• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: tak to asi vyjde :), navíc ta želíruje sama
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Myrobalánovou s 3:1 určitě budu dělat i letos, byla naprosto výtečná do vánočního lineckého. Ale tohle by měla být speciální kyseloangreštová. Pro člověka, který rád chroupe polonezralé angrešty, syrovou rebarboru nebo citrony, takže každý gram cukru navíc je nežádoucí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: ostře kyselá a boží mi vyšla špendlíková teda mirabelková nebo co to je :) v poměru 3:1. Navíc může regulovat abrvu pomocí výběru plodů od žluté po temně červenou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA: Právě pořádně kyselé marmelády bych chtěla docílit :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: jo, funguje. Ale u kyselých druhů ovoce bude výsledkem kyselá marmeláda, překvapivě :) Na sladké - třesně třeba funguje dobře.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s tímhle želírovacím cukrem? 4:1 jsem zatím nepoužívala. http://www.labeta.cz/zelirovaci-cukr-4-1-64
    TABBY
    TABBY --- ---
    HABRENKA: To zni dobre. S badyanem delam ostruzinovou...

    Jinak teda - rybizu nemajic - jsem spachala s tresnema:
    ciste tresne
    tresne a jahody
    tresne a jablko
    tresne, jablko a vanilka
    tresne, jablko, jahody a vanilka

    Tak jsem na to zvedava, jestli neco z toho bude uspesna kombinace :)
    (Ta jablka jsem tam davala na vylepseni konzistence. Najak kdyz to clovek nedusi do mrtva, tak jsou tam i po dukladnem propracovani tycakem spis kousky, chybi takovy ten jemny zaklad.)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TABBY: ja delala vcera, jednodruhovou a pridala jsem "sladke koreni" - jen kousek badyanu, "cejlonske" skorice (meli tu na trhu pred vanoci, chutna trochu jinak nez klasicka a je dost aromaticka, vanilkovy lusk a par hrebicku. mene cukru a dve lzicky citronovky (citron nebyl) a zatim vypada, ze ma uspech, takze jdu shanet lidi s prebytkem ovoce :D
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    WERKA: podle Balastika (knizka o konzervaci ovoce) by to mělo jít, za dodržení určitých podmínek, viz příloha .. ale nemám chut experimentovat, ani prolézat půdu a hledat prádelní hrnec a teploměr (babi to někde má, když před mnoha a mnoha lety zavařovala) a nemám žádné zkušenosti , tak snad mi tu někdo poradí jak na to třeba v té troubě .. a nebo bude babi bez třešnovýho kompotu :)

    WERKA
    WERKA --- ---
    MRNOUS: To ti podle mne buď zkvasí nebo zplesniví :-(. Já zavařovací hrnec nemám, zavařujeme buď v hrnci prádelním nebo ve velkém hrnci, co normálně používám na knedlíky. Teplota i čas odhadem (předloni jsem tedy jednu várku přetáhla a ty těšně fakt byly hodně měkké). Nebo se dá zavařovat v troubě na plechu. Já to vyzkoušené nemám, takže podrobnosti neporadím, ale nejspíš to tu někdo znát bude. Já si pamatuju akorát, že se sklenice dávají na na utěrku na plech s vodou.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    Uzrávají nám třešně a a je jich mraky a babička vyjádřila zájem o třešnový kompot. v plánu jsem letos zavařování ještě neměl (ostatní ovocné keříky nejen že neplodí, oni ještě nejsou zasazené:), takže nemám žádnou extra výbavu ani posbírané recepty ..

    Máte nějaký jednoduchý recept na třešnový kompot? Ideálně takový, že jen povařím třešně s cukrem v hrnci, naleju do skleniček, zavřu šroubovacím uzávěrem a hotovo, jestli to teda jde. Na klasicky zavařování nemám velký hrnec (trouba je).
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Dělávám to tak!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: asi jo, dělává se to tak i s jinými druhy a stejně to rozvaříš.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    TABBY: já do ní předloni přidala meloun, byla to taková znouze, protože jsem potřebovala množství třešní něčim nastavit a přebýval mi meloun a ta kombinace je zvláštní a dobrá.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TABBY: predloni jsem do merunkove marmelady pridala neco listku maty, melo to uspech, ale jen u milovniku pepermintu :) druhou varku jsem delala s kardamomem, to by k te vanilce taky mohlo sedet.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: hm, právě jsem odpeckovala třešně a ani višně, ani rybíz nemám. Můžu tu třešňovou masu zamrazit a použít třeba za 14 dní?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: rybíz červený nebo černý, višně. V poměru od 1:2 - kyselá složka : třesně až do opaku 2:1. Geniální, už se na ni chystám.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Co pridat do tresnove marmelady, aby byla chutove nejak zajimavejsi?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZATAMOKO: díky. Poškrábané sklo mi nevadí, ale měla jsem strach, aby to opravdu vydrželo vzduchotěsné...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BEBERA: Zavaroval jsem v nich bezovou stavu a v pohode. Jen to sklo je/byvalo dost nekvalitni a skrabe se, tak je otazka, jak se bude chovat v case.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam