• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: děkuju! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: kvůli tobě, jsem tam nasypala červený rybíz i s větvičkama a projelo to hned, spousta šťávy a suchý zbytek. Myslím, že rybíz je nejsnáz lisovatelné ovoce.
    Naopak překvapivě to nefunguje na jahody, jen je šnek rozmačká a tečou otvorem pro dřeň.

    A jahodovo rybízová je dobrá, v poměru cca 1:1 spíš víc rybízová a kyselá. Příště bych dala 2 díly jahod a 1 díl rybízu jen na okyselení jahod.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    ANNNA: Škoda, já mám právě na rybíz starý mlýnek po babičce a u toho nástavce na Boženu píšou že lze použít i na šípky, což je lákavé, stejně jako ty rajčata. Ale pořád váhám, jestli to na ty šípky bude opravdu fungovat spolehlivě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ANNNA: díky.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    JAJITA: Rozhodně. Různé druhy si tak na sebe můžou počkat do směsi.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    FKA82: Nezkoušela...


    TRISSIE: Čtyřka. Já ho teda nevyužívám na maximum, loni jenom rybíz a ty rajčata, letos jsem marná a ještě jsem ho nevytáhla. Ale na bezinky se těším!
    Je dobrej a ani nenadělá moc sajrajtu. Dá se seřídit, nakolik vymačkává do sucha. Jen se to nesmí přehnat, pak je schopný nadrtit i ta semínka :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    prosím vás, dá se udělat marmeláda i ze zamrazeného ovoce?
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já na rybízovou marmeládu rvala rybíz do lisu na ovoce vždycky i se stopkama. Ale teda dělala jsem to na prehistorické Etě a když před asi třemi lety chcípla, tak jsem od sousedky dostala nějaký odšťavňovač, jehož značku se nepamatuju. Nicméně taky to strojem proháním 2x jako MAR_TINA:, protože první zbytky jsou dost mokré.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: na čtyřkovou, nebo na jinou? dobře vědět, na příští rok taky pořídím, letos už je pozdě. Jen škoda, že u toho čtyřkového píšou, že není na maliny, těch se taky urodilo (zatím zpracováno necelé dvě kila, ale už zas dozrávají...)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak jsem dokončila čištění rybízu.
    sedm a půl litru očištěných kuliček z jediného keře??? co je to za mutanta???

    pět litrů šlo rovnou na mrazák, zbytek odšťavním na sirup, marmeládu máme ještě z loňska. A to furt na zahradě straší neobraný keř bílého, který dozrává o týden později.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    ANNNA: A nezkoušela si s tím prosím lisovat šípky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: ta svařená rajčata jsou blaho na všechno. Omáčky jsou za chvilku, protože redukce proběhla ve velkém při zavaření. A vyšlo to na zimu akorát, dobrala jsem včera poslední sklenici a právě dozrálo první nové rajče.

    A teda že ušetřím loupání, to mám radost, i když srdce s eloupou dobře i bez napařování.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Loni mi tchán nadělil velkou tašku zralých pomačkaných popraskaných rajčat. Když jsem si s tím trochu pohrála s nastavením stroje, lezla z mašiny takřka suchá semínka se slupičkami. Získanou rajčatovou šťávu jsem svařila cca na 1/2, ochutila česnekem, oreganem/bazalkou, trochou soli a cukru na chuť, a zavařila do skleniček.

    Pizzy byly letos blaho!!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: ooo to je nápad.
    Rajčata buď loupu a svařuju cca na 1/4 objemu a zavařuju, to ta varná typu býčí srdce.
    Nebo peču a mixuju a zavařuju.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Nástavec tohoto typu mám na Boženu, a doporučuju taky na rajčatový protlak!
    KAERI
    KAERI --- ---
    PETRUSKA: Já to dělám přesně jak říkáš - bez cukru, svařit s trochou vody, zavařit (horké nalít do sklenic nahřátých v troubě, víčka vyvařit ve vodě a pak ještě jednou zavařit ve vodní lázni). Třeba jablka s jahodami nebo meruňkami bez ničeho dalšího chutnají i mně (a já tyhle věci obecně moc nemusím), takže předpokládám, že s třešněmi by to taky nemuselo být marné :) Jinak pro větší dítě by se mohl snést i trošek toho cukru, kdyby ti to přišlo moc kyselé, případně třeba trocha skořice nebo vanilky, pokud jsi experimentátor. Mrňousům to nechávám úplně plané, stejně to nemají s čím srovnávat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ledabyle odrhnutý, já očesávám bez stopek rovnou.
    dneska mohu zkusit červený se stopkama.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: rybíz odstopkovaný, nebo i se stopkami?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    musím se pochlubit. Dokoupila jsem si k robotu lis na bobuloviny a podobné ovoce a konečně mám rybízovou marmeládu tu pravou hladkou jako od babičky, říkal manžel.
    Funguje dobře, prostě sypu rybíz a teče šťáva, projela jsem to dvakrát - na poprvé byla dřeň dost mokrá - a výtěžek je 800 g šťávy z 1300 g rybízu.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETRUSKA: podlít trochou vody, povařit, rozmixovat, zavařit.
    Rozhodně nezanedbat to zavaření - pokud tam není na konzervaci cukr nebo chemie, potřebuješ se postarat o sterilaci tepelně.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    KAERI: Obávám se, že než by dorazily do Brna, sežrali by je červy :/ už ted jsou tak tak..

    Ale ta přesnídávka pro prtě s jablkama by šla - jak na to bez cukru? Jen svařit a rozmixovat a zavařit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam