• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    TABBY: zabere, dulezity je aby se koncentrace cukru dostala k cca 1kg na 1litr roztoku, pak uz to kvasinky nedavaji. Jen bych to uz kvuli zachovani aroma a ucinnych latek znovu nevaril, prisypal bych potrebne mnozstvi vukru, ohral na cca 50-60°C a michal dokud se to nerozpusti
    TABBY
    TABBY --- ---
    XCIDER: Předpokládám, že nasypat tam teď víc cukru asi nezabere.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    no za me teda 2,5litru vody 1,5kg cukru mi neprijde ani jako sirup, to je oslazena voda, to musi kvasit samo :)
    standardni zakladni sirup je 0,5l vody na 1kg cukru, ja osobne kdyz delam sirupy ze syrovych bylin, davam vody jen 0,4, spousta vody se vytahne z toho rostlinneho materialu. I kdyz tam potom tech bezovych kvetu narvu fakt hodne, vysledny sirup je porad dost husty a samovolne kvasit to nezacne ani po roce v pokojove teplote..
    a kyseliny citronove davam 30g/ 1kg cukru, stava je potom ostrejsi a staci ji dat do sklenice malo...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: sorban je ukryt v pomůcce ke konzervování dr. oetkera
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já kvůli sorbanu dávám gelfix i do dobře želírujících marmelád, čistý ho doma nemám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: zkusila bych oldschool drogerie, vinařské potřeby nebo tak...
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Ok. Ten sorban seženu kde? Zatím velice neuspokojivé výsledky ve všech drogeriích...
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Já dával převařenou vodu a potom co litr nálevu, to kilo cukru.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: myslím, že požadovaná koncentrace je 67% - já dávám 1,5kg cukru na 1l roztoku, všechno musí projít varem (co želíruje, nejdřív převařím bez cukru a pak s cukrem na 85C), a je to těsně pod hranicí, ale zatím to vždycky stačilo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Ti to nepřijde jako dost cukru? A kolík by bylo dost? Tu vodu jsem btw převařilala, resp. vařila s cukrem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: divoké kvasinky. Jsou všude. Nemáš tam konzervant pořádný (sorban by byl pomohl), nemáš tam dost cukru (na zastavení potřebuješ víc nasycený roztok) a nepřevařila jsi to, takže ses jich do základu nezbavila.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: Hele, a čím to? Proč to kvasí?
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    To nezarazíš. A když, tak třeba v mrazáku, ale prakticky chvíli po nalití to bude pokračovat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZEMINO: Tak mi ta stává za studena začala kvasit. Nějaký nápad, co s tím? Nějaký konzervant, třeba, co by ten kvasný proces zarazil?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: dělám léta bezovou šťávu bez svaření i zavaření a rok mi nevydrží, bo ji vypijeme.. na 2,5litru vody dávám 1,5kg cukru 20g kyseliny citronové a 1dcl citronové šťávy
    Letos jsem jednu láhev našla před měsícem a byla pitelna,jen se trochu dole kalila. Skladuju ve spajzu, kde je teplotní rozptyl dost velký
    TABBY
    TABBY --- ---
    FAT: Senzace, dik.
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Já to skladoval ve sklepě, ale bylo tam dost teplo. A konzervované je to jak tím cukrem, tak ještě kyselinou citronovou. Bez obav.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MONI: Chci, aby rok vydrzela. A ulozena bude v garazi, tzn. teplota vsechno mezi +2 a +20.
    MONI
    MONI --- ---
    TABBY: záleží co pak chceš s tou šťávou dělat - jak rychle ji spotřebuješ a kde ji budeš skladovat...
    TABBY
    TABBY --- ---
    Googlila jsem recept na bezovou stavu. Prvnich pet receptu stavu nevari ani nezavaruje (jeden ji mrazi). Co vy na to, klapne to? Mám urcite podezreni.... (Nicmene pokud je rozpis kilo cukru na litr vody, tak by to mohlo jit, ne?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam