• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: pomůžu si tím, že je nemusím osušovat a nepřimrznou :)
    budu je teda mrazit na táce potaženém folií a sesypávat do pytle až mražené
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: jak si tím pomůžeš? rozbřednou, protože voda v dužině při mrznutí zvětší objem a potrhá buněčnou strukturu.
    ale jak říká BALAENA, who cares, když to stejně hodláš upéct? Mrazím meruňky i švestky, vypeckované a na půlky. Doporučuju po případném umytí dobře osušit/nechat uschnout, ať je potom dostaneš od sebe.

    jen teda, NEdoporučuju dávat na koláč zmrzlé, ale naopak skoro rozmražené. Narozdíl od drobného bobulového ovoce, u nějž je to jedno, u těchhle větších kousků typu meruňky jsem udělala tu zkušenost, že jak drží v sobě chlad, tak těsto/náplň kolem se peče o hodně pomaleji než zbytek koláče, což vede ke značně suboptimálním výsledkům.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BALAENA: ještě mě napadá je mrazit neumyté, max. otřené, aby na nich nebyla vlhkost. Stejně je ten strom čistej :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAR_TINA: zamražený půlky bez pecek jdou určitě na "plošný" koláč na plechu, prostě to pokladeš ještě skoro zmrzlý, trochu rozbřednou během pečení, ale to už ti to nevadí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Slívy.
    Začly padat krásné velké skvělé slívy. Povidel a marmelády máme z loňska dost, šťávu, čaj a kompot nechci. Sušení je možnost, když zbudou (a to zbudou).
    1) Potřebovala bych hlavně poradit, jestli jdou nějak šikovně zamrazit (asi půlky bez pecek), aby se prodloužila doba skvělých koláčů (typ těsto, tvarok, slívy, drobenka). Matka tvrdí, že po rozmrznutí rozbřednou.
    2) Máte někdo úplně vyzkoušený úplně božský recept na nějaký pikantní švestkový kečup, čatný, relish nebo tak něco?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TRISSIE: Letos jsem dělala i chutney, jako dobrý je to :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: třeba toho někdo tady využije, ale já se musím držet na uzdě, už tak máme spižírnu plnou ještě i loňských marmelád :-)
    ale že jo, co kdyby se příští rok neurodilo :-) a je pravda, že meruňky jsme loni měli dohromady asi tři, tak to se šiklo, že jsem jich rok předtím zmarmeládovala víc.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: kdyby je bylo jak dostat od Přelouče, mám jich na chalupě bratru sestře patnáct přepravek, chalupa se prodává a kupci to stejně nejspíš vyhoděj...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: jsme doma už deset dní :)
    úroda bohužel nepočká, ale rybíz i angrešty už jsou zpracované, venku je už jen ta aronie (tu o víkendu odšťavním na sirup), a na švestky a jablka je ještě naštěstí čas.
    akorát mi nějak dochází zavařovací sklenice!

    jinak ten lisovací nástavec na Boženu je fakt něco. Nechápu, jak jsem bez něj mohla žít! Jen by to chtělo ještě něco na separaci dužiny a čiré šťávy, vykapat angrešt byla práce pro vraha (a stejně ta dužina byla tak šťavnatá, že jsem z ní ještě udělala džem).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: eh, kdy??? nevrátila ses nedávno z porodnice? ;)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: Já bych dala jahody (je pravda, že jsme tak likvidovali letité dřeně z mrazáku), jakmile jsme tam nedali jahody a švestky (místo těch máš meruňky), bylo to takový jalový.
    A zázvor, určitě zázvor, na kostičky nebo strouhanej.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu ještě košík meruněk, džem už je hotový, zamraženo na zimu mám, tvarohových knedlíků v mrazáku čtyři várky, kynuté už taky byly... tak mě napadl pečený čaj.
    Co by se k těm meruňkám hezky hodilo za další ovoce? Mám zamražený rybíz a třešně, nějakou směs lesního ovoce, na keři ještě aronie, plus můžu něco ještě přikoupit.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ceka me perna sobota ;-)

    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LUCIASHECK: jestli ultimátní nevím, ale vloni jsem dělala švestky, jablka, bezinky a citrony se sladkým kořením, u pečení trochu poslala a všem moc chutnal, neb byl hustý :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Mohla bych vás poprosit o tip na vaše osvědčené ultimátní kombo na pečený čaj?
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    JAJITA: Letos jsem ho vařila (bylo to na přání tymiánový maniačky, samotnou by mě to nenapadlo, ale i mě to přijde fajn). Plněj hrnec tymiánu jsem zalila vodou, zahřála na 70°, nechala pár hodin stát, vylovila tymiány, přidala cukr, znova zahřála na 90° a slila do lahví.
    S vodou s citrónem je moc dobrej.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    GALE: díky, asi ho teda vyzkouším, mám to s ním nastejno :)
    GALE
    GALE --- ---
    JAJITA: Teď nevím, jestli ti pomůžu, ale pila jsem ho v jedné kavárně v domácí limonádě s malinami. A stojí za to. Já jsem ale tymiánový šílenec a dávám ho málem i do krupicove kaše.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Tak jinak. Sirup za tu práci nestojí:-)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    Nějaký osvědčený poměr rebarbory a jahod do džemu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam