• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    AIJA
    AIJA --- ---
    MRTVYKOTE:
    Převař to, pokud je potřeba, tak přidej cukr. Naše babi to používala pak třeba do máku do buchet a táčů. A v době, kdy jsme o téhle alchymii netušili, tak jsme si to běžně dávali na lívance:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    JAJITA: jen švestky
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HANELA: Samotné švestky, nebo něco k nim?
    HANELA
    HANELA --- ---
    Původně to byly 4 kila prezralych švestek :)

MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Jdu si pro radu. Děláme třetím rokem rybízák a zatím se mi to nestalo. Stáčeli jsme teď demižony po prvím kvašení. Z jednoho 15l demižonu (bylo v něm více černého než červeného rybízu) se nám povedlo stočit tak 5l a zbytek se proměnilo v prokvašené želé, které sice teče, ale neprojde přes cedník. Napadá někoho co se s tím dá udělat/jak to zužitkovat - bude to necelých 10l.... (než to půjde na kompost)?
    AIJA
    AIJA --- ---
    LD_DRTH:
    Durancie, vypadá jako velká švestka, se každopádně nedá prakticky dostat od pecky. Je dobrá tak na mač.
    Mirabelky jsou většinou jinobarevné, menší a většina jich od pecky jde snadno.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    AXTHEB: pravda, blbe čtu, balastik ma to co píšeš, a ten nazev z vesnice jsem mozna zas blbe slyšela.... Diky za opravu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LD_DRTH: Opravdu dZurandzie? https://zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/super-tip-bohatu-urodu-sliviek-ponukne-takmer-zabudnuta-odroda
    Mirabelky jsou žluté a červené, tohle vypadá fialově.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Nevite jaky je rozdil mezi mirabelkou a dzurandzii? Jde mi o ovocne víno. Balastik pise ze ovocne vino jde udelat z vetsiny ovoce. V sekci švestkové vino pise, ze se da delat i z dzurandzii. U nas na vesnici (SR) to co je tu (ČR) mirabelka nazyvali dzurandzie, ale nejsem si uplne jistá pravdivostí, google mlčí. Nebo nemáte zkušenosti s vinem z mirabelek?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    máte aronii? a mohla bych ji vidět? :-)

pokud, jako já, ji máte, a pokud, jako já, máte "aroniový rok", tak tady:
    Chokeberry Wine - Recipe | Tastycraze.com
    https://tastycraze.com/recipes/r-11271-Chokeberry_Wine
    je recept na aroniové víno, a v nabídce pod tím spousta dalších aroniových receptů.
    ADD
    ADD --- ---
    TABBY
    TABBY --- ---
    IKA: Kdyby se tam čirou nahodou objevil další, tak prosím mysli na nás méně šťastné, co bydlíme v regionech bez budek. Dík. 😀
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKA: to jsem si mohla myslet :-)
    ono fakt je to taková zavařovací bible, základní postupy... takové ty nové vymyšlenosti jako marmelády s chili tam člověk nenajde, ale to už může vymyslet sám, že.
    IKA
    IKA --- ---
    TRISSIE: už je u nás doma.:D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKA: a už tam není? :-)
    IKA
    IKA --- ---
    Našla som včera v knihobúdke Balaštíka.:)
    HARDY
    HARDY --- ---
    AIJA: lol
    AIJA
    AIJA --- ---
    HARDY:
    Do litru maximálně půl lžičky, jinak budeš docela zhulenej.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Lama dotaz: vůbec neumim zacházet s muškátovým oříškem. Mám ho mletý a chci do dát do litru sirupu, ze kterého budou kandované ořechy. Kolik ho mám dát? Lžičku, lžíci? Já jenom vím, že se to s ním dá přehnat.
    IKA
    IKA --- ---
    AIJA: Citrónová kôra? Alebo kardamon?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam