• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: nesahala a bylo. tak doufám, možná se vybičuju a ještě přesterilizuji, ale nemám moc čas.
    Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: sahala jsi dovnitř? bylo to těsně po umytí? jestli ne a jo, tak bych se nebála...
    ale jestli z toho nemáš dobrý pocit, tak je vždycky můžeš standardně sterilizovat v horké vodě. Tuším XMARGE používá výhradně tu vodní sterilizaci, kvůli nižšímu obsahu cukru v marmeládách bez konzervantů.
    HANELA
    HANELA --- ---
    Jdu se poradit. Jediné, co zavařuji, jsou marmelády. Vždycky jsem skleničky umyla a pak ještě prolila horkou vodou, stejně jako víčka.
    Letos jsem skleničky+víčka umyla v myčce a na horkou vodu se nějak zapomnělo...co myslíte? vydrží marmelády, nezplesniví?
    Vždycky jsem měla strach z plísně, tak marmelády do otevření skladuji hlavou dolů :-D, že se tam nedostane opravdu vzduch. zatím to vždycky bylo bez problémů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: máš štěstí, že trissie má v tuto roční dobu Balaštíka na stole vedle počítače :-)
    i když teda obecná pravidla jsou tady: [TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování]
    kde bych se řídila těmi 15+ minutami a teplotou 80-85C, při plnění zahorka a následném okamžitém zahájení sterilace v předehřátém hrnci můžeš ignorovat ten čas předehřevu.

TLDR: když to plníš zahorka a hned vrazíš do teplé vody, tak 15-20 minut při 80-85C je cajk.
    Když ta voda není úplně teplá, tak 15-20 minut od chvíle, kdy ti teploměr ukáže 80-85C.
    Když nezačínáš s úplně horkými sklenicemi (co si budeme povídat, zavařování pro mrňata obvykle probíhá s mrňatama, takže ne úplně vše jde podle plánu), tak aspoň těch 15-25 minut na předehřev vody+obsahu sklenic a pak začít počítat těch 15-20 na sterilaci.

Makes sense?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: nenicej 😉, ale konkrétní teploty a časy z hlavy nevím, zkus požádat @trissie, ta má doma Balaštíka, já ho mám k dispozici v práci popř. provizorní skripta, ale budu tam až v úterý, pokud mě zítra vezmou na transfuzce
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    Omáčku nezavařuju, Ph nehlídám...Horké naleju do sklenic a otočím víčkem dolů. Nechám vychladnout...obvykle to tu čučí přes noc, protože se mi to večer nechce uklízet.
    Zavařuju tak buď jen cukety, rajčata nebo celou tuhle omáčku.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: věřím, že to bude dobré ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Ok. Dík. (Je to fakt dobré, až mě to překvapilo. Sojovka dodá umami, vůbec to není nudná zeleninová čvachta.)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: jestli je to pH takhle nízký, tak bych to tak udělala
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Takže když to chci pojistit, tak 20 min na 80 stupňů?
    (Jinak teda pH odhaduji dle papírku něco mezi třemi a čtyřmi.)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: a mimochodem, ne jen plísně, tak to může hezky zkvasit a vybuchnout a "vymalovat" špajz
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: cl. botuli není jen v mase, jeden z velkých, ještě československých případů otrav botulinem, byl z jahodového kompotu

dělej si co chceš, ale bezpečnost potravin má ta pravidla ne pro buzeraci lidí, ale pro jejich ochranu
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    MOIRAIN: Jenže tohle není guláš, je to zelenina. To maximálně plesniví.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: viz níže, u nekyselých potravin (podle tohodle pod pH 4,5 https://bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76782.aspx) je to jistý risk, moc a mockrát se nic nestane, ale pak se stane a jsou z toho rychlé běhy na krátké tratě přinejmenším
    ono i z takhle zavařených gulášů atd na dovolenou do Chorvatska skoro nikdy nikomu nic není, ale je to risk
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Mám dost cuket, takže proto. pH papírky samozřejmě mám, akorát jsou jaksi do oranžova a pH mezi třemi a pěti je právě oranžové ;) Ale mám také zavařovací hrnec, tak jsem myslela, že nějakých 20 minut na 80 stupňů (jako přesnídávka) by mohlo fungovat...
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    Nevím jaké to má ph ale děláme to jak je v receptu - naplnit sklenice, dnem vzhůru a nechat vychladnout - a je to ok. I pár let.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: děkuji za důvěru ve mně vloženou :D
    nezdá se mi, že by to mohlo mít pH pod 4, ale těžko odhadovat, dala bych buď přiměřené množství chemického konzervantu, nebo se k tomu chovala jako k masu, tj. tyndalizace, případně, pokud bych měla po ruce pH papírky, tak bych si to pH změřila (respektive, asi bych se s tím nevařila vůbec, ale otázka tak nezní ;) )
    TABBY
    TABBY --- ---
    HARDY: Neporadim ti, ale závidím těm, kdo budou na degustaci těch popisovaných variant ...
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Prosím tě, ženo moudrá, jak dlouho a na kolik zavařovat cuketovou omáčku na špagety? Zde recept se tváří, že stačí nalít do vyhřáté sklenice, ale mám jisté pochyby: https://www.toprecepty.cz/recept/22634-cuketova-omacka-na-spagety/
    HARDY
    HARDY --- ---
    Letos se urodilo pořádně ořechů, mám dva demižony na ořechovku a chci dál experimentovat. Chci zkusit ty na sladkokyselo podle https://www.zkvaseno.cz/nezrale-orechy, má k tomu někdo nějaké tipy? Podle ingrediencí musí být výsledek dost brutální chuť :-D A Asi i ty kandované, ať je něco pro tchyni, tady je sváří s cukrem třikrát, jinde jsem našel šestkrát. Co je za racionale za tím opakovaným svářením, abych poznal, kdy se na to už vykašlat? A ty zrát pak už nemusí?

Ořechovku letos plánuju na několik dílů - klasiku, ředěnou rumem a pak nově chci zkusit dámskou pomerančovou verzi a naopak chlapáckou s novým kořením, pepřem, jalovcem... Napadl mě i rozmarýn, ale toho se docela bojím, aby to celé neutlouk, co myslíte?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam