LADY_MYSKA: švestky mám vyzkoušené jako supr poměr 1:1 s jablky. Dávám 2 celé skořice (rozlomené napůl, do každého rohu - tyto užiju opakovaně do další várky.
Hřebíčky nacpu do takového kovového uzaviratelného sítka na čaj - pak je nemusím lovit z hmoty.
Mícháním s cukrem se nezdržuju, posypu, a potom jednou prohrábnu až to pustí šťávu (nebo i po dopečení).
Pečeš cca 30-40 minut na 180 - jde o to, že má vzniknout pyré, takže čas je i podle použitého ovoce. Naštěstí je to plus minus autobus, necháš 40, ničemu nevadí. Přidám víc, pokud odparuješ víc vody (například přidáš díl citrusú, třeba půlky měsíčků pomeranče).
Rum když tak (nemusí být) naliješ na hotové pod víčko. Jinak se ti celý alkohol odpaří. Takhle vyřešíš i trvanlivost (třeba místo sterilizace).
Ne víc než 2kg ovoce najednou (nesmí být v tlusté vrstvě), na to cca 1kg cukru + citron dle chuti.
Famózní jsou pouze jablka s pořádnou porcí zázvoru (já nastrouhám). a kořením, taky.