• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: jo, dřín je v plánu, ale musíme mu udělat místo. Pár let to bude trvat, nejdřív potřebuju opěrnou zeď pod svah u plotu a tam pak bude místo na keřový pás.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Zasadit. Ne vážně, mám jeden starý na zahradě. Loni jsem koupila v Droždíně dřín jantarový. Roste spíš do výšky, takže nezabere tolik místa. Sadila jsem loni na podzim a letos už měl 300 g plodů. Navíc je sladký, takže se dá jíst jen tak.


    VODOMERKA: Asi to tak dopadne, všude nacházím jen recepty na marmeládu a kompot.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FKA82: dělali jsme z nich marmeládu. zajímavě pikantní :)
    MAR_TINA: www.na-ovoce.cz ;) - mapa... (my je sbírali v Ploskovicích v zámecké zahradě) https://www.instagram.com/p/BYa88OlAWR-/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: jé a nemáš návod, kde sehnat dřínky? :)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Máte prosím někdo nápad co s dřínky? Už jsem naložila do rumu a nezralé nakládala ale olivy. Mám tu ale pořád ještě košík a nevím co s tím.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Nakonec bylo rakytniku malo, tak jsou 4 dily rakytnikove stavy, 1 dil malinove stavy a je to vynikajici :) nechutna tak "zdrave" jako kupovane rakytnikove sirupy co jsem pila.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Do marmelády jsem naposledy použila při svaření skořici a citronovou kůru a citronový pektin místo želírovacího cukru.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    FKA82: diky, zitra se jde na to:)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    BONEMINA: Rakytníkový sirup je u nás nejoblíbenější. Odšťavním rakytník (dělám na lisu na bobuloviny, co mám k Boženě) a šťávu svařím s cukrem. Na 1l šťávy dávám 1 kg cukru. Dám do lahví a otočím dnem vzhůru.
    Jinak doporučuju část šťávy zmrazit do sáčků na led, dávám pak v zimě do čaje s medem.
    A letos jsem objevila smoothie z rakytníku a banánu a je vynikající.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mate prosim nekdo ozkouseny recept na rakytnikovy sirup nebo marmeladu?
    AIJA
    AIJA --- ---
    VODOMERKA:
    Spáchala jsem to spolu se špendlíky a troškou skořice. Dobrý je to.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: nedělám teda ratatouille, ale směs ala uncle Bens a nezavaruju, jen otočím dnem vzhůru. .rok to vydrží v klidu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: dík za zkušenost :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: zavařovala jsem ratatouille dvakrát, byla z toho srajda, tak už to nedělám.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    AIJA: kamarádi dělají rakytník v medu. ale je třeba použít sušený, jinak se do medu dostane moc vody a kvasí.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Máte někdo nápad jak chuťově vylepšit rakytníkovou marmeládu?
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    pečenou zeleninu narvu do sklenic a zavařuju zase v troubě. Nikdy žádný problém.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: klid. já výbuch nikdy neviděla, jen mě jím všichni děsili :)

    zkusím, udělám obří pekáč ratatouille a nacpu ho sklenic.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem letos směs na topinky (cuketa, rajčata, paprika, cibule, česnek) zavařovala poprvé, takže praktickou zkušenost s trvanlivosti nemám, ale zádrhel v tom nevidím. Akorát zavařuju v hrnci na plotně "vod voka" (přivedu k varu, pak stáhnu pod bod varu - tj. tak aby to nebublalo).
    Nedávala jsem žádný konzervační přípravek, takže jsi mne teď trochu vyděsila vybuchováním :-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Naliju / nandám do sklenic, zašroubuju (šlo by i zavíčkovat), sklenice postavím do myčky dnem dolů, víčkem nahoru. Pustím program na nejvyšší teplotu, bez prášku :). Až to vychladne, poťukáním zkontroluju, zda se víčka chytla.

    Vyzkoušeno na kyselé okurky, vařená a pečená rajčata, hruškový a broskvový kompot a marmelády, které se nechytly prostým vystydnutím. Do všeho ale dávám konzervanty, buď přípravek na zavařování (marmelády, okurky) nebo pomůcku ke konzervování (= kyselina sorbová), hlavně k rajčatům a hruškám, oboje rádo kvasí a vybuchuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam