• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    WERKA: podle Balastika (knizka o konzervaci ovoce) by to mělo jít, za dodržení určitých podmínek, viz příloha .. ale nemám chut experimentovat, ani prolézat půdu a hledat prádelní hrnec a teploměr (babi to někde má, když před mnoha a mnoha lety zavařovala) a nemám žádné zkušenosti , tak snad mi tu někdo poradí jak na to třeba v té troubě .. a nebo bude babi bez třešnovýho kompotu :)

    WERKA
    WERKA --- ---
    MRNOUS: To ti podle mne buď zkvasí nebo zplesniví :-(. Já zavařovací hrnec nemám, zavařujeme buď v hrnci prádelním nebo ve velkém hrnci, co normálně používám na knedlíky. Teplota i čas odhadem (předloni jsem tedy jednu várku přetáhla a ty těšně fakt byly hodně měkké). Nebo se dá zavařovat v troubě na plechu. Já to vyzkoušené nemám, takže podrobnosti neporadím, ale nejspíš to tu někdo znát bude. Já si pamatuju akorát, že se sklenice dávají na na utěrku na plech s vodou.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    Uzrávají nám třešně a a je jich mraky a babička vyjádřila zájem o třešnový kompot. v plánu jsem letos zavařování ještě neměl (ostatní ovocné keříky nejen že neplodí, oni ještě nejsou zasazené:), takže nemám žádnou extra výbavu ani posbírané recepty ..

    Máte nějaký jednoduchý recept na třešnový kompot? Ideálně takový, že jen povařím třešně s cukrem v hrnci, naleju do skleniček, zavřu šroubovacím uzávěrem a hotovo, jestli to teda jde. Na klasicky zavařování nemám velký hrnec (trouba je).
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Dělávám to tak!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: asi jo, dělává se to tak i s jinými druhy a stejně to rozvaříš.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    TABBY: já do ní předloni přidala meloun, byla to taková znouze, protože jsem potřebovala množství třešní něčim nastavit a přebýval mi meloun a ta kombinace je zvláštní a dobrá.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TABBY: predloni jsem do merunkove marmelady pridala neco listku maty, melo to uspech, ale jen u milovniku pepermintu :) druhou varku jsem delala s kardamomem, to by k te vanilce taky mohlo sedet.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: hm, právě jsem odpeckovala třešně a ani višně, ani rybíz nemám. Můžu tu třešňovou masu zamrazit a použít třeba za 14 dní?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: rybíz červený nebo černý, višně. V poměru od 1:2 - kyselá složka : třesně až do opaku 2:1. Geniální, už se na ni chystám.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Co pridat do tresnove marmelady, aby byla chutove nejak zajimavejsi?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZATAMOKO: díky. Poškrábané sklo mi nevadí, ale měla jsem strach, aby to opravdu vydrželo vzduchotěsné...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BEBERA: Zavaroval jsem v nich bezovou stavu a v pohode. Jen to sklo je/byvalo dost nekvalitni a skrabe se, tak je otazka, jak se bude chovat v case.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Zkoušel jste prosím někdo zavařovat v těchto http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50213546/ Ikea sklenicích? Dřív měli plastové těsnění, teď k tomu prodávají gumové, zajímalo by mě, jestli je tedy vhodné na zavařování, nebo ne...Dík
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TABBY: do kg meruněk 1 - 2 zralé banány, dál dle gelfixu 2:1. příp. 3:1.
    Moje moc oblíbená ;)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TABBY: Jen se s ní musí opatrně, já jsem schopná jí jíst lžičkou samotnou! Ale pravda jsem lehce úchylná na meruňky. ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SHADOWALKER: OK, dik, pisu si.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TABBY: Meruňková marmeláda s trochou vanilky je můj největší favorit! Podle návodu na gelfixu 3:1, nevařit moc dlouho, ale přidat k cukru 1 vyškrábnutý lusk na cca 2kg meruněk.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Vypada to, ze letos nebudou tresne, ale bude dost merunek. Co s nima? Tipy na nejakou zajimavou marmeladu, prip. kompot?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak pokud někdo minul, od zítřka mají v LIDLu ten zavařovací hrnec:
    Zavařovací hrnec - Pondělí, 08.06. - LIDL - správná volba. Kvalita je u nás na 1. místě
    http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetail&id=30935
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: zítra v trhu nakoupím a vyzkouším, díky za info.
    Jaksi se mi po víc jak 8 letech zachtělo udělat si nějakou marmeládu/džem, navíc ne moc obvyklou :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: já tam ten Gelfix (2:1, ale ovoce:cukr reálně 3:1) dala, a chtělo to ještě 1 lžičku kyseliny citronové, i když jahody samotné mi letos ztuhly i bez přidávání.
    Ale je to velmi příjemná marmeláda, takový osvěžující mix kyselého a sladkého, pod čokoládovou polevu třeba do perníku bude senzační.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: Tak po vcerejsku musim konstatovat, ze do jahodovo-rebarborove marmelady JE treba pridavat Zelirfix. Ty nakrajenejahody, co se pres noc nalozily s cukrem, rozhodne samy od sebe neztuhnuly (jiste, varit to pul hodiny by urcite pomohlo, ale davam, prednost marmeladam, ktere se vari chvilicku).
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Onehda jsem cetla, ze kdyz ty jahody nalozis pres noc s cukrem, tak to potreba neni. Ja ho loni i predloni pridavalo, pricemz ta predlonska varka byla ponekud tuha ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je do rebarbovo-jahodové marmelády (1:1) potřeba přidávat pektogel/gelfix?
    Ráda bych se držela poměru 3:1 ovoce-cukr, takže možná radši ano?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    kolem prahy!
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ja bych taky chtela stavu z bezu, ale nemam bez ;] nevite o nejakym venku nekde? :]
    IVA
    IVA --- ---
    MRNOUS: Já ještě do výluhu bezinkových květů přidávám mátu a meduňku. Přidá to lehké a velmi příjemné aroma. Mám toho na zahradě dost, tak nešetřím.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: Díky za návod, chci to letos zkusit, snad se povede..

    Btw mám desítky 0.75l a 1l lahví od vína se šroubovacím uzávěrem (všechny pěkně stejné, celkem jenom tři druhy), kdyby měl někdo málo lahví na sirup:-) (Praha)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: http://cervenyrendlik.blogspot.cz/2013/06/pred-bezem-klekni.html fungoval mi loni bez chyby, šťáva stojí v kredenci (v dílně, proměnlivá teplota včetně občasného topení) nezkažená a chutná. jen jsem asi dávala výrazně víc citronu.

    A lila jsme do do zavařovacích sklenic od medu (bacha, od okurek mají pachuť), jelikož lahve nemám v takovém množství.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam