• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: kvůli tobě, jsem tam nasypala červený rybíz i s větvičkama a projelo to hned, spousta šťávy a suchý zbytek. Myslím, že rybíz je nejsnáz lisovatelné ovoce.
    Naopak překvapivě to nefunguje na jahody, jen je šnek rozmačká a tečou otvorem pro dřeň.

    A jahodovo rybízová je dobrá, v poměru cca 1:1 spíš víc rybízová a kyselá. Příště bych dala 2 díly jahod a 1 díl rybízu jen na okyselení jahod.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já na rybízovou marmeládu rvala rybíz do lisu na ovoce vždycky i se stopkama. Ale teda dělala jsem to na prehistorické Etě a když před asi třemi lety chcípla, tak jsem od sousedky dostala nějaký odšťavňovač, jehož značku se nepamatuju. Nicméně taky to strojem proháním 2x jako MAR_TINA:, protože první zbytky jsou dost mokré.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ledabyle odrhnutý, já očesávám bez stopek rovnou.
    dneska mohu zkusit červený se stopkama.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: rybíz odstopkovaný, nebo i se stopkami?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    musím se pochlubit. Dokoupila jsem si k robotu lis na bobuloviny a podobné ovoce a konečně mám rybízovou marmeládu tu pravou hladkou jako od babičky, říkal manžel.
    Funguje dobře, prostě sypu rybíz a teče šťáva, projela jsem to dvakrát - na poprvé byla dřeň dost mokrá - a výtěžek je 800 g šťávy z 1300 g rybízu.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETRUSKA: podlít trochou vody, povařit, rozmixovat, zavařit.
    Rozhodně nezanedbat to zavaření - pokud tam není na konzervaci cukr nebo chemie, potřebuješ se postarat o sterilaci tepelně.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    KAERI: Obávám se, že než by dorazily do Brna, sežrali by je červy :/ už ted jsou tak tak..

    Ale ta přesnídávka pro prtě s jablkama by šla - jak na to bez cukru? Jen svařit a rozmixovat a zavařit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETRUSKA: třešně v rumu
    nechat špačkům
    KAERI
    KAERI --- ---
    PETRUSKA: Strčit do bedýnky a poslat do Brna? ;)

    Domácí nanuk? Dřeň? Pyré pro mrňata, třeba ještě s jabkem? Ochutit jimi vodku?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Mam tady plnej strom tresni a nevim co s nima uz..bublanina byla, zamrazeno mam, dneska jsem zkousela sirup, marmeladu ani kompot nechci. Uniklo mi neco?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    MAR_TINA: jak pises.... letos jsem si akorat spocitala, ze se mi nevyplati samosber ani nikam jezdit, tak jsem je koupila v hol. trznici... loni jsem jeste taky byla ve vrananech...

    ZEMINO: ano, pekne nas tady na OZ masti ;]]] neda se ni delat... jeste donedavna jsem protestovala, ale uz jsem odevzdana a platim ;]
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: mi toho zbylo dost ze všeho - a to rozdávám docela dost :) takže letos jen pár kompotů pro syna i z malin a ostružin a čekám na zeleninu - kečupy,uncle bens směsy a řepu se zelím - toho není nikdy dost
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: nějak nám zbyly taky marmelády z loňka (celekm 18 sklenic :) a tak jsem udělala jen 8 nových ze dvou kil a budu zavořovat jiné věci.
    jen si kupujem košík na snědení, to je stejně nejlepší :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    tak u nás (Ova) se letos prodávaly jahody dokonce i za 29,-/kilo jinak průměr 40.-/kg .. je pravda,že v Pze jsem docela valila oči,za kolik vám je prodávají
    MAR_TINA: jako jo,máš recht,víš co v nich je,já letos zhodnotila,že mám ještě dost zásob marmelád z lonska,tak jsem udělala pár kompotů a knedliky do mrazaku
    WERKA
    WERKA --- ---
    SQUZZA: Na trzích na Hájích myslím měli minulý týden kolem za 120 Kč dvoukiový košík, ale úplně jistá si nejsem - jen jsem šla kolem a nějak moc jsem to nesledovala.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Kupuju ve Vraňanech za 220 Kč koš - 3 kg. Letos je znát, že není optimální počasí, jsou nerovnoměrně dozrálé a pomačkané deštěm, ale marmeláda je z nich dobrá. V současných podmínkách je sezóna kratší, výnosy nižší a odráží se to i na vyšší ceně.
    Může se stát, že za 14 dní začnou dovážet levné jahody z Polska, kvalita taky nebývá špatná, ale jisté to není.

    A stojí mi to za to, protože vím, že ve sklenici mám ze 3/4 jahody a 1/4 cukr a nic víc.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Tak mam kontrolu nad tim, co v tom je...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SQUZZA: bohužel neporadím. .ale za takovou cenu za kilo se snad nevyplatí ani cokoliv vyrábět
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Tak jeste jeden dotaz zkusim, snad uspesneji :) koupim jeste nekde v pze/okoli jahody za slusnou cenu? (Do 70/kg)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Jak delate jahodovou stavu? Mixujete/pasirujete/odstavnujete?
    WERKA
    WERKA --- ---
    AIJA: SQUZZA: Já třešně miluju a jsem schopná jich sníst neuvěřitelné množství. Jenže po koupených mne škrábe v krku (alergie), zatímco po těch, co jím rovnou ze stromu, ne. Na odpeckování mám odpeckovávač (a tedy musím přiznat, že většinu poslední úrody, odpeckovala máma). A rezerva mražených mi vyhovuje - hrnková buchta s třešněmi je ideální nouzovka.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tresen jsem letos uz zkusila, nevim odrudu, ale stavnata krupava a kyselejsi, s badyanem a trochou skorice a hrebicku a za mne tedy dost dobry, na livance ideal... samotna tresen je vetsinou chutove dost chuda, ale koreni ji dost pomuze, vahala jsem nad smeskou, ale takhle dobry.
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    My jsme třešni pokáceli...špačci a na jaře spousta včel, na podzim hromada listí:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam