• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Fialkový cukr je voňavější, ale vlastně ho používám jen k povrchnímu pocukrování. Jiné využití, třeba jako vanilkového cukru, mě nějak nezaujalo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    WERKA: Barva pěkná :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Experimentálně jsem zkoušela fialkový sirup (recept tady - http://werka13.blog.cz/1804/fialkovy-sirup ). Je to hezky fialové (a strašně sladké ;-)), ale po fialkách to nevoní. Do sodovky to není nejhorší, ale reprízovat za rok to asi spíš nebudu. Jestli nám chalupu obrostou fialky jako letos, tak pro změnu zkusím fialkový cukr.

    AIJA
    AIJA --- ---
    KAERI:
    Nakrájet a dát na plech a papír do trouby na méně než 70stupňů. Klidně přes noc a při čůrání zkonroluješ, prohrábneš nebo vypneš:-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KAERI: můžeš koupit https://bionaire.cz/ezidri/krajec.htm a dělat spirály, které pak provlíkneš špagátem a pověsíš mimo dosah předškolní komando :)
    Jinak sušička by byla ideální volba, ale tak záleží, abys ji využila. Pro pár křížal je to zbytečný.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAERI: nevyjde levněji pořídit sušičku? tou troubou je to na dlouho...
    KAERI
    KAERI --- ---
    Nevím, jak moc sem ten dotaz spadá, ale doufám, že mi zdejší konzervaceschopné osazenstvo poradí :)

    Mám spoooustu jablek, chtěla bych udělat křížaly. Blahé paměti moje babička prostě nakrájela jablka a frkla je na novinách na topení. To se střemi živými předškolními dítky nepřipadá moc v úvahu. Tak jsem si říkala, že bcyh to zkusila v troubě. Mám plynovku, dala bych ji na minimum a pootevřela dvířka - jablka by byla na roštu na pečícím papíře. Nebo by bylo lepší ji rozehřát, vypnout a jablka do ní strčit pak? Nebo máte jiné fígle? Křížaly dělám (ještě nedělám, ale budu) poprvé. Děkuji.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Tak z dřínů je kompot a marmeláda. A teď si jdu pro radu co s kdoulema. Udělal jsem marmeládu, dneska budu dělat kdoulový sýr a uvažuju co dál. Loni jsem dělala likér ale moc se nepovedl, nemáte někdo ověřený recept?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: jo, dřín je v plánu, ale musíme mu udělat místo. Pár let to bude trvat, nejdřív potřebuju opěrnou zeď pod svah u plotu a tam pak bude místo na keřový pás.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Zasadit. Ne vážně, mám jeden starý na zahradě. Loni jsem koupila v Droždíně dřín jantarový. Roste spíš do výšky, takže nezabere tolik místa. Sadila jsem loni na podzim a letos už měl 300 g plodů. Navíc je sladký, takže se dá jíst jen tak.


    VODOMERKA: Asi to tak dopadne, všude nacházím jen recepty na marmeládu a kompot.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FKA82: dělali jsme z nich marmeládu. zajímavě pikantní :)
    MAR_TINA: www.na-ovoce.cz ;) - mapa... (my je sbírali v Ploskovicích v zámecké zahradě) https://www.instagram.com/p/BYa88OlAWR-/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: jé a nemáš návod, kde sehnat dřínky? :)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Máte prosím někdo nápad co s dřínky? Už jsem naložila do rumu a nezralé nakládala ale olivy. Mám tu ale pořád ještě košík a nevím co s tím.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Nakonec bylo rakytniku malo, tak jsou 4 dily rakytnikove stavy, 1 dil malinove stavy a je to vynikajici :) nechutna tak "zdrave" jako kupovane rakytnikove sirupy co jsem pila.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Do marmelády jsem naposledy použila při svaření skořici a citronovou kůru a citronový pektin místo želírovacího cukru.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    FKA82: diky, zitra se jde na to:)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    BONEMINA: Rakytníkový sirup je u nás nejoblíbenější. Odšťavním rakytník (dělám na lisu na bobuloviny, co mám k Boženě) a šťávu svařím s cukrem. Na 1l šťávy dávám 1 kg cukru. Dám do lahví a otočím dnem vzhůru.
    Jinak doporučuju část šťávy zmrazit do sáčků na led, dávám pak v zimě do čaje s medem.
    A letos jsem objevila smoothie z rakytníku a banánu a je vynikající.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mate prosim nekdo ozkouseny recept na rakytnikovy sirup nebo marmeladu?
    AIJA
    AIJA --- ---
    VODOMERKA:
    Spáchala jsem to spolu se špendlíky a troškou skořice. Dobrý je to.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: nedělám teda ratatouille, ale směs ala uncle Bens a nezavaruju, jen otočím dnem vzhůru. .rok to vydrží v klidu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: dík za zkušenost :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: zavařovala jsem ratatouille dvakrát, byla z toho srajda, tak už to nedělám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam