MVEK: hele, když tě nezajímá realita, ale dojmy, tak je to dost těžký, podívej se, kolik té kyseliny v tom sirupu je - 50 g na 1,5 l tekutiny (ono to nějak nabude, tak pro jednoduchost, na 2 l finálního sirupu), takže koncentrace je 2,5 % v sirupu (bude trochu jiná, protože hustota sirupu je jiná, než vody, ale pro účely představy to stačí); do 100 ml tekutiny se dává sirupu kolik? Komerční sirupy doporučují ředění 1:7, kdy je to pak nesnesitelně sladké, tak dejme tomu, že 1:15 je realita. Jednoduchou trojčlenkou zjistíš, že pak v litru bude baj voko, 0,16 g kyseliny citronové. Což je řádově míň, než v jablkách.
Nebo si chceš hrát na Cimrmana a hledat cesty, kudy to nevede, tak se o principy nezajímej a dál si věř blbostem.