• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: a mimochodem, ne jen plísně, tak to může hezky zkvasit a vybuchnout a "vymalovat" špajz
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: cl. botuli není jen v mase, jeden z velkých, ještě československých případů otrav botulinem, byl z jahodového kompotu

    dělej si co chceš, ale bezpečnost potravin má ta pravidla ne pro buzeraci lidí, ale pro jejich ochranu
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    MOIRAIN: Jenže tohle není guláš, je to zelenina. To maximálně plesniví.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WATTEVILLE: viz níže, u nekyselých potravin (podle tohodle pod pH 4,5 https://bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76782.aspx) je to jistý risk, moc a mockrát se nic nestane, ale pak se stane a jsou z toho rychlé běhy na krátké tratě přinejmenším
    ono i z takhle zavařených gulášů atd na dovolenou do Chorvatska skoro nikdy nikomu nic není, ale je to risk
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Mám dost cuket, takže proto. pH papírky samozřejmě mám, akorát jsou jaksi do oranžova a pH mezi třemi a pěti je právě oranžové ;) Ale mám také zavařovací hrnec, tak jsem myslela, že nějakých 20 minut na 80 stupňů (jako přesnídávka) by mohlo fungovat...
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    Nevím jaké to má ph ale děláme to jak je v receptu - naplnit sklenice, dnem vzhůru a nechat vychladnout - a je to ok. I pár let.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: děkuji za důvěru ve mně vloženou :D
    nezdá se mi, že by to mohlo mít pH pod 4, ale těžko odhadovat, dala bych buď přiměřené množství chemického konzervantu, nebo se k tomu chovala jako k masu, tj. tyndalizace, případně, pokud bych měla po ruce pH papírky, tak bych si to pH změřila (respektive, asi bych se s tím nevařila vůbec, ale otázka tak nezní ;) )
    TABBY
    TABBY --- ---
    HARDY: Neporadim ti, ale závidím těm, kdo budou na degustaci těch popisovaných variant ...
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Prosím tě, ženo moudrá, jak dlouho a na kolik zavařovat cuketovou omáčku na špagety? Zde recept se tváří, že stačí nalít do vyhřáté sklenice, ale mám jisté pochyby: https://www.toprecepty.cz/recept/22634-cuketova-omacka-na-spagety/
    HARDY
    HARDY --- ---
    Letos se urodilo pořádně ořechů, mám dva demižony na ořechovku a chci dál experimentovat. Chci zkusit ty na sladkokyselo podle https://www.zkvaseno.cz/nezrale-orechy, má k tomu někdo nějaké tipy? Podle ingrediencí musí být výsledek dost brutální chuť :-D A Asi i ty kandované, ať je něco pro tchyni, tady je sváří s cukrem třikrát, jinde jsem našel šestkrát. Co je za racionale za tím opakovaným svářením, abych poznal, kdy se na to už vykašlat? A ty zrát pak už nemusí?

    Ořechovku letos plánuju na několik dílů - klasiku, ředěnou rumem a pak nově chci zkusit dámskou pomerančovou verzi a naopak chlapáckou s novým kořením, pepřem, jalovcem... Napadl mě i rozmarýn, ale toho se docela bojím, aby to celé neutlouk, co myslíte?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Existuje nějaký pasirovač na maliny a ostružiny,který máte odzkoušeny?
    Mám za sebou několik kilo a ráda bych se napřesrok pasirovani přes sítko vyhla 😀😃
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MOIRAIN: oka, díky
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZEMINO: už nejsem na mobilu
    jako, vydržet to s tvým postupem může, jako jo, ale spíš v lednici a ani na to bych se nekoukala moc přívětivě
    jde o to, že v nekyselém pH, pro jednoduchost vyšším než 4 se daří i clostridium botulinum, převařením ho sice zabiješ, ale nezabiješ jeho spory, které v příznivější teplotě mohou vyklíčit a je o zábavu postaráno, stejně tak celá řada dalších MO, která sice není sporulující, ale nemusí jim tepelný zákrok stačit, když nevíš co děláš
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZEMINO: ne a probírá se to na nyxu v téhle diskzi i jiných furt dokola, guláš není marmeláda a nemá kyselé pH, takže zákrok na konzervaci potřebuje o hodně větší, najdi si tyndalizaci
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Měla bych dotaz ohledně "zavaření" guláše .. potřebuju udělat guláš na příští týden na chatu,ale mám čas ve středu tenhle týden ho uvařit .. normálně guláš mrazím,ale teď budeme před odjezdem na chatu celý den v pohybu,tak by se rozmrazil.
    Bude stačit,když ho dám do sklenic horký a sklenici otočím dnem vzhůru jako marmeládu? Vydrží týden? Nebo ho radši ještě projet ještě v troubě? Díky
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOIRAIN: Potvrzuji, že typ "Hello" funguje bez problémů - i opakovaně.
    Jinak OT - mými favority na marmelády jsou skleničky od Jihočeských jogurtů a od Opočenských jogurtů, protože z nich jdou dobře sundat nálepky (za to třeba ze sušených rajčat Franz Josef je to sundavání za trest).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: a je to záměrně z hlediska výrobních a provozních nákladů, nikoli aby to pak nešlo záměrně použít znovu
    MUZA
    MUZA --- ---
    GEISHA: aaaha... Ok... :D
    MUZA
    MUZA --- ---
    Ahoj, mam plnou tasku od kosiku sklenicek od detske vyzivy i s vicky. Nechce nekdo? Vyzvednuti na Praze 13.
    Kdyztak mi napiste do posty...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam