• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZATAMOKO:
    Přidala bych víc cukru a špetku kyseliny citronové, i skořice se hodí. Bezinky jsou jinak docela cítit stařinou...je dobrý je trochu dochutit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dozrávají nám tu bezinky.
    Před lety jsem zkoušel sirup a vůbec mi to nechutnalo. Na vině nebyly bezinky, ale spíš to, že sirupům obecně moc neholduju.

    Chtěl bych zkusit povidla. Recept jsem našel a zdá se to jednoduchý:

    0,5 kg cukru na 1 l šťávy
    - Zralé plody rozvaříme s vodou na kaši.
    - Vychladlé prolisujeme, přidáme cukr, želírovací prostředek a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí.
    - Povidly naplníme skleničky a sterilizujeme.

    Máte nějaký jiný recept, nebo je lepší držet se jednoduchosti?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYRTHIE1: ještě tam přidáváš cukr, takže z toho budeš mít tak litr a půl až dva litry džemu - to mi přijde tak akorát množství.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Máte prosím někdo odzkoušený nějaký dobrý recept na kečup? /Recept od Aether jsem si vyfiltrovala/.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MYRTHIE1:
    Já udělala rozvar a pak do toho sypla želatinu. Na zákusek ke kafi to bylo fajn.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám v mrazáku tak kilo, kilo a půl domácích hroznů, takže malý kuličky a hromada pecek. Chuťově jsou dobrý, ale ty pecičky mi vadí a odpeckovávat se s tim do buchet se mi nechce. Kdybych to rozvařila a přes síto pak propasírovala, šla by z toho marmeláda nebo něco takového? Má to vůbec z takového množství smysl?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dělal jste někdo marmeládu/džem z nektarinek?
    Je to jedlé? Osvědčený recept?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pro příznivce odšťavňování a výroby domácích sirupů:

    dTest: Srovnání 16 sirupů: Velmi drahé ovoce - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-4545/srovnani-16-sirupu-velmi-drahe-ovoce
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FKA82: Díky! To je báječná zpráva!
    FKA82
    FKA82 --- ---
    SHADOWALKER: jj funguje. Je tam takové síto, takže pak vytáhneš ty slupky a pecky a šťáva zůstane.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FKA82: A fungovalo by to třeba i s nevypeckovanými třešněmi nebo mirabelkami?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    SHADOWALKER: Používám a nedám na to dopustit, dělám v tom sirupy v podstatě celé léto. Já mám teda starší model po babičce ale je boží, rozhodně doporučuju.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Dekuji moc vsem za rady.Zkusim zaolejovat a nechat ve sklepe.Mrazak je zcela plny,tam se nevejde uz ani steblo.Pripadne poreferuji,jestli to vydrzelo.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LADAVAZA: ja pesto taly strkam radsi do mrazaku a kdyz ho pak vyndam a nezspotrebuju cely, zaleju ho olejem a skladuju v lednici
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LADAVAZA: mám loňská podzimní pesta v malých skleničkách (aby se dlouho nespotřebovávala načatá) v ledničce. S tou solo vrstvou oleje navrch, není jim nic.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LADAVAZA: Mrazila jsem to...
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    ZUZKAOU: Díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADAVAZA: nezavařovat- přijdeš o barvu. Olej ti to zakonzervuje, ale musíš pak ještě nalít vrstvičku která zalije celý povrch a ideálně až k víčku, aby se minimalizovala šance toho oleje žluknout - tedy oxidovat.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Můžu se zeptat? Používáte někdo parní odšťavňovač? Teď jsem na to narazila a vypadá to krásně jednoduše, že by mi odpadlo vymačkávání peckovitého ovoce přes plátýnko, ale možná si to příliš idealizuji... Je to něco takového: http://www.katpro.cz/...na/0/5/189-Odstavnovaci-nerezovy-hrnec-Odstavnovac-mostovaci-hrnec-8-l-parni
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Moc prosím o radu. Chci udělat domácí pesto z bazalky, oříšků, česneku a oleje. Zavařovali byste to nebo se můžu spolehnout, že olej je konzervant?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam