• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    zavařovací sezona je tady :-)
    ZAVAŘOVACÍ HRNEC 1 800 W - Pondělí, 05.06. - LIDL - správná volba. Kvalita je u nás na 1. místě
    http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetail&id=78008
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    V jakých lahvích uchováváte sirupy?

    Jo a chystám se co nejdříve na rebarborovou, než mi vykvete. Zkusím tuto https://www.hodnedomaci.cz/recepty/rebarborovy-sirup

    LEISHA
    LEISHA --- ---
    ANNNA: Cukrový sirup vydrží, pokud obsahuje víc než 60% cukru.
    S tou šťávou ti úplně nerozumím, ale mě se pro tyhle případy osvědčilo ze šťávy udělat ledový kostky a podle potřeby vyndavat z mrazáku a vhazovat do limonády.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Když jsme u trvanlivosti:
    Občas dělám takové rychlé jednoduché domácí limonády, kde se v zásadě opakuje - rozpustit cukr, něčím to okyselit, něčím to navonět. Tj. rozpustím cukr, dám tam citrón, něco pro barvu a vůni (v létě čerstvé, v zimě zmrzlé ovoce z mrazáku, mátu, zázvor...). Nejvíc času zabere rozpustit ten cukr. Napadlo mě zjednodušit si život a připravit čistý cukrový sirup. Vydrží to? Skladovat v lednici/na lince? Případně kdyby byly zrovna levné citrony, vydržela by v tom třeba týden citronová za studena vylisovaná šťáva, nebo je to bez toho vstupního převaření bez šance?
    MVEK
    MVEK --- ---
    ZOIDBERG: Jo, to stačí. Těch stromů tolik není:-), takže se to vypije brzy. Ale škoda, že se už dědy nemůžu zeptat, víme všichni dobře, že s plenami nebo filtračními papíry vyváděl. on přitom měl dost času vypozorovat, že se drť zvedne během těch pár dnů, a tak maximálně filtrovat až tehdy, ale opět stáčením kohoutkem nebo hadičkou a pak přes filtr.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MVEK: Mošty je nechat v chladnu vyčeřit, stačí i do druhého dne, ideálně ve velké nádobě s kohoutkem nade dnem kvůli snadnému stočení bez laborace s hadičkou. Žádné zázračné metody filtrace v domácích podmínkách asi nejsou. Průmyslově se používají velké a drahé křemelinové filtry, vinaři stáčejí víno přes deskové filtry z hobrafiltu, ale je k tomu třeba dosti drahé zařízení. Plachetky jsou slepá ulička.
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    MVEK: Bylinný sirupy dělám i s kyselinou citrónovou, i bez ní (podle toho, jestli ho chci používat na limošku nebo třeba jako sirup proti kašli).
    Sirupy vydržej zavařený asi že neomezeně (tři roky mám vyzkoušený). Ale když se otevřou, tak ten s kyselinou citrónovou v pohodě vydrží měsíc dva otevřenej (dýl nevím bo se to vždycky spotřebovalo), ten bez ní začne v létě během pár týdnů plesnivět....
    MVEK
    MVEK --- ---
    MOIRAIN: Souhlas, já to zmínil ale jen mezi řečí.


    BALAENA: Možná, tohle je tedy úsměvné:-).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MVEK: jasně, ale prostě, když se ptáš na exaktně zjištěné věci, jako je konzervace, tak tam moc pocity nemají místo
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MVEK: to bude tohle...

    Kyselina citronová se kvůli své příjemně kyselé chuti používá jako potravinářská přísada a je označena číselným kódem E 330. Kyselina citronová přírodního původu se vyskytuje především v citronech a citrusových plodech, pro potřeby potravinářského průmyslu se kyselina citronová vyrábí fermentací třtinového cukru nebo melasy. Podle svého chemického složení patří mezi organické kyseliny. V potravinářském průmyslu má kyselina citronová široké využití - používá se např. v konzervárenské praxi ke snížení pH, působí jako antioxidant, je stabilizátorem barvy ve výrobcích z ovoce, umožňuje tvorbu některých pektinových gelů, srážení mléka chymosinem, zabraňuje tvorbě krystalů v cukrovinkách. V lidském organismu je kyselina citronová biochemicky velmi významná protože zahajuje složitý cyklus chemických reakcí, kterými se odbourávají bílkoviny, tuky a sacharidy až na konečné produkty oxid uhličitý a vodu. Tento cyklus reakcí je označován jako cyklus kyseliny citronové neboli citrátový cyklus a nebo podle svého objevitele v roce 1937 Krebse jako Krebsův cyklus. A protože v německém jazyce slovo der Krebs znamená v medicině rakovina, vznikla tak ničím neopodstatněná fáma označující kyselinu citronovou za rakovinotvornou (kancerogenní) a poškozující zcela zásadní význam kyseliny citronové v metabolizmu.
    http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/legislativa/stanovisko-kyselina-citronova.pdf
    MVEK
    MVEK --- ---
    MOIRAIN: Já to vím, ale logika pocitu vždy neporučí. To je jak s pověrčivostí. Kolik lidí absolutně odmítá cokoliv vzpírajícího se vědě, a přesto dělá nějaký rituál z nějaké pověrčivosti, rodinného zvyku... Tak to ber tak. A na druhou stranu je občas dobré mít nějaké přesvědčení, víru, i iracionální. Je snad podstatné, a dobře, že kvůli tomu pocitu neodmítám dát dítě očkovat, nebo neodmítám navštívit lékaře s vážným problémem, nebo nepřikazuji lidem kolem sebe, co jíst atd.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MVEK: hele, když tě nezajímá realita, ale dojmy, tak je to dost těžký, podívej se, kolik té kyseliny v tom sirupu je - 50 g na 1,5 l tekutiny (ono to nějak nabude, tak pro jednoduchost, na 2 l finálního sirupu), takže koncentrace je 2,5 % v sirupu (bude trochu jiná, protože hustota sirupu je jiná, než vody, ale pro účely představy to stačí); do 100 ml tekutiny se dává sirupu kolik? Komerční sirupy doporučují ředění 1:7, kdy je to pak nesnesitelně sladké, tak dejme tomu, že 1:15 je realita. Jednoduchou trojčlenkou zjistíš, že pak v litru bude baj voko, 0,16 g kyseliny citronové. Což je řádově míň, než v jablkách.
    Nebo si chceš hrát na Cimrmana a hledat cesty, kudy to nevede, tak se o principy nezajímej a dál si věř blbostem.
    MVEK
    MVEK --- ---
    MOIRAIN: A říkal jsem, že jsou racionální?
    Je to v "todo" s velmi malou prioritou dostat se k původu toho drbu, že je dobré to s ní nepřehánět. Ale v rámci nedostatku času/otázce priorit preferuji pestrost, Citrónovka je běžná ve všem možném, takže její příjem bude vysoký i tak. Marmelády nejím denně, ba ani týdně, takže tam je mi to fuk. Ale uznávám, že obecně asi není zejména na imunitu apod. dobré dělat sladké sirupy, je lepší nasušit a dělat čaje.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MVEK: nevyrábí se synteticky, nýbrž biochemicky, tvoje obavy jsou zhruba stejně iracionální, jako důvěra v homeopatii a strach z GMO a chemtrails
    MVEK
    MVEK --- ---
    MOIRAIN: Jj, ale jako přísada se nevyrábí extrahováním z ovoce. No a když už právě v něm je, tak radši nepřehánět (ale no, to platí i pro ten cukr, a jak jsem říkal, tomu se u konzervace nevyhnu; nebo tipuji, ale nevím, že pak to budou diskutabilnější metody nebo přísady).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MVEK: a jsi si vědom faktu, že kyselina citronová je ve veškerém ovoci? A že je to látka, kterou si tělo samo vyrábí, tudíž je tělu vlastní? (samozřejmě ji nejíst po lžičkách)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Já rozhodně děkuju za trpělivost, ta je na fórech a chatech vzácná, v IT nebo jiných oblastech, kde se vyznám, bývám zas naopak já často ten poslední trpělivý i s "blbcem".


    MOIRAIN: A co se týče té citrónovky. Není to nic moc racionálního. Nevyhýbám se jí, to zas ne, ale nechci to s ní přehánět, stejně jako jinak s cukry (ano, v zavařování to moc nejde se mu vyhnout). Ale i kvůli nějakému návodu na sirup ji doma nově mám.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    http://slideplayer.cz/slide/1899337/ tady je takový rychlopřehled o konzervaci potravin pro nestudující (Voldřich byl vedoucí ústavu konzervace potravin)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MVEK: tak jaksi ono napsat příspěvek k věci s ověřením zdrojů taky není hned...

    ale ano, nejlepší postup je, pokud to nemáš vystudované a nechceš věnovat čas teorii, se držet praktické aplikace, kterou už odzkoušeli jiní. A časem třeba přidat tu teorii.

    Jinak toho Balaštíka doporučuju, je to takový almanach, sama po něm sahám pokaždé, když potřebuju přesné konzervační postupy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam