pudinkovo-jablečný dort. Přivést k varu, vmíchat pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě, provařit a pak střídat vrstvu piškotů a jablečné hmoty.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    BALAENA: díky, ono to loupání holt dává smysl...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: u nás loupat a strouhat. jestli někde dělají i recept bez loupání, netuším
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    BALAENA: tak to je paráda, vyzkouším. A co se s těmi jablky dělá? Krájí se na čtvrtky anebo se strouhají? A předpokládám, že se loupají, což?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ech... nějaký tip, jak zpracovat nechycené skleničky jablečného pyré? :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: jasně, moje babíčka dělávala jen jablečný a švestkový (jako dva druhy, ne mix)
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    a když už je o tom řeč, jablečný povidla by taky šly?
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    SANTAL: chmchm... to smrdi dalsi navstevou trhu... diky... ja povidla zkousela loni, ale jen minimnozstvi na chut a nebylo to spatny, ale neurazi, nenadchne... dneska jsem nadsena, tak toho musim vyuzit, dokud mam silu a chut, nejvetsi opruz je nacpat do sklenic :-), to mi vyhovuje
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: Jo, a nepotřebuješ ani cukr, špetka soli postačí.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    diky... tak ca ze sesti a pul kil svestek mam osm mensich sklenicek luxusniho derivatu... vzala jsem to sportovne a usoudila, ze to udelam jako s vyvarem a jediny experiment spocival v tom, ze jedna cast se pomalu varila v hrnci, jedna ve sklenenem pekacku a jedna ve smaltaku, obe v troube... peceno lehce zaprasene cukrem, trochu octa, skorice, hrebicek, badyan, spetka soli, vse od oka "decentne a primerene", toho cukru tak mozna tricet deka celkove, mozna i mene... kolik hodin se to delalo nevim, priblizne vse stejne, tak sedm, osm... na maly plamen (plyn...)
    nakonec jsem to ani nebrala tycakem, jen zakapla rumem a horke se pokusila nastrkat do sklenic a uvidime... zavarovat to nebudu a uvidime... za mne dobry, vylizala jsem hrnec a jdu pekacky prolit horkou vodou a uzit si tak svestkovy caj...
    P.S. huste je to fest, chut silnejsi, nez jsem kdy poznala, ale jsem stale jeste dost mlada a blba a vsechno jde krasne umyt...
    mise splnena... s hruskama jde udelat to same ;-)?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FUNTL: sušené hrušky jsou vynikající a já teda miluju i kompot právě z těch tvrdých. Jsou pevné, křupavé a sladké.
    WERKA
    WERKA --- ---
    FUNTL: Hruškový povidla jsou skvělý na vdolky nebo na lívance. Dělávala je tchýně. Ale recpet bohužel nemám.

    HABRENKA: My povidla děláme hodně do husta, protože nejčastější využití je na moravské koláče, co peče máma. A když jsou řídká, tak to při pečení sjíždí dolů. Takže taky trochu záleží na použití. Pokud je budeš mazat třeba na vdolky, tak můžou být i trochu řidší, na koláče bych vařila fakt do husta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: tradičně se povidla svařovala 2-3 dny, já tu psala, že jsem poslední várku vařila 20 hodin... takže povidla fakt chtějí čas!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: Hele, jestli se to nepovede a budeš to mít řídké - nezoufej, s jednou várkou se mi to kdysi povedlo a NEEXISTUJE LEPŠÍ TOPING na vanilkovou zmrzlinu a tak :-)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: dik. asi to zkusim, nevim, co s nimi a je mi jich lito, letos je zrovna velka uroda.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    FUNTL: v historii této diskuse by se měl dát vyfiltrovat recept, tuším, že od Santal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam