• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: pred lety ja. Ale jako jestli ti to pomuze... :(



    BONEMINA --- --- 23:41:35 1.8.2014
    Tak mirabelky nejsou mirabelky, ale slivoň myrobalán, ževraj. Takže nešly od pecky, výsledkem čehož je, že mám skvělý sirup, který už neudělám nikdy znovu.
    Když jsem asi u desáté slívy začala běsnit, že to od té pecky ne a ne pustit, napadlo mě podusit je s trochou vody a následně propasírovat. Dušením vznikl parádní základ na sirup, stačilo přidat cukr v poměru 1 díl cukru na 2 díly tekutiny (800 na 1600) a k tomu lžičku kyseliny citronové. Ale kolik jsem tam původně dala ovoce a kolik vody, to už nikdy nezrekonstruuju :( Chutná to perfektně, jako něco mezi meruňkovým a švestkovým sirupem a má to šanci stát se druhým nejoblíbenějším v naší domácnosti.
    Povidla z propasírované hmoty vypadají taky slibně. Takže kompotama pro příště nebudu ztrácet čas ani suroviny.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ATUARFIK: Muzes z nich udelat korenky :-)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    BALAENA: Doufala jsem právě, že někdo zkušenější než já to s nima umí. Tak nic, jdou do skla.
    TABBY
    TABBY --- ---
    BALAENA: Beee beee :( Myslela jsem si to....
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TABBY: to jsou ty, jak nejdou zavařovat
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TABBY: Vypadá to, že je to tohle:
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TABBY: Právě že jiný - má to profil závitů, ale ty profily jsou nižší. Víčka od Hello na to nejdou. Je to od přesnídávek Cvrček, detail prázdné jsem nikde nenašla, pokusím se nafotit.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ATUARFIK: Co prosim te znamena "závit takový ten jakože šroubovací, ale mělký"? To je asi neco jineho nez klasicke sroubovaci presnidavkove uzavery napr. od Hello?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Poslední pokus, než to odnesu do skla. Nechcete někdo sklenice od přesnídávek?
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Prázdné sklenice od dětské přesnídávky (cca.50ks) / Tuchoměřice, Praha ]
    TABBY
    TABBY --- ---
    Proč se do povidel přidává ocet?
    ADD
    ADD --- ---
    Jde pouzit obycejny masomlynek z Lidlu na odstavnovani rybizu? Pokud ano, ktery nastavec? Diky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    někdo tu psal kdysi, že dělá mirabelkový sirup? Prosím prosím postup!
    GALE
    GALE --- ---
    BLANITCHKA: Lehce jsem povařila a rozmixovala třešně a meruňky a nakydala do většího tvoritka na led. Kostičky skladuji v zip pytlíku a v případě potřeby hodím do jablek, jogurtu nebo jogurtu s jablky.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Rozumím a děkuju mockrát!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: a ano, zamrazila bych teď pyré a na podzim přihodila k jablkům/hruškám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Moment- takovej ten lis, jak jede šťáva a padá talovej had ze šlupek a stopek/listí? To měl svýho času děda na chatě na ruční pohon!

    Máš přímo link- na telefonu se mi blbě hledá..? Pokud je to standard příslušenství k Božence (jako , že se do dá objednat), tak to asi nutně potřebuju :))) to bude akvizice jak bič. Vím, že tam byl lis na citrusy (odstředivej) a ten byl dost na h***.

    Takže nejlepší z tvý zkušenosti se jeví mrazit drobné ovoce (nebo pyré/ štávu z něj teď a na podzim smíchat v nějakém poměru s jabka/hrušky/ švestky a společně zavařit/ sterilizovat?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    když jsme u odšťavňování
    mám odšťavňovací nástavec na robot typu rotující šnek, viz obrázek
    dají se do toho nasypat višně s peckama? pořád mi přijde, že ne a ne,a le kdyby ... :)

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: pokud nebudeš dávat cukr, tak musíš použít chemii nebo sterilizovat, to je základní pravidlo.
    Jinak letní ovoce je po tepelné úpravě překvapivě kyselé, doporučuju kombinovat s jablky, které to osladí.

    Jo a samozřejmě dobré odpeckovávání, nemůžu si vynachválit odšťavňovací nástavec na Boženku...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Má někdo ultimátní recepty na dětské přesnídávky z letního ovoce- maliny, rybízy, josty, angrešty, který nejsou rozvařený do mrtva s kilem cukru?

    Topíme se v domácím (dokonale zralém a bio ovoci), tak bych si připravila na podzim/zimu, kdy pojedeme příkrmy ve velkým.


    Něco zamrazím, ale je toho prostě na jeden mrazák moc, plus bych měla ráda trvanlivej "špajzovej" výrobek, co se dá otevřít kdykoliv a jíst (třeba na cesty/ výlety a tak).

    Děkuju předem za jakýkoliv nasměrování/ zkušenosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam