• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    HARDY
    HARDY --- ---
    Tak můžu reportovat o ořechovém výsledku HARDY:. Ty kandovaný se asi povedly, nemůžu to sám nijak moc zhodnotit, protože na sladký moc nejsem. Každopádně z mé strany lehké zklamání, protože e z toho v podstatě ta ořechová chuť úplně vytratila a je to prostě sladký a chutná to podle těch citrusů. Ale pro tchyni asi dobrý. sladkokyeselý ořechy jsou zato docela brutál. Přepálil jsem navíc docela ten lák, takže to je opravdu pro odvážné. samotný se to moc nedá, ale dával jsem to jako základ do nějakých omáček typu bbq a to funguje super. Taky to zkusím dát na nějaké pomazánky, uvidíme, jestli to někomu bude chutnat. A kdyby někdo znal nějaké poživatelné anglické recepty, tak klidně sem s tím.
    A ořechovka je prostě alchymie. Chuťově je to standardně dobré, ale příště se asi vykašlu na nějaké různé verze - ta chuť ořechů přebije všechno ostatní, moc rozdílů v tom není - pomerančová je pomerančová jen trochu a to jsem na 5 litrů dával šťávu asi z osmi pomerančů a několika citrónů, plus kůru do macerátu. Ta chlapácká je taková lehce větrová a nevím, jestli je to chuťově lepší nebo ne, že by byla nějak lehce pikantní, to vůbec. stejně všem v okolí nakonec nejvíc chutná, když výsledný zfiltrovaný macerát naředím 3:1 tuzemákem. Nějakej kardamon si nikdo nevzpomene.
    Akorát mě doběhla barva. Vždycky se kolem září překlopila ta zelená barva do hnědé, jenže letos ne. Nevím, jestli to není tím, že to vzhledem k množství, co jsem letos dělal, nezrálo kompletně ve tmě (ale to předtím taky ne). V lahvi je to krásně černé jak noc, ale jak se to začne nalívat, tak je to prostě zelený a v panáku to je taky proti světlu lehce vidět. Vypadá to prostě hrozně.
    Takže poučení je se vykašlat na nějaké experimenty a příště zapracovat na nějaké standardizaci a výslednýho produktu. Chci dál ubírat cukr a potkat nějakýho technologa, kterej mi vysvětlí, jak je to tou barvou...
    TABBY
    TABBY --- ---
    HARDY: Neporadim ti, ale závidím těm, kdo budou na degustaci těch popisovaných variant ...
    HARDY
    HARDY --- ---
    Letos se urodilo pořádně ořechů, mám dva demižony na ořechovku a chci dál experimentovat. Chci zkusit ty na sladkokyselo podle https://www.zkvaseno.cz/nezrale-orechy, má k tomu někdo nějaké tipy? Podle ingrediencí musí být výsledek dost brutální chuť :-D A Asi i ty kandované, ať je něco pro tchyni, tady je sváří s cukrem třikrát, jinde jsem našel šestkrát. Co je za racionale za tím opakovaným svářením, abych poznal, kdy se na to už vykašlat? A ty zrát pak už nemusí?

    Ořechovku letos plánuju na několik dílů - klasiku, ředěnou rumem a pak nově chci zkusit dámskou pomerančovou verzi a naopak chlapáckou s novým kořením, pepřem, jalovcem... Napadl mě i rozmarýn, ale toho se docela bojím, aby to celé neutlouk, co myslíte?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Existuje nějaký pasirovač na maliny a ostružiny,který máte odzkoušeny?
    Mám za sebou několik kilo a ráda bych se napřesrok pasirovani přes sítko vyhla 😀😃
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MOIRAIN: oka, díky
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZEMINO: už nejsem na mobilu
    jako, vydržet to s tvým postupem může, jako jo, ale spíš v lednici a ani na to bych se nekoukala moc přívětivě
    jde o to, že v nekyselém pH, pro jednoduchost vyšším než 4 se daří i clostridium botulinum, převařením ho sice zabiješ, ale nezabiješ jeho spory, které v příznivější teplotě mohou vyklíčit a je o zábavu postaráno, stejně tak celá řada dalších MO, která sice není sporulující, ale nemusí jim tepelný zákrok stačit, když nevíš co děláš
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZEMINO: ne a probírá se to na nyxu v téhle diskzi i jiných furt dokola, guláš není marmeláda a nemá kyselé pH, takže zákrok na konzervaci potřebuje o hodně větší, najdi si tyndalizaci
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Měla bych dotaz ohledně "zavaření" guláše .. potřebuju udělat guláš na příští týden na chatu,ale mám čas ve středu tenhle týden ho uvařit .. normálně guláš mrazím,ale teď budeme před odjezdem na chatu celý den v pohybu,tak by se rozmrazil.
    Bude stačit,když ho dám do sklenic horký a sklenici otočím dnem vzhůru jako marmeládu? Vydrží týden? Nebo ho radši ještě projet ještě v troubě? Díky
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOIRAIN: Potvrzuji, že typ "Hello" funguje bez problémů - i opakovaně.
    Jinak OT - mými favority na marmelády jsou skleničky od Jihočeských jogurtů a od Opočenských jogurtů, protože z nich jdou dobře sundat nálepky (za to třeba ze sušených rajčat Franz Josef je to sundavání za trest).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: a je to záměrně z hlediska výrobních a provozních nákladů, nikoli aby to pak nešlo záměrně použít znovu
    MUZA
    MUZA --- ---
    GEISHA: aaaha... Ok... :D
    MUZA
    MUZA --- ---
    Ahoj, mam plnou tasku od kosiku sklenicek od detske vyzivy i s vicky. Nechce nekdo? Vyzvednuti na Praze 13.
    Kdyztak mi napiste do posty...
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Už vím! Kupovala jsem ho přes net tady https://www.kitchenetteshop.cz/citrusovy-pektin
    Ale předtím jsem měla z obchodu.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    AIJA: tak labeta je to co jsem koupila ted v Albertu. Ja na to kouknu, diky :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    AIJA:
    A labeta to asi byla....
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Tam nevím, ale v takových těch "zdravých"obchodech mají. Nechala jsem si poslat větší balení odněkud od Znojma...teď nevím, ale od Grešíka apod. budou kelímky určitě mít leckde.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TRISSIE: tak ten nakonec u nas v Albertu nemili, tak jsem vzala co pise
    TABBY: 2:1. Ten sorban tam potrebuju at mi ta marmelada vydrzi vic nez rok, moc to nejime a chtela jsem navarit do zasoby.
    TABBY: u nas meli jen ty a nejak mne to vubec neurazelo, ten 3:1 meli v albertu sacek za 10czk. Nakonec jsem dokoupila jeste ten jejich zelirovaci cukr 4:1, tam sice neni sorban, ale tu davku bez sorbanu do roka snime. Libi se mi taky asi nejvic.
    AIJA: ten neznam! Kdyz se dostanu jeste k nejakemu ovoci, tak to skusim nekde koupit. V drogerii na orli, treba?
    TABBY
    TABBY --- ---
    FRENNET: Jedině Zelirfix. Je český a stojí asi třetinu co Gelfix. Kupuji ho v akci v Lidlu, asi za 3 Kč. Zelirfix 1:1 neobsahuje konzervanty, v 2:1 i 3:1 je sorban.
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Asi nejvíc se mi osvědčil citrusový pektin. Ale když nemám v dosahu, tak gelfix 3:1.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a s rumem bych se řídila receptem - mám jak recepty, které velí zalít rumem hned na začátku (třeba u aroniového v troubě pečeného džemu), tak takové, kde se přilije a nechá odpařit, tak povidla, kde kápneš trochu nahoru na prodloužení trvanlivosti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRENNET: Gelfix 3:1. Čím míň cukru, tím víc ovoce :-)
    citronovku přidávám, když to neželíruje, postupně jednu, pak druhou lžičku (jinak jsou stížnosti, že to je moc kyselý :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Jaky mate nejoblibenejsi a teda za vas nejlepsi zelirujici pripravek na marmelady. Mam tu jahody, a Zelirfix 2:1 od Labeta, ale jen jeden balicek, potrebuji vic. Tak co nejlepe dokoupit do jahodove marmelady. Je tam treba dat i tu kyselinu citronovou, kdyz tam bude ten zelirfix? Nekde davaji alkohol do marmelad pri zavarovani, jak to mysli? Jakoze naleju marmeladu do sklenicky a pak to jeste zaleju alkoholem? To ale pak nebude pro deti, ne?
    Filtrovala jsem a to na co se ptam, mi neni jasne, tak si upresnuji postup, pred zavarovanim. Jo a marmelady jime dlouho, takze na prirodno to pro nas nema smysl. Musi vydrzet leta, ve sklepe mam archivni i 15lete kousky. Pokud to neni splesnivele, tak to nemame problem snist.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    TABBY: zabere, dulezity je aby se koncentrace cukru dostala k cca 1kg na 1litr roztoku, pak uz to kvasinky nedavaji. Jen bych to uz kvuli zachovani aroma a ucinnych latek znovu nevaril, prisypal bych potrebne mnozstvi vukru, ohral na cca 50-60°C a michal dokud se to nerozpusti
    TABBY
    TABBY --- ---
    XCIDER: Předpokládám, že nasypat tam teď víc cukru asi nezabere.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    no za me teda 2,5litru vody 1,5kg cukru mi neprijde ani jako sirup, to je oslazena voda, to musi kvasit samo :)
    standardni zakladni sirup je 0,5l vody na 1kg cukru, ja osobne kdyz delam sirupy ze syrovych bylin, davam vody jen 0,4, spousta vody se vytahne z toho rostlinneho materialu. I kdyz tam potom tech bezovych kvetu narvu fakt hodne, vysledny sirup je porad dost husty a samovolne kvasit to nezacne ani po roce v pokojove teplote..
    a kyseliny citronove davam 30g/ 1kg cukru, stava je potom ostrejsi a staci ji dat do sklenice malo...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: sorban je ukryt v pomůcce ke konzervování dr. oetkera
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já kvůli sorbanu dávám gelfix i do dobře želírujících marmelád, čistý ho doma nemám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: zkusila bych oldschool drogerie, vinařské potřeby nebo tak...
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Ok. Ten sorban seženu kde? Zatím velice neuspokojivé výsledky ve všech drogeriích...
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Já dával převařenou vodu a potom co litr nálevu, to kilo cukru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam