Má někdo podobnou zkušenost s něčím, nebo umí vysvětlit, jak nám mohl explodovat bezinkový likér? Myslím ten s kávou a alkoholem.
Konkrétně zhruba toto složení:
2 kg otrhané černé bezinky
6 hvězdička badyánu
1 l voda
1 kg cukr (1:4 třtinový a bílý)
lžička mleté skořice (schovala se nám celá kůra)
6 kusů hřebíčku
2 dl instantní káva
1/2 l tuzemák (no spíš mix konzumního lihu naředěného zhruba na 40-50 % a trochu tuzemáku)
Mám dvě lahve ze stejného hrnce. Sklenice byly nové, vypláchnuté i vařící vodou, "porcelánový" uzávěr politý též a ještě asi pokapaný 80% alkoholem. Jedna byla plná tak ze 3/4. Tu jsem daroval rodičům.
Pár dní později nalezli v lahvi podezřelou pěnu. Lahev dali z tak 18 do 24 stupňů, že to za pár hodin radši zkontrolují. Ale nepovedlo se. Lahev se rozsypala na drť skla až na dno a vršek s uzávěrem, ale kdyby se jen rozsypala a tekutina se rozlila, tak řeknu, že byla špatná lahev. Jenže ona střepy odmrštila i na dva metry daleko, že se zasekly do linky.
Ta druhá lahev u nás je naprosto ok, po otevření snad ani nesykla. Ano, některé bezinky mohly být červivé a v některých mohlo začínat kvašení. Ale samozřejmě tekutina byla přecezená přes plátno, vařená před filtrací a pak znovu s cukrem, slazená a ještě s nezanedbatelným množstvím alkoholu (i chuťově). Takže takové kvašení, aby se lahev roztrhla, nechápu ani s přihlédnutím k možné vadě lahve.