• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    WERKA
    WERKA --- ---
    HANELA: Já mám otevřené marmelády v lednici hodně dlouho (třeba rybízovou používám jen na perník a lívanečky a ani jedno neděláme teda extra často) a plíseň mi žádná nechytla ani nepamatuji. Jediné, co dělám, je, že do nich hrabu čistou lžičkou. Ale já tedy marmelády sterilizuji ve vodní lázni (přijde mi to jednodušší než otáčení horkých skleniček na víčko. Ani nepoužívám teploměr - uvedu vodu k varu a nechám to chvíli vařit, pak vypnu a vychladnutí vyndavám (ti co zavařování rozumí, ať zavřou oči)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: od té doby, co vím, že obyč myčka stačí na ošetření nádobí pro dětské pacienty na imunosupresivní léčbě, mám v ni větší důvěru :-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: nesahala a bylo. tak doufám, možná se vybičuju a ještě přesterilizuji, ale nemám moc čas.
    Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: sahala jsi dovnitř? bylo to těsně po umytí? jestli ne a jo, tak bych se nebála...
    ale jestli z toho nemáš dobrý pocit, tak je vždycky můžeš standardně sterilizovat v horké vodě. Tuším XMARGE používá výhradně tu vodní sterilizaci, kvůli nižšímu obsahu cukru v marmeládách bez konzervantů.
    HANELA
    HANELA --- ---
    Jdu se poradit. Jediné, co zavařuji, jsou marmelády. Vždycky jsem skleničky umyla a pak ještě prolila horkou vodou, stejně jako víčka.
    Letos jsem skleničky+víčka umyla v myčce a na horkou vodu se nějak zapomnělo...co myslíte? vydrží marmelády, nezplesniví?
    Vždycky jsem měla strach z plísně, tak marmelády do otevření skladuji hlavou dolů :-D, že se tam nedostane opravdu vzduch. zatím to vždycky bylo bez problémů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: máš štěstí, že trissie má v tuto roční dobu Balaštíka na stole vedle počítače :-)
    i když teda obecná pravidla jsou tady: [TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování]
    kde bych se řídila těmi 15+ minutami a teplotou 80-85C, při plnění zahorka a následném okamžitém zahájení sterilace v předehřátém hrnci můžeš ignorovat ten čas předehřevu.

    TLDR: když to plníš zahorka a hned vrazíš do teplé vody, tak 15-20 minut při 80-85C je cajk.
    Když ta voda není úplně teplá, tak 15-20 minut od chvíle, kdy ti teploměr ukáže 80-85C.
    Když nezačínáš s úplně horkými sklenicemi (co si budeme povídat, zavařování pro mrňata obvykle probíhá s mrňatama, takže ne úplně vše jde podle plánu), tak aspoň těch 15-25 minut na předehřev vody+obsahu sklenic a pak začít počítat těch 15-20 na sterilaci.

    Makes sense?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: nenicej 😉, ale konkrétní teploty a časy z hlavy nevím, zkus požádat @trissie, ta má doma Balaštíka, já ho mám k dispozici v práci popř. provizorní skripta, ale budu tam až v úterý, pokud mě zítra vezmou na transfuzce
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    Omáčku nezavařuju, Ph nehlídám...Horké naleju do sklenic a otočím víčkem dolů. Nechám vychladnout...obvykle to tu čučí přes noc, protože se mi to večer nechce uklízet.
    Zavařuju tak buď jen cukety, rajčata nebo celou tuhle omáčku.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: věřím, že to bude dobré ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Ok. Dík. (Je to fakt dobré, až mě to překvapilo. Sojovka dodá umami, vůbec to není nudná zeleninová čvachta.)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: jestli je to pH takhle nízký, tak bych to tak udělala
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Takže když to chci pojistit, tak 20 min na 80 stupňů?
    (Jinak teda pH odhaduji dle papírku něco mezi třemi a čtyřmi.)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: a mimochodem, ne jen plísně, tak to může hezky zkvasit a vybuchnout a "vymalovat" špajz
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: cl. botuli není jen v mase, jeden z velkých, ještě československých případů otrav botulinem, byl z jahodového kompotu

    dělej si co chceš, ale bezpečnost potravin má ta pravidla ne pro buzeraci lidí, ale pro jejich ochranu
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    MOIRAIN: Jenže tohle není guláš, je to zelenina. To maximálně plesniví.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: viz níže, u nekyselých potravin (podle tohodle pod pH 4,5 https://bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76782.aspx) je to jistý risk, moc a mockrát se nic nestane, ale pak se stane a jsou z toho rychlé běhy na krátké tratě přinejmenším
    ono i z takhle zavařených gulášů atd na dovolenou do Chorvatska skoro nikdy nikomu nic není, ale je to risk
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Mám dost cuket, takže proto. pH papírky samozřejmě mám, akorát jsou jaksi do oranžova a pH mezi třemi a pěti je právě oranžové ;) Ale mám také zavařovací hrnec, tak jsem myslela, že nějakých 20 minut na 80 stupňů (jako přesnídávka) by mohlo fungovat...
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    Nevím jaké to má ph ale děláme to jak je v receptu - naplnit sklenice, dnem vzhůru a nechat vychladnout - a je to ok. I pár let.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: děkuji za důvěru ve mně vloženou :D
    nezdá se mi, že by to mohlo mít pH pod 4, ale těžko odhadovat, dala bych buď přiměřené množství chemického konzervantu, nebo se k tomu chovala jako k masu, tj. tyndalizace, případně, pokud bych měla po ruce pH papírky, tak bych si to pH změřila (respektive, asi bych se s tím nevařila vůbec, ale otázka tak nezní ;) )
    TABBY
    TABBY --- ---
    HARDY: Neporadim ti, ale závidím těm, kdo budou na degustaci těch popisovaných variant ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam