• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Musí se ty broskve do marmelády fakt loupat? To je moje nejvíc neoblíbená činnost - změní to nějak její chuť, nebo jde "jen" o konzistenci? Když to povařím a rozmixuju, nemuselo by to vadit - zkoušel někdo?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    A jeste mam v mrazaku cernej rybiz a svestky..a na strome spoustu lehce nakyslych jablek - slo by to nejak nakombinovat, nebo je lepsi ciste broskvova?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    TRISSIE: Marmelada je vlastne fajn drobnej darek k Vanocum..mas nejakej osvedcenej recept?

    A kde koupit relativne levny sklenicky na marmeladu, aby byly hezky a stejny?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETRUSKA: broskvová marmeláda je skvělá!
    co třeba pečený čaj?

    Zkoušela jsem i sirup, ale z povařených broskví měl sice krásnou barvu, ovšem chuť nepříliš výraznou. Možná, kdyby se odšťavnily v odšťavňovači a pak šťáva svařila s cukrem a kyselinou citronovou, byla by ta chuť lepší (s angreštem to letos zabralo), ale nemám vlastní, jen kupované, tak to by byl drahej špás.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Mam tu obalenej strom broskvemi a nejak nevim co s nimi. Je z nich dobra marmelada? V lednu bude mimino, taky bych mohla neco zamrazit a pouzit na prikrmy - nejaky tipy co dal?
    SNELA
    SNELA --- ---
    Zavařujete někdo ovoce a zeleninu na první příkrmy ? Prosím případně o postup, chtěla bych se vyhnout uplně cukru.. díky
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    RAHANUR: no však v ní zavařuju normálně.. ale při první letošní várce kečupů,jsem "odvařila" víc než polovinu,co se nechytly.. takže zkoušim jen otočit..a je zavařeno :)
    navíc sluníčko mi zapadá směrem do kuchyně,tkaže pustit do toho ještě troubu je dost o držku :)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    zemino..a co trouba v té se dá taky zavařovat, jen se v ní blbě zavařují okurky...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    RAHANUR: my co máme v kuchyni misto myčky pračku si nemůžeme moc vyskakovat :-)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    od té doby co zavařuju v myčce mi to nevadí
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    FKA82: mám podobný recept jako ten od aether,ale rajčat dávám 2 kila a octu určitě mín.. stačí tak 120ml,jinak je to dost ostré a tím pádem i ubrat cukr..tak na 150g .. a na barvu přidávám trochu červené řepy.. chvili mi to trvalo to vychytat :)
    letos jsem dokonce vzdala i zavařování a otočíla jsem jen dnem vzhůru.. tak to dělá tchán,tak mu budu věřit a doufat v ušetření práce do příštích let
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    možná přidat jablka pokud máte k dispozici...zjemní to
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZATAMOKO:
    Přidala bych víc cukru a špetku kyseliny citronové, i skořice se hodí. Bezinky jsou jinak docela cítit stařinou...je dobrý je trochu dochutit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dozrávají nám tu bezinky.
    Před lety jsem zkoušel sirup a vůbec mi to nechutnalo. Na vině nebyly bezinky, ale spíš to, že sirupům obecně moc neholduju.

    Chtěl bych zkusit povidla. Recept jsem našel a zdá se to jednoduchý:

    0,5 kg cukru na 1 l šťávy
    - Zralé plody rozvaříme s vodou na kaši.
    - Vychladlé prolisujeme, přidáme cukr, želírovací prostředek a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí.
    - Povidly naplníme skleničky a sterilizujeme.

    Máte nějaký jiný recept, nebo je lepší držet se jednoduchosti?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYRTHIE1: ještě tam přidáváš cukr, takže z toho budeš mít tak litr a půl až dva litry džemu - to mi přijde tak akorát množství.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Máte prosím někdo odzkoušený nějaký dobrý recept na kečup? /Recept od Aether jsem si vyfiltrovala/.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MYRTHIE1:
    Já udělala rozvar a pak do toho sypla želatinu. Na zákusek ke kafi to bylo fajn.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám v mrazáku tak kilo, kilo a půl domácích hroznů, takže malý kuličky a hromada pecek. Chuťově jsou dobrý, ale ty pecičky mi vadí a odpeckovávat se s tim do buchet se mi nechce. Kdybych to rozvařila a přes síto pak propasírovala, šla by z toho marmeláda nebo něco takového? Má to vůbec z takového množství smysl?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dělal jste někdo marmeládu/džem z nektarinek?
    Je to jedlé? Osvědčený recept?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pro příznivce odšťavňování a výroby domácích sirupů:

    dTest: Srovnání 16 sirupů: Velmi drahé ovoce - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-4545/srovnani-16-sirupu-velmi-drahe-ovoce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam