• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BRUSINKA: pomůcku ke konzervování (sorban draselný) dáváš?

    A jinak mám v lednici dvě sklenice dýňového másla, v podstatě pyré s trochou cukru a nedělají nic. Zavařeno v myčce. Ale jsou v lednici.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    BRUSINKA: diskutovaly jsme s kolegyni pred 2 dny, stejny problem, ona má vic zkusenosti než ja a taky se ji vzdy vse zkvasilo... i po dvojitem zavarovani...
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    Ahoj, jdu se poradit o zavařování dýně. Zavařila jsem pyré, víčka se chytla, všechno vypadalo ok. Po pár dnech se ale dalo pyré do pohybu a vytéká ze sklenic. Vypadá to, jako kdyby kvasilo, ale to není myslím za tak krátkou dobu možné. Stejně jsem dopadla s dýní i vloni, kdy jsem pak vyčetla, že mohl být problém v tom, že jsem tam toho dala hodně, na což jsem si letos dala pozor, ale výsledek je stejný. Netušíte, kde se stala chyba, v čem je problém? Kdybych na něj přišla, zkusila bych to klidně znovu zavařit, myslím, že tomu pyré chuťově zatím nic není a strávila jsem tím dva dny, tak by mě mrzelo to jen tak vyházet... díky!
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    LD_DRTH: duranzia je druh svestky/slivky. Pak mas jeste mirabelky, ty jsou kulate, jdou od pecky a versinove zlute a sladke. Ja videla i zelene mirabelky, ale to nechme. Pak mas jeste Mirobalan, maly ruznebarevny, nejde od pecky a je kysely. Z toho bych vino nedelala. Delala jsem z toho ted marmeladu a slo tam hodne cukru a stejne je to kysele jak rit.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MRTVYKOTE:
    Převař to, pokud je potřeba, tak přidej cukr. Naše babi to používala pak třeba do máku do buchet a táčů. A v době, kdy jsme o téhle alchymii netušili, tak jsme si to běžně dávali na lívance:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    JAJITA: jen švestky
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HANELA: Samotné švestky, nebo něco k nim?
    HANELA
    HANELA --- ---
    Původně to byly 4 kila prezralych švestek :)

    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Jdu si pro radu. Děláme třetím rokem rybízák a zatím se mi to nestalo. Stáčeli jsme teď demižony po prvím kvašení. Z jednoho 15l demižonu (bylo v něm více černého než červeného rybízu) se nám povedlo stočit tak 5l a zbytek se proměnilo v prokvašené želé, které sice teče, ale neprojde přes cedník. Napadá někoho co se s tím dá udělat/jak to zužitkovat - bude to necelých 10l.... (než to půjde na kompost)?
    AIJA
    AIJA --- ---
    LD_DRTH:
    Durancie, vypadá jako velká švestka, se každopádně nedá prakticky dostat od pecky. Je dobrá tak na mač.
    Mirabelky jsou většinou jinobarevné, menší a většina jich od pecky jde snadno.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    AXTHEB: pravda, blbe čtu, balastik ma to co píšeš, a ten nazev z vesnice jsem mozna zas blbe slyšela.... Diky za opravu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LD_DRTH: Opravdu dZurandzie? https://zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/super-tip-bohatu-urodu-sliviek-ponukne-takmer-zabudnuta-odroda
    Mirabelky jsou žluté a červené, tohle vypadá fialově.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Nevite jaky je rozdil mezi mirabelkou a dzurandzii? Jde mi o ovocne víno. Balastik pise ze ovocne vino jde udelat z vetsiny ovoce. V sekci švestkové vino pise, ze se da delat i z dzurandzii. U nas na vesnici (SR) to co je tu (ČR) mirabelka nazyvali dzurandzie, ale nejsem si uplne jistá pravdivostí, google mlčí. Nebo nemáte zkušenosti s vinem z mirabelek?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    máte aronii? a mohla bych ji vidět? :-)

    pokud, jako já, ji máte, a pokud, jako já, máte "aroniový rok", tak tady:
    Chokeberry Wine - Recipe | Tastycraze.com
    https://tastycraze.com/recipes/r-11271-Chokeberry_Wine
    je recept na aroniové víno, a v nabídce pod tím spousta dalších aroniových receptů.
    ADD
    ADD --- ---
    TABBY
    TABBY --- ---
    IKA: Kdyby se tam čirou nahodou objevil další, tak prosím mysli na nás méně šťastné, co bydlíme v regionech bez budek. Dík. 😀
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKA: to jsem si mohla myslet :-)
    ono fakt je to taková zavařovací bible, základní postupy... takové ty nové vymyšlenosti jako marmelády s chili tam člověk nenajde, ale to už může vymyslet sám, že.
    IKA
    IKA --- ---
    TRISSIE: už je u nás doma.:D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKA: a už tam není? :-)
    IKA
    IKA --- ---
    Našla som včera v knihobúdke Balaštíka.:)
    HARDY
    HARDY --- ---
    AIJA: lol
    AIJA
    AIJA --- ---
    HARDY:
    Do litru maximálně půl lžičky, jinak budeš docela zhulenej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam