• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    ATUARFIK: Co prosim te znamena "závit takový ten jakože šroubovací, ale mělký"? To je asi neco jineho nez klasicke sroubovaci presnidavkove uzavery napr. od Hello?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Poslední pokus, než to odnesu do skla. Nechcete někdo sklenice od přesnídávek?
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Prázdné sklenice od dětské přesnídávky (cca.50ks) / Tuchoměřice, Praha ]
    TABBY
    TABBY --- ---
    Proč se do povidel přidává ocet?
    ADD
    ADD --- ---
    Jde pouzit obycejny masomlynek z Lidlu na odstavnovani rybizu? Pokud ano, ktery nastavec? Diky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    někdo tu psal kdysi, že dělá mirabelkový sirup? Prosím prosím postup!
    GALE
    GALE --- ---
    BLANITCHKA: Lehce jsem povařila a rozmixovala třešně a meruňky a nakydala do většího tvoritka na led. Kostičky skladuji v zip pytlíku a v případě potřeby hodím do jablek, jogurtu nebo jogurtu s jablky.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Rozumím a děkuju mockrát!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: a ano, zamrazila bych teď pyré a na podzim přihodila k jablkům/hruškám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Moment- takovej ten lis, jak jede šťáva a padá talovej had ze šlupek a stopek/listí? To měl svýho času děda na chatě na ruční pohon!

    Máš přímo link- na telefonu se mi blbě hledá..? Pokud je to standard příslušenství k Božence (jako , že se do dá objednat), tak to asi nutně potřebuju :))) to bude akvizice jak bič. Vím, že tam byl lis na citrusy (odstředivej) a ten byl dost na h***.

    Takže nejlepší z tvý zkušenosti se jeví mrazit drobné ovoce (nebo pyré/ štávu z něj teď a na podzim smíchat v nějakém poměru s jabka/hrušky/ švestky a společně zavařit/ sterilizovat?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    když jsme u odšťavňování
    mám odšťavňovací nástavec na robot typu rotující šnek, viz obrázek
    dají se do toho nasypat višně s peckama? pořád mi přijde, že ne a ne,a le kdyby ... :)

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: pokud nebudeš dávat cukr, tak musíš použít chemii nebo sterilizovat, to je základní pravidlo.
    Jinak letní ovoce je po tepelné úpravě překvapivě kyselé, doporučuju kombinovat s jablky, které to osladí.

    Jo a samozřejmě dobré odpeckovávání, nemůžu si vynachválit odšťavňovací nástavec na Boženku...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Má někdo ultimátní recepty na dětské přesnídávky z letního ovoce- maliny, rybízy, josty, angrešty, který nejsou rozvařený do mrtva s kilem cukru?

    Topíme se v domácím (dokonale zralém a bio ovoci), tak bych si připravila na podzim/zimu, kdy pojedeme příkrmy ve velkým.


    Něco zamrazím, ale je toho prostě na jeden mrazák moc, plus bych měla ráda trvanlivej "špajzovej" výrobek, co se dá otevřít kdykoliv a jíst (třeba na cesty/ výlety a tak).

    Děkuju předem za jakýkoliv nasměrování/ zkušenosti
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Aha, tak to se mi zdálo málo barevné. U nás v cukrárně to dobarvují.
    WERKA
    WERKA --- ---
    AIJA: Já si myslím, že na vůni to nebude nijak výrazné, ale pokud se barva vyvede jako u toho sirupu, bude to aspoň dekorativní. U sirupu se ta barva ztratí naředěním sodovkou a zatím mne nenapadlo jiné použití.
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Fialkový cukr je voňavější, ale vlastně ho používám jen k povrchnímu pocukrování. Jiné využití, třeba jako vanilkového cukru, mě nějak nezaujalo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    WERKA: Barva pěkná :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Experimentálně jsem zkoušela fialkový sirup (recept tady - http://werka13.blog.cz/1804/fialkovy-sirup ). Je to hezky fialové (a strašně sladké ;-)), ale po fialkách to nevoní. Do sodovky to není nejhorší, ale reprízovat za rok to asi spíš nebudu. Jestli nám chalupu obrostou fialky jako letos, tak pro změnu zkusím fialkový cukr.

    AIJA
    AIJA --- ---
    KAERI:
    Nakrájet a dát na plech a papír do trouby na méně než 70stupňů. Klidně přes noc a při čůrání zkonroluješ, prohrábneš nebo vypneš:-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KAERI: můžeš koupit https://bionaire.cz/ezidri/krajec.htm a dělat spirály, které pak provlíkneš špagátem a pověsíš mimo dosah předškolní komando :)
    Jinak sušička by byla ideální volba, ale tak záleží, abys ji využila. Pro pár křížal je to zbytečný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam