• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    SANTAL: chmchm... to smrdi dalsi navstevou trhu... diky... ja povidla zkousela loni, ale jen minimnozstvi na chut a nebylo to spatny, ale neurazi, nenadchne... dneska jsem nadsena, tak toho musim vyuzit, dokud mam silu a chut, nejvetsi opruz je nacpat do sklenic :-), to mi vyhovuje
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: Jo, a nepotřebuješ ani cukr, špetka soli postačí.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    diky... tak ca ze sesti a pul kil svestek mam osm mensich sklenicek luxusniho derivatu... vzala jsem to sportovne a usoudila, ze to udelam jako s vyvarem a jediny experiment spocival v tom, ze jedna cast se pomalu varila v hrnci, jedna ve sklenenem pekacku a jedna ve smaltaku, obe v troube... peceno lehce zaprasene cukrem, trochu octa, skorice, hrebicek, badyan, spetka soli, vse od oka "decentne a primerene", toho cukru tak mozna tricet deka celkove, mozna i mene... kolik hodin se to delalo nevim, priblizne vse stejne, tak sedm, osm... na maly plamen (plyn...)
    nakonec jsem to ani nebrala tycakem, jen zakapla rumem a horke se pokusila nastrkat do sklenic a uvidime... zavarovat to nebudu a uvidime... za mne dobry, vylizala jsem hrnec a jdu pekacky prolit horkou vodou a uzit si tak svestkovy caj...
    P.S. huste je to fest, chut silnejsi, nez jsem kdy poznala, ale jsem stale jeste dost mlada a blba a vsechno jde krasne umyt...
    mise splnena... s hruskama jde udelat to same ;-)?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FUNTL: sušené hrušky jsou vynikající a já teda miluju i kompot právě z těch tvrdých. Jsou pevné, křupavé a sladké.
    WERKA
    WERKA --- ---
    FUNTL: Hruškový povidla jsou skvělý na vdolky nebo na lívance. Dělávala je tchýně. Ale recpet bohužel nemám.

    HABRENKA: My povidla děláme hodně do husta, protože nejčastější využití je na moravské koláče, co peče máma. A když jsou řídká, tak to při pečení sjíždí dolů. Takže taky trochu záleží na použití. Pokud je budeš mazat třeba na vdolky, tak můžou být i trochu řidší, na koláče bych vařila fakt do husta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: tradičně se povidla svařovala 2-3 dny, já tu psala, že jsem poslední várku vařila 20 hodin... takže povidla fakt chtějí čas!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: Hele, jestli se to nepovede a budeš to mít řídké - nezoufej, s jednou várkou se mi to kdysi povedlo a NEEXISTUJE LEPŠÍ TOPING na vanilkovou zmrzlinu a tak :-)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: dik. asi to zkusim, nevim, co s nimi a je mi jich lito, letos je zrovna velka uroda.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    FUNTL: v historii této diskuse by se měl dát vyfiltrovat recept, tuším, že od Santal.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    nejaky napad, co s hruskami tvrdeho malo stavnateho typu? Kdyz si uvedomuji tu povidlovou sezonu, tak hruskovy povidla by taky sly, ne? Ma to nejaky specifika?
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE:
    SAN_IN_DA_SOUL: diky... radeji jsem to povypinala a zitra dodelam, je to ridke, ale jemne houstne... a je to strasne dobre :-D... tak snad to nezprasim zitra...
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    HABRENKA: já je letos dělala poprvé a řídila se podle rady, kterou jsem našla někde na internetech - nabrat trochu na lžičku a otočit vzhůru nohama, povidla jsou hotová, pokud na lžičce chvíli vydrží, než spadnou - a spokojenost.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: až se ti bude líbit konzistence... ale povidla jsou spíš hustá, takže pokud je v tom spousta šťávy, tak svařuj a svařuj.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    lama dotaz... poznam nejak, ze povidla jsou hotova :-D? mam jeden hrnec, jeden pekac a nechavam to spokojene bublat... uz to pustilo dost stavy, bubla bubla... svestky na pulky... pardon a diky... mam vymyty mozek dnes uz totalne, jeste se tak tricetkrat spalim...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KAROLKA: osobni zkusenost nemam, jen nasi daji most do klasickych zavarovacich flasek a zavari ( sklenice twist a omnia).
    Vic o tom nevim

    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LADY_MYSKA: Rum fakt nemusíš, dej si ho až do hotového - zalitého - čaje a je to :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    nemáte někdo zkušenost se zavařováním jablečného moštu?
    šlo by to zavařovat do těchto láhví
    http://i4.cn.cz/protext/multimedia/foto/07/bernard-svatecni1.jpg
    a jaký by byl postup zavařování v hrnci?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LADY_MYSKA: u nás je to právě i pro děti, proto se to s rumem už peče - alkohol se odpaří, vůně zůstane
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Krome svestek tu mam jablka a v mrazaku zapomenute visne. Zazvor se mi tu take povaluje.

    Ja jsem chtela vyzkouset pro zacatek caj jednodruhovy max. ze dvou slozek. Prijde mi, ze co se prodava v obchodech, tak se sice jmenuje po jedne surovine, ale jinak vsechny obsahuji vse.

    Kdyz ja nevim, jestli tam rum chci ci nikoliv. Nejsem si jista, jestli mi na caj budou chodit i deti a nebo jestli to bude jen moje zalezitost.

    Moc dekuji, jeste par dni pockam, az svestky "dojdou" a vrhnu se na to.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LADY_MYSKA: švestky mám vyzkoušené jako supr poměr 1:1 s jablky. Dávám 2 celé skořice (rozlomené napůl, do každého rohu - tyto užiju opakovaně do další várky.
    Hřebíčky nacpu do takového kovového uzaviratelného sítka na čaj - pak je nemusím lovit z hmoty.
    Mícháním s cukrem se nezdržuju, posypu, a potom jednou prohrábnu až to pustí šťávu (nebo i po dopečení).
    Pečeš cca 30-40 minut na 180 - jde o to, že má vzniknout pyré, takže čas je i podle použitého ovoce. Naštěstí je to plus minus autobus, necháš 40, ničemu nevadí. Přidám víc, pokud odparuješ víc vody (například přidáš díl citrusú, třeba půlky měsíčků pomeranče).

    Rum když tak (nemusí být) naliješ na hotové pod víčko. Jinak se ti celý alkohol odpaří. Takhle vyřešíš i trvanlivost (třeba místo sterilizace).

    Ne víc než 2kg ovoce najednou (nesmí být v tlusté vrstvě), na to cca 1kg cukru + citron dle chuti.

    Famózní jsou pouze jablka s pořádnou porcí zázvoru (já nastrouhám). a kořením, taky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BALAENA: jo, to jsem nenapsala, v rámci těch dvou kilo ovoce je podle okolností půlka až jeden citrón (podle toho, kolik jich mám a kolik mám várek ovoce - aby mi to vyšlo) - šťáva i na kousky pokrájená dužnina
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam