• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: dík za zkušenost :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: zavařovala jsem ratatouille dvakrát, byla z toho srajda, tak už to nedělám.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    AIJA: kamarádi dělají rakytník v medu. ale je třeba použít sušený, jinak se do medu dostane moc vody a kvasí.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Máte někdo nápad jak chuťově vylepšit rakytníkovou marmeládu?
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    pečenou zeleninu narvu do sklenic a zavařuju zase v troubě. Nikdy žádný problém.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: klid. já výbuch nikdy neviděla, jen mě jím všichni děsili :)

    zkusím, udělám obří pekáč ratatouille a nacpu ho sklenic.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem letos směs na topinky (cuketa, rajčata, paprika, cibule, česnek) zavařovala poprvé, takže praktickou zkušenost s trvanlivosti nemám, ale zádrhel v tom nevidím. Akorát zavařuju v hrnci na plotně "vod voka" (přivedu k varu, pak stáhnu pod bod varu - tj. tak aby to nebublalo).
    Nedávala jsem žádný konzervační přípravek, takže jsi mne teď trochu vyděsila vybuchováním :-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Naliju / nandám do sklenic, zašroubuju (šlo by i zavíčkovat), sklenice postavím do myčky dnem dolů, víčkem nahoru. Pustím program na nejvyšší teplotu, bez prášku :). Až to vychladne, poťukáním zkontroluju, zda se víčka chytla.

    Vyzkoušeno na kyselé okurky, vařená a pečená rajčata, hruškový a broskvový kompot a marmelády, které se nechytly prostým vystydnutím. Do všeho ale dávám konzervanty, buď přípravek na zavařování (marmelády, okurky) nebo pomůcku ke konzervování (= kyselina sorbová), hlavně k rajčatům a hruškám, oboje rádo kvasí a vybuchuje.
    KAERI
    KAERI --- ---
    MAR_TINA: Zavařit v myčce? Jak se zavařuje v myčce?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Když lze zavařit pečená rajčata, lečo apod., neměl b být problém zavařit i ratatouille, tedy krájenou zeleninu upečenou v troubě? Sešlapat do sklenic a zavařit v myčce. Nebo tam mám někde zádrhel?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: mimochodem, jsem úplně pitomá. zcela jsem zapomněla, že máme sušičku ovoce. Takže ovoce před zámrazem omyju a na chvíli dám na nízkou teplotu do sušičky, pak s tácem ze sušičky rovnou do mrazáku a druhý den sesypat do pytláku.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Mrazím je běžně a třeba do knedlíků je pak balím ještě zmrzlé. Líp se to balí. A vlastně i na táč je dávám jen povolené a ne úplně rozmražené.
    Do sáčků je dávkuju zhruba "na plech" táče.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ptačí hovna jsou viditelná, takže tomu se snad vyhnu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: manžel vzkazuje, že posrané ovoce je taky bio :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tu jsem stejně chtěla koupit a zrovna dneska si na ní udělala místo :) Zítra se vydám do domácích potřeb.

    Jo, vypadám trochu v módu prase, ale stále více zjišťuji, že čím méně mytí, tím lepší zachování ovoce a zeleniny. Ovšem musí to mít hranice, to zas jo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: mně teda i na čisté zahradě serou na ovoce ptáci, ale to je na vkusu každého soudruha :-)
    jinak můj objev loňského léta je odstředivka na salát - asi ji tím odrovnám rychleji, než kdybych do ní dávala jen salátové listy, ale na základní osušení ovoce před zpracováním je super.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: vypeckovat neumyté a otřené. Jo a zahradu máme čisťoučkou :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: zas pak budeš vypeckovávat ty rozbředlé... nebo je chceš vypeckovat neumyté?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: pomůžu si tím, že je nemusím osušovat a nepřimrznou :)
    budu je teda mrazit na táce potaženém folií a sesypávat do pytle až mražené
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: jak si tím pomůžeš? rozbřednou, protože voda v dužině při mrznutí zvětší objem a potrhá buněčnou strukturu.
    ale jak říká BALAENA, who cares, když to stejně hodláš upéct? Mrazím meruňky i švestky, vypeckované a na půlky. Doporučuju po případném umytí dobře osušit/nechat uschnout, ať je potom dostaneš od sebe.

    jen teda, NEdoporučuju dávat na koláč zmrzlé, ale naopak skoro rozmražené. Narozdíl od drobného bobulového ovoce, u nějž je to jedno, u těchhle větších kousků typu meruňky jsem udělala tu zkušenost, že jak drží v sobě chlad, tak těsto/náplň kolem se peče o hodně pomaleji než zbytek koláče, což vede ke značně suboptimálním výsledkům.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam