• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRENNET: Gelfix 3:1. Čím míň cukru, tím víc ovoce :-)
    citronovku přidávám, když to neželíruje, postupně jednu, pak druhou lžičku (jinak jsou stížnosti, že to je moc kyselý :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Jaky mate nejoblibenejsi a teda za vas nejlepsi zelirujici pripravek na marmelady. Mam tu jahody, a Zelirfix 2:1 od Labeta, ale jen jeden balicek, potrebuji vic. Tak co nejlepe dokoupit do jahodove marmelady. Je tam treba dat i tu kyselinu citronovou, kdyz tam bude ten zelirfix? Nekde davaji alkohol do marmelad pri zavarovani, jak to mysli? Jakoze naleju marmeladu do sklenicky a pak to jeste zaleju alkoholem? To ale pak nebude pro deti, ne?
    Filtrovala jsem a to na co se ptam, mi neni jasne, tak si upresnuji postup, pred zavarovanim. Jo a marmelady jime dlouho, takze na prirodno to pro nas nema smysl. Musi vydrzet leta, ve sklepe mam archivni i 15lete kousky. Pokud to neni splesnivele, tak to nemame problem snist.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    TABBY: zabere, dulezity je aby se koncentrace cukru dostala k cca 1kg na 1litr roztoku, pak uz to kvasinky nedavaji. Jen bych to uz kvuli zachovani aroma a ucinnych latek znovu nevaril, prisypal bych potrebne mnozstvi vukru, ohral na cca 50-60°C a michal dokud se to nerozpusti
    TABBY
    TABBY --- ---
    XCIDER: Předpokládám, že nasypat tam teď víc cukru asi nezabere.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    no za me teda 2,5litru vody 1,5kg cukru mi neprijde ani jako sirup, to je oslazena voda, to musi kvasit samo :)
    standardni zakladni sirup je 0,5l vody na 1kg cukru, ja osobne kdyz delam sirupy ze syrovych bylin, davam vody jen 0,4, spousta vody se vytahne z toho rostlinneho materialu. I kdyz tam potom tech bezovych kvetu narvu fakt hodne, vysledny sirup je porad dost husty a samovolne kvasit to nezacne ani po roce v pokojove teplote..
    a kyseliny citronove davam 30g/ 1kg cukru, stava je potom ostrejsi a staci ji dat do sklenice malo...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: sorban je ukryt v pomůcce ke konzervování dr. oetkera
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já kvůli sorbanu dávám gelfix i do dobře želírujících marmelád, čistý ho doma nemám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: zkusila bych oldschool drogerie, vinařské potřeby nebo tak...
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Ok. Ten sorban seženu kde? Zatím velice neuspokojivé výsledky ve všech drogeriích...
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Já dával převařenou vodu a potom co litr nálevu, to kilo cukru.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: myslím, že požadovaná koncentrace je 67% - já dávám 1,5kg cukru na 1l roztoku, všechno musí projít varem (co želíruje, nejdřív převařím bez cukru a pak s cukrem na 85C), a je to těsně pod hranicí, ale zatím to vždycky stačilo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Ti to nepřijde jako dost cukru? A kolík by bylo dost? Tu vodu jsem btw převařilala, resp. vařila s cukrem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: divoké kvasinky. Jsou všude. Nemáš tam konzervant pořádný (sorban by byl pomohl), nemáš tam dost cukru (na zastavení potřebuješ víc nasycený roztok) a nepřevařila jsi to, takže ses jich do základu nezbavila.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: Hele, a čím to? Proč to kvasí?
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    To nezarazíš. A když, tak třeba v mrazáku, ale prakticky chvíli po nalití to bude pokračovat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZEMINO: Tak mi ta stává za studena začala kvasit. Nějaký nápad, co s tím? Nějaký konzervant, třeba, co by ten kvasný proces zarazil?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: dělám léta bezovou šťávu bez svaření i zavaření a rok mi nevydrží, bo ji vypijeme.. na 2,5litru vody dávám 1,5kg cukru 20g kyseliny citronové a 1dcl citronové šťávy
    Letos jsem jednu láhev našla před měsícem a byla pitelna,jen se trochu dole kalila. Skladuju ve spajzu, kde je teplotní rozptyl dost velký
    TABBY
    TABBY --- ---
    FAT: Senzace, dik.
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Já to skladoval ve sklepě, ale bylo tam dost teplo. A konzervované je to jak tím cukrem, tak ještě kyselinou citronovou. Bez obav.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam