• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA: Právě pořádně kyselé marmelády bych chtěla docílit :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: jo, funguje. Ale u kyselých druhů ovoce bude výsledkem kyselá marmeláda, překvapivě :) Na sladké - třesně třeba funguje dobře.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s tímhle želírovacím cukrem? 4:1 jsem zatím nepoužívala. http://www.labeta.cz/zelirovaci-cukr-4-1-64
    TABBY
    TABBY --- ---
    HABRENKA: To zni dobre. S badyanem delam ostruzinovou...

    Jinak teda - rybizu nemajic - jsem spachala s tresnema:
    ciste tresne
    tresne a jahody
    tresne a jablko
    tresne, jablko a vanilka
    tresne, jablko, jahody a vanilka

    Tak jsem na to zvedava, jestli neco z toho bude uspesna kombinace :)
    (Ta jablka jsem tam davala na vylepseni konzistence. Najak kdyz to clovek nedusi do mrtva, tak jsou tam i po dukladnem propracovani tycakem spis kousky, chybi takovy ten jemny zaklad.)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TABBY: ja delala vcera, jednodruhovou a pridala jsem "sladke koreni" - jen kousek badyanu, "cejlonske" skorice (meli tu na trhu pred vanoci, chutna trochu jinak nez klasicka a je dost aromaticka, vanilkovy lusk a par hrebicku. mene cukru a dve lzicky citronovky (citron nebyl) a zatim vypada, ze ma uspech, takze jdu shanet lidi s prebytkem ovoce :D
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    WERKA: podle Balastika (knizka o konzervaci ovoce) by to mělo jít, za dodržení určitých podmínek, viz příloha .. ale nemám chut experimentovat, ani prolézat půdu a hledat prádelní hrnec a teploměr (babi to někde má, když před mnoha a mnoha lety zavařovala) a nemám žádné zkušenosti , tak snad mi tu někdo poradí jak na to třeba v té troubě .. a nebo bude babi bez třešnovýho kompotu :)

    WERKA
    WERKA --- ---
    MRNOUS: To ti podle mne buď zkvasí nebo zplesniví :-(. Já zavařovací hrnec nemám, zavařujeme buď v hrnci prádelním nebo ve velkém hrnci, co normálně používám na knedlíky. Teplota i čas odhadem (předloni jsem tedy jednu várku přetáhla a ty těšně fakt byly hodně měkké). Nebo se dá zavařovat v troubě na plechu. Já to vyzkoušené nemám, takže podrobnosti neporadím, ale nejspíš to tu někdo znát bude. Já si pamatuju akorát, že se sklenice dávají na na utěrku na plech s vodou.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    Uzrávají nám třešně a a je jich mraky a babička vyjádřila zájem o třešnový kompot. v plánu jsem letos zavařování ještě neměl (ostatní ovocné keříky nejen že neplodí, oni ještě nejsou zasazené:), takže nemám žádnou extra výbavu ani posbírané recepty ..

    Máte nějaký jednoduchý recept na třešnový kompot? Ideálně takový, že jen povařím třešně s cukrem v hrnci, naleju do skleniček, zavřu šroubovacím uzávěrem a hotovo, jestli to teda jde. Na klasicky zavařování nemám velký hrnec (trouba je).
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Dělávám to tak!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: asi jo, dělává se to tak i s jinými druhy a stejně to rozvaříš.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    TABBY: já do ní předloni přidala meloun, byla to taková znouze, protože jsem potřebovala množství třešní něčim nastavit a přebýval mi meloun a ta kombinace je zvláštní a dobrá.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TABBY: predloni jsem do merunkove marmelady pridala neco listku maty, melo to uspech, ale jen u milovniku pepermintu :) druhou varku jsem delala s kardamomem, to by k te vanilce taky mohlo sedet.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: hm, právě jsem odpeckovala třešně a ani višně, ani rybíz nemám. Můžu tu třešňovou masu zamrazit a použít třeba za 14 dní?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: rybíz červený nebo černý, višně. V poměru od 1:2 - kyselá složka : třesně až do opaku 2:1. Geniální, už se na ni chystám.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Co pridat do tresnove marmelady, aby byla chutove nejak zajimavejsi?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZATAMOKO: díky. Poškrábané sklo mi nevadí, ale měla jsem strach, aby to opravdu vydrželo vzduchotěsné...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BEBERA: Zavaroval jsem v nich bezovou stavu a v pohode. Jen to sklo je/byvalo dost nekvalitni a skrabe se, tak je otazka, jak se bude chovat v case.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Zkoušel jste prosím někdo zavařovat v těchto http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50213546/ Ikea sklenicích? Dřív měli plastové těsnění, teď k tomu prodávají gumové, zajímalo by mě, jestli je tedy vhodné na zavařování, nebo ne...Dík
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TABBY: do kg meruněk 1 - 2 zralé banány, dál dle gelfixu 2:1. příp. 3:1.
    Moje moc oblíbená ;)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TABBY: Jen se s ní musí opatrně, já jsem schopná jí jíst lžičkou samotnou! Ale pravda jsem lehce úchylná na meruňky. ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SHADOWALKER: OK, dik, pisu si.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam