• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BEBERA: Zavaroval jsem v nich bezovou stavu a v pohode. Jen to sklo je/byvalo dost nekvalitni a skrabe se, tak je otazka, jak se bude chovat v case.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Zkoušel jste prosím někdo zavařovat v těchto http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50213546/ Ikea sklenicích? Dřív měli plastové těsnění, teď k tomu prodávají gumové, zajímalo by mě, jestli je tedy vhodné na zavařování, nebo ne...Dík
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TABBY: do kg meruněk 1 - 2 zralé banány, dál dle gelfixu 2:1. příp. 3:1.
    Moje moc oblíbená ;)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TABBY: Jen se s ní musí opatrně, já jsem schopná jí jíst lžičkou samotnou! Ale pravda jsem lehce úchylná na meruňky. ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SHADOWALKER: OK, dik, pisu si.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TABBY: Meruňková marmeláda s trochou vanilky je můj největší favorit! Podle návodu na gelfixu 3:1, nevařit moc dlouho, ale přidat k cukru 1 vyškrábnutý lusk na cca 2kg meruněk.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Vypada to, ze letos nebudou tresne, ale bude dost merunek. Co s nima? Tipy na nejakou zajimavou marmeladu, prip. kompot?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak pokud někdo minul, od zítřka mají v LIDLu ten zavařovací hrnec:
    Zavařovací hrnec - Pondělí, 08.06. - LIDL - správná volba. Kvalita je u nás na 1. místě
    http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetail&id=30935
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: zítra v trhu nakoupím a vyzkouším, díky za info.
    Jaksi se mi po víc jak 8 letech zachtělo udělat si nějakou marmeládu/džem, navíc ne moc obvyklou :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: já tam ten Gelfix (2:1, ale ovoce:cukr reálně 3:1) dala, a chtělo to ještě 1 lžičku kyseliny citronové, i když jahody samotné mi letos ztuhly i bez přidávání.
    Ale je to velmi příjemná marmeláda, takový osvěžující mix kyselého a sladkého, pod čokoládovou polevu třeba do perníku bude senzační.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: Tak po vcerejsku musim konstatovat, ze do jahodovo-rebarborove marmelady JE treba pridavat Zelirfix. Ty nakrajenejahody, co se pres noc nalozily s cukrem, rozhodne samy od sebe neztuhnuly (jiste, varit to pul hodiny by urcite pomohlo, ale davam, prednost marmeladam, ktere se vari chvilicku).
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Onehda jsem cetla, ze kdyz ty jahody nalozis pres noc s cukrem, tak to potreba neni. Ja ho loni i predloni pridavalo, pricemz ta predlonska varka byla ponekud tuha ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je do rebarbovo-jahodové marmelády (1:1) potřeba přidávat pektogel/gelfix?
    Ráda bych se držela poměru 3:1 ovoce-cukr, takže možná radši ano?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    kolem prahy!
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ja bych taky chtela stavu z bezu, ale nemam bez ;] nevite o nejakym venku nekde? :]
    IVA
    IVA --- ---
    MRNOUS: Já ještě do výluhu bezinkových květů přidávám mátu a meduňku. Přidá to lehké a velmi příjemné aroma. Mám toho na zahradě dost, tak nešetřím.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: Díky za návod, chci to letos zkusit, snad se povede..

    Btw mám desítky 0.75l a 1l lahví od vína se šroubovacím uzávěrem (všechny pěkně stejné, celkem jenom tři druhy), kdyby měl někdo málo lahví na sirup:-) (Praha)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: http://cervenyrendlik.blogspot.cz/2013/06/pred-bezem-klekni.html fungoval mi loni bez chyby, šťáva stojí v kredenci (v dílně, proměnlivá teplota včetně občasného topení) nezkažená a chutná. jen jsem asi dávala výrazně víc citronu.

    A lila jsme do do zavařovacích sklenic od medu (bacha, od okurek mají pachuť), jelikož lahve nemám v takovém množství.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    začíná kvést černý bez, nějaký osvědčený polopatistický blbuvzdorný recept na bezový sirup pro začátečníky?:)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    PETRUSKA: mužova teta nám loni udělala banánovo rebarborovou zavařeninu s rozinkami a je to teda moc dobré
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam