• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    TRISSIE: Loni jsem experimentovala a v poslední skleničce jsem vymáchala bezovy květ. Nebyla toho ani cela sklenička od přesnídávky a byla to nejlepší marmeláda z jahod co jsem jedla:) letos prdím na jahody a rebarboru bude jen s bezovym kvetem :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    SARRI:
    Zkus to přerazit želírovacím cukrem a třeba mátou nebo něčím aromatickým.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: technologicky je to dost nesmysl, ale tyhle moderní trendy, kdy se popírá smysl konzervace náhražkami...pektin je látka ovoci naprosto přirozená, ale pokud chceš mít jen ovocný, lehce oslazený rozvar, musí se používat ty chemicky upravené, které fungují při nižší koncentraci cukru, než ten čistě přírodní

    marmeláda (džem, zavařenina) je konzervovaná cukrem, když tam ten cukr není, musí se to něčím nahradit, obvykle chemickou konzervací, nebo se smířit s tím, že se to po otevření musí spotřebovat značně rychle, ostatně by si stálo za to spočítat, jaká spotřeba při jednom použití té zavařeniny/marmelády je a jestli ta ušetřená půl lžička cukru stojí za ty brikule s agarem a podobnými věcmi
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARRI: marmelády je lepší želírovat pomocí pektinů - v gelfixu, quitlinu apod. jsou ovocné zcela bez chemického ocasu. A s cukrem se dostaneš až na poměr 4:1.
    SARRI
    SARRI --- ---
    MOIRAIN: protoze se mi s nim vzdy lepe pracovalo .. vim presneji pri jake davce to jak tuhne a muzu diky tomu snizit obsah cukru v zavarenine
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: proboha, proč tam cpeš agar????
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak jsem dneska udelala tresnovou marmeladu a pouzila novou varku agaru a muzu to cele vylit .. ma to chemicky ocas .. ach jo .. s tim uz nemam sansi asi nic udelat co?
    agan kupuju po 250g z anglie .. uz po nekolikate, ale tahle varka je divna ..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: povařit spolu a já bych ještě mátu na konci vyndala, protože nemám ráda v marmeládách "cizí" předměty.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    TRISSIE: V ledničce mi teď leží rozmixované jahody s cukrem, bazalkou a černým pepřem - po třech dnech z toho svařuju sirup.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: vloni jsem dělala nektarinky s mátou, vařila jsem to spolu.
    A byla teda výborná ::)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: o tom už jsem slyšela, svařit s tou mátou nebo přidat do skleničky?

    JANAVI: jj, jahody s rebarborou jsou taky v plánu, plus odložit jahody, až bude rybíz, "obyč" jahodová už mi moc nejede.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ochutnávala jsem jahodovou marmeládu s máto a bylo to zajímavý, tak dva lístky na skleničku.
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    TRISSIE: ve čtvrtek jsem dělala džemy čistě jahodové a rebarborovo-jahodové - půl na půl, rebarboru podusit a rozmixovat, jahody jen trochu rozmačkat, máme rádi kousky. Je mírně kyselejší než samotná jahodová.
    A ze zbytku http://kitchenette.cz/clanek/170-francouzsky-rebarborovy-kolac - ale náplň opět jahody s rebarborou napůl. Máme to tak raději.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu devět kilo jahod, spoustu cukru, čtyři gelfixy, doma rebarboru, vanilkové lusky, mátu a meduňku na záhonku... a chuť experimentovat. Jo a v mrazáku meruňky a švestky.
    nemusí (a ani by neměly - v plánu je kompot, knedlíky a možná syrup) padnout všechny jahody do džemů, máme ještě loňské, tak spíš něco speciálního.
    WERKA
    WERKA --- ---
    SAL: Já si to představuju tak, že do hrnce naleju vodu, vydrbu ho a vodu výpustným kohoutem vypustím. Ale ber mne s rezervvou - já zavařuju na starém sporáku ve starém prádelním hrnci (teda sklenice, na vaření marmelád a povidel mám vysoký oválný pekáč)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SAL: mno... slyšela jsem i o guláši, ale nedělala bych to. Max ten čaj. Nádoba vyndavaci neni, je to obrovsky smaltovaný hrnec,ktery je napevno spojený s topným tělesem pod dnem. A je v tom ta výpusť, kterou bych od marmelády čistila nerada...
    SAL
    SAL --- ---
    ANNNA: Prý se dá i přímo v něm vařit marmeláda, dohřívat čaj, kakao a já nevím co ještě - tak mě napadlo, je vnitřek tý nádoby vyndavací? Nebo jinak rozumně umytelná? Nedovedu si představit že v tom svařím marmošku, stočím do sklenic (super!) a pak to celý ponesu do vany vymýt?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Od pondělka je v Lidlu oblíbený zavařovací hrnec (za 1800), pokud by někdo uvažoval o pořízení... U nás jede už třetí sezónu a nedám na něj dopustit!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: já teda na švestková povidla dávám půl kila cukru a 3dcl octu na 5kg švestek..a tou směsí ocet + cukr proliju pokrájené švestky den předem
    na hruškové mám psané v notesu cukr podle potřeby,ale spíš jen koření.. nedělám je ale v tom pomalém hrnci
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Já do povidel přidávám cukr, až když jsou skoro hotová. Dělám povidla v troubě pomalým pečením, dodělávám na sporáku za častějšího míchání, ale to tak posledních 20 - 30 min. Cukr přidávám právě v této etapě a ochutnávám... Jinak oproti uvedenému receptu dávám do povidel ještě velkého panáka (nebo dva) octa a větší špetku soli (oboje hned na začátku). Švestková povidla máme dobrá, jablečná jsem letos dělala poprvé, tak uvidím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam