• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    prosím vás, dá se udělat marmeláda i ze zamrazeného ovoce?
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já na rybízovou marmeládu rvala rybíz do lisu na ovoce vždycky i se stopkama. Ale teda dělala jsem to na prehistorické Etě a když před asi třemi lety chcípla, tak jsem od sousedky dostala nějaký odšťavňovač, jehož značku se nepamatuju. Nicméně taky to strojem proháním 2x jako MAR_TINA:, protože první zbytky jsou dost mokré.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: na čtyřkovou, nebo na jinou? dobře vědět, na příští rok taky pořídím, letos už je pozdě. Jen škoda, že u toho čtyřkového píšou, že není na maliny, těch se taky urodilo (zatím zpracováno necelé dvě kila, ale už zas dozrávají...)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak jsem dokončila čištění rybízu.
    sedm a půl litru očištěných kuliček z jediného keře??? co je to za mutanta???

    pět litrů šlo rovnou na mrazák, zbytek odšťavním na sirup, marmeládu máme ještě z loňska. A to furt na zahradě straší neobraný keř bílého, který dozrává o týden později.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    ANNNA: A nezkoušela si s tím prosím lisovat šípky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: ta svařená rajčata jsou blaho na všechno. Omáčky jsou za chvilku, protože redukce proběhla ve velkém při zavaření. A vyšlo to na zimu akorát, dobrala jsem včera poslední sklenici a právě dozrálo první nové rajče.

    A teda že ušetřím loupání, to mám radost, i když srdce s eloupou dobře i bez napařování.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Loni mi tchán nadělil velkou tašku zralých pomačkaných popraskaných rajčat. Když jsem si s tím trochu pohrála s nastavením stroje, lezla z mašiny takřka suchá semínka se slupičkami. Získanou rajčatovou šťávu jsem svařila cca na 1/2, ochutila česnekem, oreganem/bazalkou, trochou soli a cukru na chuť, a zavařila do skleniček.

    Pizzy byly letos blaho!!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: ooo to je nápad.
    Rajčata buď loupu a svařuju cca na 1/4 objemu a zavařuju, to ta varná typu býčí srdce.
    Nebo peču a mixuju a zavařuju.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Nástavec tohoto typu mám na Boženu, a doporučuju taky na rajčatový protlak!
    KAERI
    KAERI --- ---
    PETRUSKA: Já to dělám přesně jak říkáš - bez cukru, svařit s trochou vody, zavařit (horké nalít do sklenic nahřátých v troubě, víčka vyvařit ve vodě a pak ještě jednou zavařit ve vodní lázni). Třeba jablka s jahodami nebo meruňkami bez ničeho dalšího chutnají i mně (a já tyhle věci obecně moc nemusím), takže předpokládám, že s třešněmi by to taky nemuselo být marné :) Jinak pro větší dítě by se mohl snést i trošek toho cukru, kdyby ti to přišlo moc kyselé, případně třeba trocha skořice nebo vanilky, pokud jsi experimentátor. Mrňousům to nechávám úplně plané, stejně to nemají s čím srovnávat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ledabyle odrhnutý, já očesávám bez stopek rovnou.
    dneska mohu zkusit červený se stopkama.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: rybíz odstopkovaný, nebo i se stopkami?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    musím se pochlubit. Dokoupila jsem si k robotu lis na bobuloviny a podobné ovoce a konečně mám rybízovou marmeládu tu pravou hladkou jako od babičky, říkal manžel.
    Funguje dobře, prostě sypu rybíz a teče šťáva, projela jsem to dvakrát - na poprvé byla dřeň dost mokrá - a výtěžek je 800 g šťávy z 1300 g rybízu.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETRUSKA: podlít trochou vody, povařit, rozmixovat, zavařit.
    Rozhodně nezanedbat to zavaření - pokud tam není na konzervaci cukr nebo chemie, potřebuješ se postarat o sterilaci tepelně.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    KAERI: Obávám se, že než by dorazily do Brna, sežrali by je červy :/ už ted jsou tak tak..

    Ale ta přesnídávka pro prtě s jablkama by šla - jak na to bez cukru? Jen svařit a rozmixovat a zavařit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETRUSKA: třešně v rumu
    nechat špačkům
    KAERI
    KAERI --- ---
    PETRUSKA: Strčit do bedýnky a poslat do Brna? ;)

    Domácí nanuk? Dřeň? Pyré pro mrňata, třeba ještě s jabkem? Ochutit jimi vodku?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Mam tady plnej strom tresni a nevim co s nima uz..bublanina byla, zamrazeno mam, dneska jsem zkousela sirup, marmeladu ani kompot nechci. Uniklo mi neco?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    MAR_TINA: jak pises.... letos jsem si akorat spocitala, ze se mi nevyplati samosber ani nikam jezdit, tak jsem je koupila v hol. trznici... loni jsem jeste taky byla ve vrananech...

    ZEMINO: ano, pekne nas tady na OZ masti ;]]] neda se ni delat... jeste donedavna jsem protestovala, ale uz jsem odevzdana a platim ;]
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: mi toho zbylo dost ze všeho - a to rozdávám docela dost :) takže letos jen pár kompotů pro syna i z malin a ostružin a čekám na zeleninu - kečupy,uncle bens směsy a řepu se zelím - toho není nikdy dost
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: nějak nám zbyly taky marmelády z loňka (celekm 18 sklenic :) a tak jsem udělala jen 8 nových ze dvou kil a budu zavořovat jiné věci.
    jen si kupujem košík na snědení, to je stejně nejlepší :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    tak u nás (Ova) se letos prodávaly jahody dokonce i za 29,-/kilo jinak průměr 40.-/kg .. je pravda,že v Pze jsem docela valila oči,za kolik vám je prodávají
    MAR_TINA: jako jo,máš recht,víš co v nich je,já letos zhodnotila,že mám ještě dost zásob marmelád z lonska,tak jsem udělala pár kompotů a knedliky do mrazaku
    WERKA
    WERKA --- ---
    SQUZZA: Na trzích na Hájích myslím měli minulý týden kolem za 120 Kč dvoukiový košík, ale úplně jistá si nejsem - jen jsem šla kolem a nějak moc jsem to nesledovala.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Kupuju ve Vraňanech za 220 Kč koš - 3 kg. Letos je znát, že není optimální počasí, jsou nerovnoměrně dozrálé a pomačkané deštěm, ale marmeláda je z nich dobrá. V současných podmínkách je sezóna kratší, výnosy nižší a odráží se to i na vyšší ceně.
    Může se stát, že za 14 dní začnou dovážet levné jahody z Polska, kvalita taky nebývá špatná, ale jisté to není.

    A stojí mi to za to, protože vím, že ve sklenici mám ze 3/4 jahody a 1/4 cukr a nic víc.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Tak mam kontrolu nad tim, co v tom je...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SQUZZA: bohužel neporadím. .ale za takovou cenu za kilo se snad nevyplatí ani cokoliv vyrábět
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Tak jeste jeden dotaz zkusim, snad uspesneji :) koupim jeste nekde v pze/okoli jahody za slusnou cenu? (Do 70/kg)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Jak delate jahodovou stavu? Mixujete/pasirujete/odstavnujete?
    WERKA
    WERKA --- ---
    AIJA: SQUZZA: Já třešně miluju a jsem schopná jich sníst neuvěřitelné množství. Jenže po koupených mne škrábe v krku (alergie), zatímco po těch, co jím rovnou ze stromu, ne. Na odpeckování mám odpeckovávač (a tedy musím přiznat, že většinu poslední úrody, odpeckovala máma). A rezerva mražených mi vyhovuje - hrnková buchta s třešněmi je ideální nouzovka.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tresen jsem letos uz zkusila, nevim odrudu, ale stavnata krupava a kyselejsi, s badyanem a trochou skorice a hrebicku a za mne tedy dost dobry, na livance ideal... samotna tresen je vetsinou chutove dost chuda, ale koreni ji dost pomuze, vahala jsem nad smeskou, ale takhle dobry.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam