• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Měla bych dotaz ohledně "zavaření" guláše .. potřebuju udělat guláš na příští týden na chatu,ale mám čas ve středu tenhle týden ho uvařit .. normálně guláš mrazím,ale teď budeme před odjezdem na chatu celý den v pohybu,tak by se rozmrazil.
    Bude stačit,když ho dám do sklenic horký a sklenici otočím dnem vzhůru jako marmeládu? Vydrží týden? Nebo ho radši ještě projet ještě v troubě? Díky
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOIRAIN: Potvrzuji, že typ "Hello" funguje bez problémů - i opakovaně.
    Jinak OT - mými favority na marmelády jsou skleničky od Jihočeských jogurtů a od Opočenských jogurtů, protože z nich jdou dobře sundat nálepky (za to třeba ze sušených rajčat Franz Josef je to sundavání za trest).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: a je to záměrně z hlediska výrobních a provozních nákladů, nikoli aby to pak nešlo záměrně použít znovu
    MUZA
    MUZA --- ---
    GEISHA: aaaha... Ok... :D
    MUZA
    MUZA --- ---
    Ahoj, mam plnou tasku od kosiku sklenicek od detske vyzivy i s vicky. Nechce nekdo? Vyzvednuti na Praze 13.
    Kdyztak mi napiste do posty...
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Už vím! Kupovala jsem ho přes net tady https://www.kitchenetteshop.cz/citrusovy-pektin
    Ale předtím jsem měla z obchodu.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    AIJA: tak labeta je to co jsem koupila ted v Albertu. Ja na to kouknu, diky :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    AIJA:
    A labeta to asi byla....
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Tam nevím, ale v takových těch "zdravých"obchodech mají. Nechala jsem si poslat větší balení odněkud od Znojma...teď nevím, ale od Grešíka apod. budou kelímky určitě mít leckde.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TRISSIE: tak ten nakonec u nas v Albertu nemili, tak jsem vzala co pise
    TABBY: 2:1. Ten sorban tam potrebuju at mi ta marmelada vydrzi vic nez rok, moc to nejime a chtela jsem navarit do zasoby.
    TABBY: u nas meli jen ty a nejak mne to vubec neurazelo, ten 3:1 meli v albertu sacek za 10czk. Nakonec jsem dokoupila jeste ten jejich zelirovaci cukr 4:1, tam sice neni sorban, ale tu davku bez sorbanu do roka snime. Libi se mi taky asi nejvic.
    AIJA: ten neznam! Kdyz se dostanu jeste k nejakemu ovoci, tak to skusim nekde koupit. V drogerii na orli, treba?
    TABBY
    TABBY --- ---
    FRENNET: Jedině Zelirfix. Je český a stojí asi třetinu co Gelfix. Kupuji ho v akci v Lidlu, asi za 3 Kč. Zelirfix 1:1 neobsahuje konzervanty, v 2:1 i 3:1 je sorban.
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Asi nejvíc se mi osvědčil citrusový pektin. Ale když nemám v dosahu, tak gelfix 3:1.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a s rumem bych se řídila receptem - mám jak recepty, které velí zalít rumem hned na začátku (třeba u aroniového v troubě pečeného džemu), tak takové, kde se přilije a nechá odpařit, tak povidla, kde kápneš trochu nahoru na prodloužení trvanlivosti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRENNET: Gelfix 3:1. Čím míň cukru, tím víc ovoce :-)
    citronovku přidávám, když to neželíruje, postupně jednu, pak druhou lžičku (jinak jsou stížnosti, že to je moc kyselý :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Jaky mate nejoblibenejsi a teda za vas nejlepsi zelirujici pripravek na marmelady. Mam tu jahody, a Zelirfix 2:1 od Labeta, ale jen jeden balicek, potrebuji vic. Tak co nejlepe dokoupit do jahodove marmelady. Je tam treba dat i tu kyselinu citronovou, kdyz tam bude ten zelirfix? Nekde davaji alkohol do marmelad pri zavarovani, jak to mysli? Jakoze naleju marmeladu do sklenicky a pak to jeste zaleju alkoholem? To ale pak nebude pro deti, ne?
    Filtrovala jsem a to na co se ptam, mi neni jasne, tak si upresnuji postup, pred zavarovanim. Jo a marmelady jime dlouho, takze na prirodno to pro nas nema smysl. Musi vydrzet leta, ve sklepe mam archivni i 15lete kousky. Pokud to neni splesnivele, tak to nemame problem snist.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    TABBY: zabere, dulezity je aby se koncentrace cukru dostala k cca 1kg na 1litr roztoku, pak uz to kvasinky nedavaji. Jen bych to uz kvuli zachovani aroma a ucinnych latek znovu nevaril, prisypal bych potrebne mnozstvi vukru, ohral na cca 50-60°C a michal dokud se to nerozpusti
    TABBY
    TABBY --- ---
    XCIDER: Předpokládám, že nasypat tam teď víc cukru asi nezabere.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    no za me teda 2,5litru vody 1,5kg cukru mi neprijde ani jako sirup, to je oslazena voda, to musi kvasit samo :)
    standardni zakladni sirup je 0,5l vody na 1kg cukru, ja osobne kdyz delam sirupy ze syrovych bylin, davam vody jen 0,4, spousta vody se vytahne z toho rostlinneho materialu. I kdyz tam potom tech bezovych kvetu narvu fakt hodne, vysledny sirup je porad dost husty a samovolne kvasit to nezacne ani po roce v pokojove teplote..
    a kyseliny citronove davam 30g/ 1kg cukru, stava je potom ostrejsi a staci ji dat do sklenice malo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam