• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Rozumím a děkuju mockrát!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Moment- takovej ten lis, jak jede šťáva a padá talovej had ze šlupek a stopek/listí? To měl svýho času děda na chatě na ruční pohon!

    Máš přímo link- na telefonu se mi blbě hledá..? Pokud je to standard příslušenství k Božence (jako , že se do dá objednat), tak to asi nutně potřebuju :))) to bude akvizice jak bič. Vím, že tam byl lis na citrusy (odstředivej) a ten byl dost na h***.

    Takže nejlepší z tvý zkušenosti se jeví mrazit drobné ovoce (nebo pyré/ štávu z něj teď a na podzim smíchat v nějakém poměru s jabka/hrušky/ švestky a společně zavařit/ sterilizovat?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    když jsme u odšťavňování
    mám odšťavňovací nástavec na robot typu rotující šnek, viz obrázek
    dají se do toho nasypat višně s peckama? pořád mi přijde, že ne a ne,a le kdyby ... :)

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: pokud nebudeš dávat cukr, tak musíš použít chemii nebo sterilizovat, to je základní pravidlo.
    Jinak letní ovoce je po tepelné úpravě překvapivě kyselé, doporučuju kombinovat s jablky, které to osladí.

    Jo a samozřejmě dobré odpeckovávání, nemůžu si vynachválit odšťavňovací nástavec na Boženku...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Má někdo ultimátní recepty na dětské přesnídávky z letního ovoce- maliny, rybízy, josty, angrešty, který nejsou rozvařený do mrtva s kilem cukru?

    Topíme se v domácím (dokonale zralém a bio ovoci), tak bych si připravila na podzim/zimu, kdy pojedeme příkrmy ve velkým.


    Něco zamrazím, ale je toho prostě na jeden mrazák moc, plus bych měla ráda trvanlivej "špajzovej" výrobek, co se dá otevřít kdykoliv a jíst (třeba na cesty/ výlety a tak).

    Děkuju předem za jakýkoliv nasměrování/ zkušenosti
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Aha, tak to se mi zdálo málo barevné. U nás v cukrárně to dobarvují.
    WERKA
    WERKA --- ---
    AIJA: Já si myslím, že na vůni to nebude nijak výrazné, ale pokud se barva vyvede jako u toho sirupu, bude to aspoň dekorativní. U sirupu se ta barva ztratí naředěním sodovkou a zatím mne nenapadlo jiné použití.
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Fialkový cukr je voňavější, ale vlastně ho používám jen k povrchnímu pocukrování. Jiné využití, třeba jako vanilkového cukru, mě nějak nezaujalo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    WERKA: Barva pěkná :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Experimentálně jsem zkoušela fialkový sirup (recept tady - http://werka13.blog.cz/1804/fialkovy-sirup ). Je to hezky fialové (a strašně sladké ;-)), ale po fialkách to nevoní. Do sodovky to není nejhorší, ale reprízovat za rok to asi spíš nebudu. Jestli nám chalupu obrostou fialky jako letos, tak pro změnu zkusím fialkový cukr.

    AIJA
    AIJA --- ---
    KAERI:
    Nakrájet a dát na plech a papír do trouby na méně než 70stupňů. Klidně přes noc a při čůrání zkonroluješ, prohrábneš nebo vypneš:-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KAERI: můžeš koupit https://bionaire.cz/ezidri/krajec.htm a dělat spirály, které pak provlíkneš špagátem a pověsíš mimo dosah předškolní komando :)
    Jinak sušička by byla ideální volba, ale tak záleží, abys ji využila. Pro pár křížal je to zbytečný.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAERI: nevyjde levněji pořídit sušičku? tou troubou je to na dlouho...
    KAERI
    KAERI --- ---
    Nevím, jak moc sem ten dotaz spadá, ale doufám, že mi zdejší konzervaceschopné osazenstvo poradí :)

    Mám spoooustu jablek, chtěla bych udělat křížaly. Blahé paměti moje babička prostě nakrájela jablka a frkla je na novinách na topení. To se střemi živými předškolními dítky nepřipadá moc v úvahu. Tak jsem si říkala, že bcyh to zkusila v troubě. Mám plynovku, dala bych ji na minimum a pootevřela dvířka - jablka by byla na roštu na pečícím papíře. Nebo by bylo lepší ji rozehřát, vypnout a jablka do ní strčit pak? Nebo máte jiné fígle? Křížaly dělám (ještě nedělám, ale budu) poprvé. Děkuji.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Tak z dřínů je kompot a marmeláda. A teď si jdu pro radu co s kdoulema. Udělal jsem marmeládu, dneska budu dělat kdoulový sýr a uvažuju co dál. Loni jsem dělala likér ale moc se nepovedl, nemáte někdo ověřený recept?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: jo, dřín je v plánu, ale musíme mu udělat místo. Pár let to bude trvat, nejdřív potřebuju opěrnou zeď pod svah u plotu a tam pak bude místo na keřový pás.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Zasadit. Ne vážně, mám jeden starý na zahradě. Loni jsem koupila v Droždíně dřín jantarový. Roste spíš do výšky, takže nezabere tolik místa. Sadila jsem loni na podzim a letos už měl 300 g plodů. Navíc je sladký, takže se dá jíst jen tak.


    VODOMERKA: Asi to tak dopadne, všude nacházím jen recepty na marmeládu a kompot.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FKA82: dělali jsme z nich marmeládu. zajímavě pikantní :)
    MAR_TINA: www.na-ovoce.cz ;) - mapa... (my je sbírali v Ploskovicích v zámecké zahradě) https://www.instagram.com/p/BYa88OlAWR-/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: jé a nemáš návod, kde sehnat dřínky? :)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Máte prosím někdo nápad co s dřínky? Už jsem naložila do rumu a nezralé nakládala ale olivy. Mám tu ale pořád ještě košík a nevím co s tím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam