• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    HARDY:
    Do litru maximálně půl lžičky, jinak budeš docela zhulenej.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Lama dotaz: vůbec neumim zacházet s muškátovým oříškem. Mám ho mletý a chci do dát do litru sirupu, ze kterého budou kandované ořechy. Kolik ho mám dát? Lžičku, lžíci? Já jenom vím, že se to s ním dá přehnat.
    IKA
    IKA --- ---
    AIJA: Citrónová kôra? Alebo kardamon?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    AIJA: moc dobrá je i vanilka. ale chuťově zjemňuje hodně. tak spíš zatím jenom tak na test ;)
    HANELA
    HANELA --- ---
    GALE: zázvor, na ten jsem zapomněla.
    Předloni jsem dělala broskvovou s mátou a potvrzuji, že první sklenice ok, ale v těch dalších už nebyla cítit.
    GALE
    GALE --- ---
    AIJA: Levandule. Dej tak dvě až tři lžičky květů do marmelády z kila ovoce. A pak je moc dobrá meruňková s mátou, ale musí se rychle sníst, protože ta máta vytěká. Moc dobrá je i se zázvorem.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: Počkej, to je 1 větší banán a do kila dovážit meruňky, přesto to tu marmeládu krásné zjemní, uhladí ;-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    To ne, banány nemusím.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: Banány.
    HANELA
    HANELA --- ---
    AIJA: to ne...to raději to chilli :-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    HANELA:
    Do broskvové přidávám rum:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    AIJA: vidíš, já dělala několik skleniček broskvové a napadla mě akorát skořece nebo máta.
    AIJA
    AIJA --- ---
    SADY:
    Tak to jdu zkusit. Ořechy tu nemám, ale chill i pepře mám dost!
    SADY
    SADY --- ---
    AIJA: chilli nebo pecene pekanove orechy s kajenskym peprem
    AIJA
    AIJA --- ---
    Čím ozvláštnit meruňkovou marmeládu? Mám nějak moc meruněk...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WERKA: marmelády používám tak 3x ročně na palačinky a zatím "spolehlivě" zplesniví jen fíková, různé značky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    od té doby, co jsem se tady na nyxu naučila propláchnout víčka a otřít vršek skleničky špatnou (nepitelnou, ne zkaženou) bílou pálenkou, mi nezplesnivělo nikdy nic :-)
    (víčka potom osušit, nervat to tam mokré)
    WERKA
    WERKA --- ---
    HANELA: Neotevřené marmelády skladuju na chalupě ve sklepě, doma v předsíni v nástavci běžné skříně. Marmeláda mi zplesnivěla akorát, když jsme přehlídli skleničku, které nechytlo víčko. Občas mi zplesniví nějaký kompot, ale není to moc často (a navíc kompoty ani moc nedělám). Loni mi zplesnivěly nějaké půlené švestky, ale tam vím, že jsem to trochu odflákla (málo času...)
    HANELA
    HANELA --- ---
    WERKA: to vím, že ty steriluješ, včera jsem filtrovala :D

    Jde mi spíš o tu plíseň neotevřených skleniček, to je moje černá můra z mládí. Proto jsem nikdy nic nezevařovala :DDD říkala jsem si, tolik práce a takové krásné ovoce a pak se to stejně musí vyhodit.
    Ale snídám už mnoho let chleba s marmeládou, tak jsem se nakonec na stará kolena přemluvila :)
    FAT
    FAT --- ---
    Já tedy zavařuju jen okurky. V elektrické troubě. Mám 8 sklenic na plechu, troubu mám na 230°C a v okamžiku, kdy je ohřátá, tak vkládám pech s láhvema. Cca po 20 - 25 minutách vyndavám a otáčím dnem vzhůru. Ukládám do deky a nechávám pomalu chladnout. Okurky a)vždycky chytnou víčka a b) jsou vždycky křupavé.
    :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: tabulka 4 je ta, co jsem linkovala níž.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam