• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: klid. já výbuch nikdy neviděla, jen mě jím všichni děsili :)

    zkusím, udělám obří pekáč ratatouille a nacpu ho sklenic.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem letos směs na topinky (cuketa, rajčata, paprika, cibule, česnek) zavařovala poprvé, takže praktickou zkušenost s trvanlivosti nemám, ale zádrhel v tom nevidím. Akorát zavařuju v hrnci na plotně "vod voka" (přivedu k varu, pak stáhnu pod bod varu - tj. tak aby to nebublalo).
    Nedávala jsem žádný konzervační přípravek, takže jsi mne teď trochu vyděsila vybuchováním :-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Naliju / nandám do sklenic, zašroubuju (šlo by i zavíčkovat), sklenice postavím do myčky dnem dolů, víčkem nahoru. Pustím program na nejvyšší teplotu, bez prášku :). Až to vychladne, poťukáním zkontroluju, zda se víčka chytla.

    Vyzkoušeno na kyselé okurky, vařená a pečená rajčata, hruškový a broskvový kompot a marmelády, které se nechytly prostým vystydnutím. Do všeho ale dávám konzervanty, buď přípravek na zavařování (marmelády, okurky) nebo pomůcku ke konzervování (= kyselina sorbová), hlavně k rajčatům a hruškám, oboje rádo kvasí a vybuchuje.
    KAERI
    KAERI --- ---
    MAR_TINA: Zavařit v myčce? Jak se zavařuje v myčce?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Když lze zavařit pečená rajčata, lečo apod., neměl b být problém zavařit i ratatouille, tedy krájenou zeleninu upečenou v troubě? Sešlapat do sklenic a zavařit v myčce. Nebo tam mám někde zádrhel?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: mimochodem, jsem úplně pitomá. zcela jsem zapomněla, že máme sušičku ovoce. Takže ovoce před zámrazem omyju a na chvíli dám na nízkou teplotu do sušičky, pak s tácem ze sušičky rovnou do mrazáku a druhý den sesypat do pytláku.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Mrazím je běžně a třeba do knedlíků je pak balím ještě zmrzlé. Líp se to balí. A vlastně i na táč je dávám jen povolené a ne úplně rozmražené.
    Do sáčků je dávkuju zhruba "na plech" táče.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ptačí hovna jsou viditelná, takže tomu se snad vyhnu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: manžel vzkazuje, že posrané ovoce je taky bio :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tu jsem stejně chtěla koupit a zrovna dneska si na ní udělala místo :) Zítra se vydám do domácích potřeb.

    Jo, vypadám trochu v módu prase, ale stále více zjišťuji, že čím méně mytí, tím lepší zachování ovoce a zeleniny. Ovšem musí to mít hranice, to zas jo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: mně teda i na čisté zahradě serou na ovoce ptáci, ale to je na vkusu každého soudruha :-)
    jinak můj objev loňského léta je odstředivka na salát - asi ji tím odrovnám rychleji, než kdybych do ní dávala jen salátové listy, ale na základní osušení ovoce před zpracováním je super.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: vypeckovat neumyté a otřené. Jo a zahradu máme čisťoučkou :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: zas pak budeš vypeckovávat ty rozbředlé... nebo je chceš vypeckovat neumyté?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: pomůžu si tím, že je nemusím osušovat a nepřimrznou :)
    budu je teda mrazit na táce potaženém folií a sesypávat do pytle až mražené
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: jak si tím pomůžeš? rozbřednou, protože voda v dužině při mrznutí zvětší objem a potrhá buněčnou strukturu.
    ale jak říká BALAENA, who cares, když to stejně hodláš upéct? Mrazím meruňky i švestky, vypeckované a na půlky. Doporučuju po případném umytí dobře osušit/nechat uschnout, ať je potom dostaneš od sebe.

    jen teda, NEdoporučuju dávat na koláč zmrzlé, ale naopak skoro rozmražené. Narozdíl od drobného bobulového ovoce, u nějž je to jedno, u těchhle větších kousků typu meruňky jsem udělala tu zkušenost, že jak drží v sobě chlad, tak těsto/náplň kolem se peče o hodně pomaleji než zbytek koláče, což vede ke značně suboptimálním výsledkům.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BALAENA: ještě mě napadá je mrazit neumyté, max. otřené, aby na nich nebyla vlhkost. Stejně je ten strom čistej :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAR_TINA: zamražený půlky bez pecek jdou určitě na "plošný" koláč na plechu, prostě to pokladeš ještě skoro zmrzlý, trochu rozbřednou během pečení, ale to už ti to nevadí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Slívy.
    Začly padat krásné velké skvělé slívy. Povidel a marmelády máme z loňska dost, šťávu, čaj a kompot nechci. Sušení je možnost, když zbudou (a to zbudou).
    1) Potřebovala bych hlavně poradit, jestli jdou nějak šikovně zamrazit (asi půlky bez pecek), aby se prodloužila doba skvělých koláčů (typ těsto, tvarok, slívy, drobenka). Matka tvrdí, že po rozmrznutí rozbřednou.
    2) Máte někdo úplně vyzkoušený úplně božský recept na nějaký pikantní švestkový kečup, čatný, relish nebo tak něco?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TRISSIE: Letos jsem dělala i chutney, jako dobrý je to :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: třeba toho někdo tady využije, ale já se musím držet na uzdě, už tak máme spižírnu plnou ještě i loňských marmelád :-)
    ale že jo, co kdyby se příští rok neurodilo :-) a je pravda, že meruňky jsme loni měli dohromady asi tři, tak to se šiklo, že jsem jich rok předtím zmarmeládovala víc.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: kdyby je bylo jak dostat od Přelouče, mám jich na chalupě bratru sestře patnáct přepravek, chalupa se prodává a kupci to stejně nejspíš vyhoděj...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam